Paylaş
BURASI, İzmir’in atık suyundan geriye kalan çamurun kullanılacak hale geldiği Çiğli Atıksu Arıtma Tesisleri... Yani Büyük Kanal Projesi’nin son noktası...
Bu tesise ulaşan atık su burada önce arıtılıyor. Arıtma işlemi sonrasında temizlenen su denize deşarj ediliyor. Geriye kalıyor çamuru. Bu çamur önceden tam başa bela büyük bir sorun haldeydi. Ne yapılacağı bilinemiyor, kimi zaman üstü toprakla örtülerek çözülmeye çalışıyordu, ancak kokusu taa Mavişehir’e kadar gidiyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde artık böyle bir sorun da kalmayacak. Şubatta açılacak tesislerde su arıtma tesisinden geriye kalan çamur öncelikle çürütülecek, sonra kurutulacak, ardından da hacmen küçültülerek farklı alanlarda kullanılmaya başlanacak. Gübreye karıştırılarak park ve bahçelerde yeşillendirme ile ağaçlandırmada kullanılacak. İleriye dönük olarak da çimento fabrikalarında kullanılmasını planlanıyor. Çamurun odun değerinde yakma kabiliyeti olduğu da söyleniyor.
Avrupa’nın en büyüğü
Avrupa ve Türkiye’nin en büyüğü olan tesis örnek gösteriliyor. Proje aşamasından bu yana Almanya’nın farklı eyaletlerinden başkanlar ve Budapeşte belediye Başkanı da gelip incelemiş. Türkiye’den ise çok sayıda yerel yönetici proje hakkında bilgi sahibi olmak için Çiğli’ye gelmiş. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamı öz kaynaklarıyla yaptığı projeyi açılmadan önce Kimya Yüksek Mühendisi Başak Ataman, Elektrik Elektronik Mühendisi Salih Ziya Baykan, Makine Mühendisi Gürkan Küçükköse ve İZSU Çiğli A.A.T. Vardiya Amiri Bülent Demirci ile gezdik. Kanallardan gelen İzmir’in atık suyunun çamurunun nasıl ayrıldığını, o çamurun nasıl çürütülüp hacmen küçülüp kullanılacak parçalar halini aldığını yaklaşık 1 saatte gezerek gördük. Bir mucize gibi görünse de aslında çok da kolay olmadığını anladık. 18 saatte arıtılan İzmir’in atık suyu 25 günde kullanılacak hale geliyor. Üstelik de çok az insan gücüyle, tamamen kendi sistemi içinde gerçekleşiyor.
BİRAZ DA TEKNİK BİLGİ
Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2013’te toplam 222.194.179 metreküp su arıtılmış. Arıtma işlemi sonucu ise tesiste ortalama olarak 91.581.823 kilogram çamur oluşu gerçekleşmiş. İşte bu çamur Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde ham çamur çürütülme ve kurutulma işlemlerine tabii tutuluyor. Çamur işlemleri ise sırasıyla şöyle gerçekleşiyor: Çamurun yoğunlaştırılması, yoğunlaştırılmış çamurun çürütülmesi, çürütülmüş çamurun 09C tankında depolanması, çürütülmüş çamurun susuzlaştırılması, susuzlaştırılmış çamurun kurutulması.
ETİNDEN DE SÜTÜNDEN DE
Bu arada, çürütücülerde üretilen biyogaz, kalorifik değeri nedeniyle kurutma ünitesinde yakıt olarak kullanılabiliyor. Tesiste bulunan 4 adet kurutucudan 3’üne yetecek kadar biyogaz üretilmesi bekleniyor. Bu yönüyle de verimli bir çevre projesi... Yani çamurun etinden de sütünden de faydalanılıyor...
Paylaş