Paylaş
Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD), kurulduğu 2003 yılından beri, şirketlerin insan kaynağının yetkinlik ve potansiyelinin gönüllülük yoluyla toplumsal faydaya dönüştürülmesi hedefiyle yürütüyor çalışmalarını. ÖSGD’ nin kurumsal gönüllülük çalışmalarına tüm çalışanlarının katılımını teşvik eden 60 şirket üyesi bulunuyor. Bu şirketlerde görev yapan 15 bine yakın aktif gönüllü çalışan ve iş birliği yapılan 125 sivil toplum kuruluşu ile bir gönüllülük ağı yaratılmış durumda.
ÖSGD tecrübe, bilgi ve birikimini kurulduğu günden bu yana; kendi Kurumsal Gönüllülük Programlarını hayata geçirmek ve yapılandırmak, var olan programlarını geliştirmek ve yetişmiş insan kaynağının yetkinlik ve potansiyellerini gönüllülük yolu ile toplumsal faydaya dönüştürmek isteyen paydaşlarıyla paylaşıyor.
Dernek yetkilileri ve çalışanları, STK’ lar ve Kurumlar arasındaki köprü olarak, gönüllülük ekosistemini besleyecek bir topluluk yaratma idealini gerçekleştirebileceklerine inanıyorlar. Kurumsal Üyeleri ile 300 bin çalışanı gönüllülüğe teşvik edecek ortamları geliştiren ÖSGD; eğitimlerle yolculuğa başlayacak şirketlere, gönüllülük ve proje yönetimi konularında bilgilendirme sağlıyor. Danışmanlık vererek şirketlerin gönüllü programları oluşturmaları için sistemler kuruyor ve verimliliği garanti altına alıyor.
ÖSGD “Gönülden Ödüller” ile iyi projeleri/ uygulamaları görünür hale getiriyor ve şirketleri bu yönde ilerlemeleri için cesaretlendiriyor. Dernek, çalışan gönüllülüğünü amatör ruh ve profesyonel disiplinle kurgulayarak ve ölçümlerle destekleyip geliştirerek, yarattıkları değeri arttıracaklarına inanıyor.
Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Ilgaz; “Bireysel mutluluk, kurumsal sorumluluk, dünyanın sürdürülebilirliği ve yaşam kalitesinin geliştirilmesi için her birimize önemli sorumluluklar düşüyor. Hepimiz ortak akıl ile birlikte çalışarak çalışan gönüllülüğü ile bunu gerçekleştirebiliriz. Bireyleri gönüllülüğe, şirketleri ise çalışan gönüllülüğü için gerekli ortamı geliştirmeye davet ediyoruz. Başka bir dünya yok.” diyor.
Great Place to Work Enstitüsü ise; kurum kültürü konusunda uzmanlaşmış, beş kıtada 60’dan fazla ülkedeki ofisleri ile sektör ayrımı olmadan tüm ölçeklerdeki şirketlere mükemmel işyerleri inşa etmeleri ve geliştirmeleri konusunda destek veren bir araştırma ve danışmanlık kurumu. Enstitü’ nün güvene dayalı felsefesi dünyanın her yerinde çalışan odaklı ve yüksek güven kültürü yaklaşımı ile mükemmel işyeri kültürlerinin inşa edilmesine katkı sunarken, şirketlerin inovasyon ve ekonomik performanslarının artırılmasında destek oluyor.
Geçtiğimiz günlerde Özel Sektör Gönüllüleri Derneği ve Great Place to Worksosyal so Türkiye iş birliğinde gerçekleştirilen çalışmayla, sosyal sorumluluk ve çalışan gönüllülüğünde Türkiye’nin en önde gelen 8 şirketi seçildi.
ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Ilgaz; “Özel Sektör Gönüllüleri Derneği ile Great Place to Work® Türkiye iş birliği ile hazırlanan Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük Listesi; tercih edilebilir ve çalışmak istenilen şirketlerin sadece insan kaynakları yönetimindeki standart süreçlerin uygulanmasıyla değil, aynı zamanda çalışan gönüllülüğü ve sosyal sorumluluk alanında da çalışanlarına alan yaratan kuruluşları göstermesi açısından da oldukça önemli.” diyor.
Şirketlerin ana gündem maddesi olan sürdürülebilirlik; kaynakları farklı şekillere dönüştürmek ve bunu yaparken de tüketmek yerine geliştirmek ve değer yaratan sonuçlar elde etmek anlamına geliyor. Yine Sayın Ilgaz’ın sözleriyle; “Sürdürülebilirlik yolculuğunu başarıyla uygulamanın yolu ise; sosyal anlamda bu bilincin ortaya konmasını, bu farkındalığın sahiplenilmesini, kişilerin davranışlarına bu yaklaşımın işlemiş olmasını gerektiriyor. Bundan dolayı kurumsal ‘sosyal sorumluluk ve çalışan gönüllülüğü’, sürdürülebilirliğin sosyal temelini oluşturmak adına çok önemli. Çünkü gelişim sağlama ve değer yaratma motivasyonu olan çalışanlar, toplum gelişiminde de katkı sağlamayı önemsiyor. Çalışanlar, artık, bu alanda fırsat veren kurumları daha çok tercih ediyorlar.”
Great Place to Work Türkiye Kurucusu ve Genel Müdürü Eyüp Toprak ise, Dünya’ da ve Türkiye’ de değişim ve dönüşüm geçiren iş dünyası ve iş modellerinin hem çalışan hem de işveren nezdinde yeni zorluklar ve fırsatlar doğurduğunu söylüyor. ‘Büyük İstifa’ hareketi, ya da diğer deyişle ‘Büyük Keşif’ in çalışanın işyerinden beklentileri konusunda farkındalık oluşturduğuna değinen Toprak, artık çalışan aidiyetinin maddi faydaların çok ötesine geçmiş bulunduğunu dile getiriyor ve “Organizasyonların, çalışan memnuniyeti sağlamak için artık çalışanın kendine, ailesine, yakın çevresine ve hatta içerisinde bulunduğu topluma sağladığı faydaya da odaklanmaları gerekiyor.” diyor.
Great Place to Work Türkiye Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük Listesi’nde yer alan organizasyonlar, çalışan tatmini konusundaki en başarılı örnekler. Şirketler söz konusu Liste’ de yalnızca sosyal sorumluluk projeleriyle değil, içselleştirilmiş ve sürdürülebilir projelerle de yer almış bulunuyorlar. Bu kriterlerle, özenle seçilen 8 kuruluş, alfabetik sıra ile;
Umarım, önümüzdeki yıl Great Place to Work Türkiye Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük Listesi’ nde daha pek çok sayıda şirketimizi görebiliriz.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş