#BALIGERİİSTİYORUZ

Haberin Devamı

1 MART gecesi twitter üzerinden, bir grup gazeteciye, Murat Tütüncü’ye ait bir çağrı geldi.... “BAL’ı geri istiyoruz.” Bunun çığ gibi büyüyen ve twitter’ı saran bir hashtag olduğunu o an fark ettim. İki yeğeni de BAL’lı olan, çevresindeki doktor, mühendis, mimar arkadaşları BAL’lı olan ve daha da önemlisi annesi merdivenlerden düştüğünde twitter üzerinden organize olan bir grup BAL mezununun ulaştığı yine mezun doktorlar sayesinde tedavisi yapılan bir İzmirli olarak konu son derece ilgimi çekti. Konu Bornova Anadolu Lisesi’nin deprem yönetmeliği gereği yıkılan ve bir türlü yeniden yapılamayan binaları ile ilgiliydi. Bu arada da devletin binaları yeniden yapmak istemediğine ilişkin bir sürü şaibe alıp başını yürümüştü.
BAL öğrencilerinin başlattığı kampanyanın yanlış yönlere gitmemesi, sadece hızlanması gereken bir bürokrasi sürecini daha da yavaşlatmaması adına ilk iş, BALEV Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Uzunoğlu’na ve BAL Mezunlar Derneği Başkanı Serhat Demirel’e ulaştım.

Haberin Devamı

Bakın neler anlattılar...
“2011 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yapılan depreme dayanıklılık testleri sonucunda ‘1. Öncelikli Güçlendirme’ ve ‘Yıkılıp yerine dayanıklı derslik yapılması’ önerisi getirilen okullar arasında yer alan okulumuzun, A, F ve G bloklarının yıkılmasına yönelik karar, 23 Ocak 2012’te BAL Okul Müdürlüğü’ne ulaştı.
İzmir Valisi Sayın Cahit Kıraç, okulumuza gelerek güçlendirilmesi önerilen binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesi kararının takipçisi olacağını söyledi. Bu karar sonrasında, okulumuzun A, F ve G Blokları 2011 - 2012 öğretim yılının 2. yarısında boşaltıldı. 9. sınıf öğrencileri Selçuk Yaşar Boyacılık Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde, 12. sınıf öğrencileri Mazhar Zorlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenim görmeye başladılar.
Yıkılan binalar yerine Milli Eğitim’in tek tip projelerinden birinin değil, okulumuza yakışır bir projenin gerçekleştirilmesi amacıyla mezunlarımız özveriyle kolları sıvadı. Hüseyin Egeli ‘76 ve Erdal Kemahlıoğlu ‘77 tarafından hazırlanan mimari proje ve Gürcan Karadede ‘76 tarafından hazırlanan mekanik proje 2012 Mayıs ayında Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir İl Özel İdaresi ve Bornova Belediyesi tarafından onaylandı.
Projelerin ekim ayında Koruma Kurulu tarafından da onaylanmasıyla Bornova Belediyesi’nden inşaat ruhsatı alındı. Nihayet ihaleye çıkılacağını, bir an önce inşaatların başlayacağını, 1.5 yılı aşkın süredir komşu okullarda parçalı eğitim gören öğrencilerimizin sonunda okullarına kavuşacaklarını umarken bir başka gelişme oldu: 
Yeni bir yasa ile İl Özel İdareleri kaldırıldı!
Böylece İzmir Valiliği denetimindeki ihale süreci boşlukta kaldı, çünkü yeni binaların yapılması ile ilgili İzmir İl Özel İdaresi görevlendirilmiş, projeye ait ödenek de bu kurumun kullanımı için gönderilmişti. Ne yazık ki, bu gelişme sonucunda, ödeneği elinde bulunduran İl Özel İdaresi’nin bu ihaleyi yapma yetkisi tartışılır hale geldi. Bugünlerde, bu ihalenin İzmir İl Özel İdaresi tarafından mı, yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mı yapılması gerektiği sorusunun yanıtı İçişleri Bakanlığı’ndan bekleniyor.
BALEV olarak, ihale sürecindeki gecikmeler konusunda geçtiğimiz günlerde İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı’yı ve İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı ayrı ayrı ziyaret ettik. Bu görüşmelerde, sürecin hızlandırılması adına ellerinden geleni yaptıkları yönünde izlenimler edindik.”

Haberin Devamı

İşte BAL’da yaşanan son gelişmeler böyle... Hem şu anki öğrenciler, hem yeni mezunlar hem de eski mezunlar; yeni bina inşaatlarının bir an önce başlamasını ve BAL ekolünün, sarsılmadan bu ülkeye yeni bilim ve teknoloji insanları yetiştirmesini sabırsızlıkla bekliyorlar.
Bürokrasi, duy artık BAL’ın sesini!

Yazarın Tüm Yazıları