Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

SGK prim alırken tanıyor da sıra hizmete gelince neden tanımıyor? (2)

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

“SGK prim alırken tanıyor da sıra hizmete gelince neden tanımıyor?” başlığı ile kaleme aldığım bir önceki yazımla ilgili olarak birçok mesaj geldi okurlarımdan. Bu mesajlardan birini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

 

Okurum Sayın Bülent Yurdum’un “Yalnız Değilsiniz” başlığı ile gönderdiği bu mesajda:

 

“Bizler de evde çalışan hizmetliler için sigorta yaptırdık. Her şey aynı, bütün tahakkuklar ve tahsilâtlar yapılıyor fakat sıra sağlık hizmeti almaya gelince ‘senin tescilin İstanbul’da değil Adana’ya açılmış’ deyip sağlık hizmet aktivasyonu denilen işlemi yapmıyorlar. Hâlbuki ne çalışanın ne de çalıştıranın Adana ile en küçük bir ilgisi ve beyanı yok, ikisi de ikametgâhı İstanbul olan kişiler. Bu, e-devletin MERNİS isimli nüfus sisteminde de böyle yazılı ve SGK şubeleri de bunu teyit ediyor fakat düzeltemiyorlar. Kim nasıl düzeltecek belli değil. Belli olan sağlık hizmetinin alınamadığıdır. SGK, evde çalışanlarla ilgili yönetmeliği uygulamak için internette ‘e-Devlet’ ve SGK şubesine giderek ‘form’ ile müracaat diye iki sistemle çalışıyor. Bu arızanın internet yolu ile müracaatlarda olduğu kanaatindeyim. Sanırım, MERNİS sisteminden bilgi alacak yazılımda bir hata var. İnsan sağlığı ile ilgili bu çok önemli hatanın büyük bir ivedilikle düzeltilmesi yolunda sizlerin takibinin bizden daha etkili olacağı düşüncesindeyim.

Haberin Devamı

Bu önemli konuyu dile getirdiğiniz için çok teşekkür eder sağlık ve başarılar dilerim.”

 

Ben yardımcımın kaydını SGK şubesine gidip form doldurmak suretiyle yaptım. Demek oluyor ki, hata yalnızca internet yoluyla yapılan müracaatlarla sınırlı değil. Yardımcım için üçüncü randevuyu aldık. Yeni randevumuz 3 Mart Perşembe günü saat 09.45’te. İlgilenecek doktorun adı bile belirtilmiş randevu teyidinde. Umarım bu kez hiç bir aksilik çıkmaz, ben de 4 Mart tarihli yazımda sizlere olumlu bir haber verebilirim.

 

Haberin Devamı

Diş çürümesi yalnızca diş eti ve ağız ile ilgili hastalıklara neden olmakla kalmıyor. Aynı zamanda; damar tıkanıklıkları, kalp zarı iltihabı, beyin kanaması, felç ve inme, sinüzit, orta kulak iltihabı, apandisit ve diğer kronik iltihaplar gibi ikinci bir rahatsızlığa neden olabiliyor. Bilimsel araştırmalar diş eti iltihabı, dişlerde çürük oluşumu gibi ağız ve diş hastalıkları ile kalp krizi arasında bir bağlantı gösteriyor. Dişlerde bakterilerin barındığı dental plaklar diş etinden veya çürüklerden kana karıştıklarında kalp krizine neden olabiliyor. Diş ve ağız sağlığının bozuk olması kalp krizi riskini birkaç kat daha arttırıyor.

 

Ağız ve diş sağlığının beslenme ile de yakın ilişkisi bulunuyor. Şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddeler diş sağlığı için zararlı olarak nitelendiriliyor. Diş çürüklerinin önlenmesi için bu gıdaların tamamen kesilmeleri gerekmiyorsa da, belirli bir düzen içinde tüketilmeleri şart. Diş sağlığı için:

 

Haberin Devamı

- Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar üç ana öğün içinde tüketilmeli

- Öğün aralarında elma, havuç gibi sert ve dişleri temizleyip diş etine masaj yapacak gıdalar

tercih edilmeli

- Şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse; ağız su ile

çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmeli

 

Diş dostu olarak kabul edilen maddelerin başında ise proteinler geliyor. Sağlıklı dişlere sahip olmak için, vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu maddelerin mutlaka tüketilmeleri gerekiyor. Yüksek protein içeriğinin yanı sıra diş sağlığındaki önemi açısından peynir, özellikle şekerli gıda tüketiminden sonra şiddetle tavsiye edilen bir besin. Yer fıstığı da, içeriğindeki fosfat nedeniyle, çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir besin. Ayrıca, diş sağlığı açısından rafine edilmemiş hububat da (örneğin, beyaz undan yapılmış ekmek yerine kepekli esmer ekmek) tercih edilmesi gereken bir gıda maddesi.

 

Haberin Devamı

Gerek ağız ve diş hastalıklarından, gerekse neden oldukları diğer rahatsızlıklardan korunabilmek için gıdamıza dikkat etmeli ve altı ayda bir dişlerimizi kontrol ettirmeliyiz. Umarım, Sizler diş hekiminden randevu alırken bizim çektiğimiz zorluklarla karşılaşmazsınız.

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları