486 hastaya evde bakım

486 hastaya evde bakım

Haberin Devamı

Buca Tıp Merkezi, evde bakım programını başarıyla uyguluyor. İzmir merkez ve metropol ilçelerinde 486 hastaya hizmet veren Evde Bakım Birimi’nin sorumlusu Dr. Banu Kınay ile birimde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Aysel Gürsoy, çalışmalarını anlattı. Programları kapsamında İzmir ve ilçelerinde 486 hastayı takip ettiklerini belirten Dr. Kınay, ekiplerinde 12 uzman doktor, hemşire, fizyoterapist ve Yara Timi’nin görev yaptığını söyledi. Türkiye’de evde bakım hizmetlerinin çok gelişmemesi nedeniyle yoğun bakımda yatak işgal eden hasta sayısının çok fazla olduğuna dikkat çeken Kınay, amaçlarını ‘hastaları hastane odalarından alıp, kendi evlerinde özel bakıma tabi tutarak daha kaliteli bir hizmet sunmak ve tedavi süresince oluşabilecek enfeksiyonları en aza indirmek’ şeklinde anlattı.
Program ile son dönem kanser, bakım gerektiren alzheimer ve yatalak hastaların evlerinde 24 saat doktor kontrolünde tedavi ve bakımlarının sağlanması amaçlanıyor. Evde bakım ekibi tarafından hastaların evlerine yaşamsal öneme sahip yoğun bakım cihazları kuruluyor. Doktorlar hastaları düzenli olarak evlerinde ziyaret edip, gerekli kontrolleri yapıyor. Evinde muayene olan, kanları alınan hastalar, hastaneye gidip gelme eziyetinden kurtulurken, hastane enfeksiyonlarının da korunmuş oluyor.

Haberin Devamı

Çağrı merkezinin melekleri
999 14 14 ya da 438 14 14 nolu telefonla birimi arayan hasta yakınlarına, merkezin pozitif elemanları Hatice Kargıner, Nilgün Kan, Pelin Türkyılmaz ve Latife Tek, hastanın durumuna göre doktor yönlendirmesi yapıyorlar. Çağrı merkezinde çalışan ekip dönüşümlü 24 saat çalışıyor.
İzmir ve ilçelerinde 486 hastalarının bulunduğunu anlatan Dr. Kınay, evde bakım hizmetinin sosyal güvenlik kapsamına girdiğinde, ailelerin maliyetlerinin düşeceğini söyledi. Kınay, evde bakım hizmeti alan hastanın yakınının da bu hizmet sayesinde işine geri dönebildiğini sözlerine ekledi.

Yoğun bakım odası
Türkiye’de 7 bin yoğun bakım yatağından 4 bininde uzun süreli tedavi gören hastaların yattığına dikkat çeken Kınay, “Evdeki tıbbi tedavisine destek verecek ekip olmadığı için eve gönderilemeyen bir hasta grubu var” dedi. Çalışma sistemlerinde hastayı mümkünse tabucu olmadan önce yoğun bakım servisinde gördüklerini anlatan Doktor Kınay “Hasta yoğun bakım, kanser veya kronik hasta grubunda yer alabilir. Aile bize ulaştıktan sonra hastası yerinde görüp yoğun bakım doktorundan her türlü bilgiyi alıyoruz. Daha sonra hastanın evine gidip beslenme cihazı, oksijen cihazı gibi ihtiyaçları belirliyoruz. Gerekli cihazları kurup, ailedeki yakınlara da kullanımı konusunda bilgi veriyoruz. Ailelere bu cihazları kiralayarak, evde yoğun bakım ortamı oluşturuyoruz” dedi.
vde bakım sayesinde hastaların yaşam alışkanlıklarından kopmadan, tanıdığı ortamda iyileşmesini takip ettiklerini ifade eden Kınay, “Bu sistemle takip ettiğimiz hastaların iyileşmesi hızlanıyor yaşam süreleri uzuyor. Tedavileri profesyonel bir ekip tarafından yapılıyor. Hastane enfeksiyonlarından korunuyorlar. Hastaya yaşadığı ortamda rahat hareket ediyor, ailenin işi de kolaylaşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Evinde röntgen çekilecek
Evdeki hastalara ultrason çektiklerini, röntgen hizmeti için de çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Kınay, “Bu iş için röntgen cihazı alındı. Yatağın altına ve üstüne plaka koyacağız” diye konuştu.
Evde Bakım Bikrimi Nöroloji Uzmanı Dr. Aysel Gürsoy da, çalışmalar kapsamında alzeimer ve demans hastaların tedavi ve bakımlarını programladıklarını ifade ederek, “Bu hastalarımızın beslenme sorunları, yatak sorunlarını da takip ediyoruz. Hasta kas erimesine girmeden tespit ediyoruz. Çünkü kas erimesi, belleği de bozuyor. Birinci ve ileri evre alzheimer hastaları için takip süreçlerimiz var” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları