Paylaş
Başhekim Prof. Dr. Behzat Özkan’ın önderliğinde geniş eğitim kadrosunun bilgi ve deneyimini paylaşmak amacıyla hazırlanıp, bir yıl gibi kısa sürede baskıya giren kitabın yazarları da, Behçet Uz Çocuk Hastanesi bünyesindeki öğretim üyelerinin yanısıra Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan doktorlar. Başhekim Prof. Dr. Özkan, ‘Pediatri’ kitabının yayınlanması ile Dr. Behçet Uz’un emanetine sahip çıkmak için bir adım daha atılmış olduğunu söyledi.
KİMDİR?
1893 yılında Denizli’nin Buldan kasabasında doğup eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi, asistanlığını Şişli Çocuk Hastanesi’nde yapan Behçet Uz, 1920’de İzmir’e dönerek Memleket Hastanesi, Fransız Hastanesi ve Süt Damlası poliklinik ve servislerinde çalıştı. 1922 yılında 17 kişilik hekim grubu ile Verem Savaş Derneği ve Dispanseri’nin kuruluşunu gerçekleştiren, Dr. Behçet Bey, aktif kişiliği nedeniyle siyasete ilgi duymuş, 1930 yılında Atatürk’ün İzmir ziyareti sırasındaki söylemlerinden etkilenerek belediye başkanı adayı olmaya karar vermiş. 1931 yılında seçimi kazanmış ve tam 10 yıl süre ile İzmir Belediye Başkanlığı yapmıştır. Daha sonra Milletvekilliği, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı görevlerinde bulunan Uz, 19 Mayıs 1986 tarihinde 93 yaşında vefat etti.
ÇOCUK HASTANESİ
FİKRİ NASIL DOĞDU?
Behçet Uz’un İzmir Belediye Başkanı iken tam teşekkülü bir çocuk hastanesi kurma fikri kızlarından Mübeşşir’in ağır bir hastalıktan kaybedilmesi ile pekişmiş. Dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa’nın desteği ile bu fikir hayata geçirilmiş. Proje ve çeşitli onaylardan sonra keşif bedeli 900.000 TL olan çocuk hastanesi temel atılması için nihai karar verilir. Halk, Belediye, Valilik bir kampanya yürütür ancak 30.000 TL toplanabilmiştir. Vali Kazım Dirik’in “Paran sınırlı, çok acele ediyorsun, nasıl tamamlayacaksın; eldeki para yetmez” sözlerine “Sayın Valim, sizin maaşınız ve benim maaşım var ya, ekleriz” cevabı unutulmaz. 23 Nisan 1938 günü Çocuk Hastane’sinin temeli atılır. Hastane inşaatı bağışlarla bitirilir, 2 Nisan 1947’de Başbakan Recep Peker tarafından açılışı yapılır. Açıldığında 150 yataklı olarak planlanan hastane, günümüzde 350 yatakla hizmet vermektedir. Çocukların hem dahili hem cerrahi tüm hastalıklarına yanıt verebilen hastanenin Eğitim Araştırma Hastanesi özelliği, günümüzde Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Tıp Fakültesi bünyesinde sürdürülmektedir.
Paylaş