Geçen hafta dünya, hastalıklarına ve özürlü olmalarına rağmen başarı için çırpınan sporcuların ibret veren sınavlarına tanık oldu.
ABDli Lance Armstrong, testislerinde başlayan, beyin ile akciğerlerine el atan kanseri yenen ve bisiklette üst üste kazandığı Fransa Turu yarışlarıyla herkesin gıptayla baktığı bir sporcu. Armstrong, Fransa Turu'nu bu yıl üstüste 4. kez kazanarak başarı halkasına bir yenisini ekledi.
Tenisçi Corina Morariu ise geçen yıl lösemi olduğunu öğrenince kortlara veda etmek zorunda kalmıştı. Çift bayanlarda ün yapan 24 yaşındaki ABDli bu tenisçi, yaşamla ölüm arasında gidip geldi. Sonunda gördüğü kemoterapi tedavisi ile kansere üstünlük sağladı. Corina, yaşama sıkı sıkıya sarılırken, teniste de beklenen dönüşünü yaptı. ABD'deki Accura Classic Turnuvası'nda çiftlerde ilk resmi maçına çıktı. Kaybetti, ancak o şimdi hergün kemoterapi tedavisini sürdürürken, kortlarda eski başarılı günlerine döneceğinin inancıyla yaşıyor.
DU TOIT TARİHE GEÇTİ
Corina gibi ölüme karşı verdiği savaşı kazanan bir başka isim Alman futbolcu Markus Babbel. O da bir mucizeyi gerçekleştirdi. Geçen yıl vücudunun bağışıklık sistemini bozan Guillane-Barre Syndrome'a yakalanınca tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştu. Ancak, bu zor günlerinde kontratını 2 yıl daha uzatan Liverpool'un da, ailesinin de ona olan güvenlerini boşa çıkarmayarak savaştı. Hastalığını yenerek, Anfield Stadı'nda Lazio ile oynanan özel maçta yeniden sahalara döndü.
Son örnek ise Güney Afrikalı bayan yüzücü Natalie du Toit. Geçen hafta bu sütunlarda 2001 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu bir ayağını kaybeden du Toit'in İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda engelliler yanında normal yarışma programına da katılacağını belirtmiştim. Du Toit, beklendiği gibi engelliler yarışmalarındaki 50 metre ile dünya rekoru da kırarak 100 metre serbest yarışlarını kazandı. Normal sporcularla yarıştığı 800 metre serbestte de final yüzdü. 18 yaşındaki G.Afrikalı sporcu 9:13.57'le sekizinci oldu, ama bir büyük şampiyonada finale kalan ilk tek bacaklı sporcu olarak tarihe geçti. Birinci olan İngiliz Rebbeca Cooke ile arasında sadece 45 saniyenin olması ve bacağını kaybetmeden önceki 9:11.38'lik derecesine çok yaklaşması Du Toit için büyük bir başarı.
Evet, bu dört sporcu, insanın inanç ve azimle nelerin üstesinden gelebileceğinin en güzel örnekleri.
Emin değilseniz tekrarını izleyin
NBA, önümüzdeki sezondan itibaren, 'Anında video görüntüsü tekrarı kullanma' uygulamasına geçecek. Yani, hakemler karar vermekte zorlandıkları istisnayi pozisyonları, anında videodan izleyerek kesin hükümlerini verecekler. NBA'de bu uygulamayı gündeme getiren Play-off'taki Net-Pacers ile Kings-Lakers serilerindeki süre dolduktan sonra atılan ve tartışma yaratan basketler oldu.
Ancak bu uygulama oyun içindeki her anı ve her hareketi kapsamayacak. Hakemlerin de yetkilerine fazla müdahale etmek istemeyen NBA, bu konuya kısıtlama getirdi. Bu kural, periyot ve uzatma bölümlerinin sonunda kullanılan atışlarda, topun süre bitmeden önce mi, bittikten sonra mı sporcunun elinden çıktığının belirlenmesinde kullanılacak. Ayrıca yapılan faullerin süre bittikten sonra mı, bitmeden önce mi olduğu ile sporcunun atış yaparken üç sayı çizgisine basıp basmadığı da böylece netlik kazanacak.
HERKES HATA YAPABİLİR AMA...
NBA bu yeni uygulamaya geçerken şu cümlenin altını çiziyor: 'Oyun sırasında insanın görüp, algılamasının imkansız olduğu şeyler olabiliyor.' Video görüntülerinden karar verme uygulaması yıllar önce futbolda da gündeme gelmişti. Ancak o günlerde bu sistem daha çok maç sonrası yapılan değerlendirmeleri kapsıyordu.
Ne yazık ki, futbolda da bir topun gol olarak kale çizgisini geçip geçmediği, ceza alanındaki bir hareketin penaltı olup, olmadığı, golle sonuçlanan bir pozisyonda futbolcunun ofsayt olup olmadığı, günlerce aylarca tartışılır. Topun çizgiyi geçmediği veya ofsayt gerekçesiyle iptal edilen gollerle lig ve kupalarda çok şeyler değişiyor. Futbol artık büyük bir pazar ve teknoloji de, o karar uygulamaya konulduğundaki halinden çok ileri. İmkan varken, sadece hakemin pozisyonu bir anda algılayamamasının faturasını takımlar ödememeli.