Paylaş
KADİR, Kuran’ın indirilmeye başlandığı gecedir. Hz. Peygamber’in ilk vahyi aldığı gece ‘kudret gecesi, haşmet gecesi’ anlamındaki bu isimle tanımlanmıştır. Bu isimde bir sure de vardır. Bu sure sadece beş ayettir, mealen şöyledir: “Biz onu Kadir Gecesi’nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, Rablerinin izniyle bölük bölük inerler. Ta şafak vaktine kadar selamettir o gece!” Ramazanın
diğer günlerinde oruç tutamamış olanlar bile bu günü oruçlu geçirmeye çalışırlar. Akşama doğru pişiler hazırlanır, helvalar dökülür, komşulara dağıtılır. Camilerde ve müsait evlerde toplanılır, birlikte dualar edilir. Bütün bunlar Kuran’ın inişini kutlamak içindir.
İBADET YARIŞI
Yapılan ve yapılmaya başlanan iyi işlerin, bin ay süre ile yapılmış gibi, bin katı ile değerlendirileceği bu gecede müminler, büyük ümitlerle, ibadette kendi kendileri ile yarışa girerler. Çoğu zaman sorarlar, ‘Ne yapmalıyım, nasıl yapmalıyım’ diye. Hz. Peygamber buyurmuştur ki, ibadet yetmiş nevidir, en faziletlisi helal kazanmaktır. Demek ki, öncelikle kazanma tarzımızı gözden geçireceğiz ve bir ayıklama yapmaya karar vereceğiz. Kazancı helalleştirmek birinci ibadet olacak. Unutmayacağız ki, ibadet denilince sadece namaz, oruç, hac, zekât anlaşılmayacak. Fakat yetmiş nevi ibadet neler olabilir diye düşünülecek.
YETMİŞ NEVİ İBADET
Yetmişten kasıt şüphesiz çeşitlerin çok olmasıdır, sayarsak belki yetmişi de geçeriz. Hz. Peygamber buyuruyor ki, hasta bir insanı ziyaret etmek, onun iyileşmesi için gerekenlere yardımcı olmak ibadet, yetimin başını okşamak, sırtına bir elbise giydirmek ibadet, susuz bir hayvanı sulayıp, aç bir hayvanı doyurmak ibadet, ana-babaya, komşulara ilgi gösterip ihtiyaçlarını gidermek ibadettir. İbadetin sahası çok geniştir, Allah rızası gözetilerek yapılan her iş bir ibadettir. İbadetler kalpteki imanın ve sevginin işaretleri ve görüntüleridir.
MUHASEBE GECESİ
İbadetler kalplere Allah sevgisinin tezahürü olduğu gibi kalplere Allah sevgisini, şefkat ve merhamet duygularını yerleştirmenin yollardır da. Her an Allah’ı hatırlamanın, bütün varlıkların haklarına riayet etmek üzere duyguları kuvvetlendirmenin, incitici davranış ve düşüncelerden arınmanın önemli yardımcılardır ibadetler. Ramazan boyunca zaten bu özellikleri elde etmek için çalışılmıştır. Kadir Gecesi’nde bir muhasebe yapılır. Bakalım yapılan ibadetler müminleri ne derecede değiştirebilmiştir! Kadir Gecesi’ndeki artırmalarla ve bin aylık ikramiyelerle nereden nereye gelebilmişizdir! Savaşları, kinlerin, her türlü acımasızlıkların bu gece ve sonrasında da devam etmesine izin verilecek midir, yoksa bunların önlenmesi için birlikte çalışmanın yolları mı aranacaktır? Başarılı olamıyorsak, Allah’ın bizden niçin razı olmadığını, eksiğimizin ne olduğunu düşünmemiz gerekecektir.
BARIŞ İÇİMİZDE VAR
İnsanın yaradılış hücresinin adı Kuran diliyle “alak”tır. Alak da bir surenin adıdır ve Kadir suresiyle birbirlerini izlemişlerdir. Alak, ‘alaka, sevgi demektir. Anne rahminde teşekkül edip asılıp tutunan hücrenin adıdır alak! İki cinsin arasındaki sırlı sevginin ürününün adıdır alak.’ Bu hücrede neler neler yüklüdür. ‘Yaradan’ın bütün lütufları, insana diğer varlıklardan farklı olarak verdiği bütün hediyeler bu toplu iğnenin ucundan bile küçük hücrecikte yüklüdür’ (E. Hamdi Yazır). Hücre bu hediye kabiliyetleri geliştire geliştire açılır, büyür ve doğmaya hazır hale gelir. Doğduktan itibaren çevresinin kendisine sunduğu imkânlar yardımı ile her an yeni şeyler öğrenir. Bilgiyi ve bilimi kuran insandır. Kuran’ın bize öğrettikleri ile yeryüzünde barışın sağlanmasına katkıda bulunabiliriz. Fakat daha önce en yakınlarımızla barış içinde yaşamayı öğrenmeliyiz. Allah her günahı affedeceğine söz veriyor. Fakat başkalarına karşı işlediğimiz günahlar affedilmiyor. Onların bir şekilde tazmin edilmesi, özür dilemek yetiyorsa özür dileyerek, yetmiyorsa uygun tazminatı ödeyerek helalleşmek gerekiyor. İnsanın yaradılışı bütün bu iyileşmeye müsaittir.
Not: Yazarımızın dün girmesi gereken Kadir Gecesi yazısını bugün yayınlıyoruz.
Paylaş