Paylaş
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “Engelliler Hakkında Kanun”un erişilebilirlikle ilgili hükümlerinin uygulanmasını sağlamak üzere hazırlanan “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” 20 Temmuz 2013 tarih ve 28713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
“Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” ile herkesin kullanımı için inşa edilen binaların, tüm açık alanların ve ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelerini sağlayacak izleme ve denetim mekanizması hayata geçirilmiş oluyor. Bu yönetmelik kamu hizmeti için kullanılan;
•Resmi binalar ile ibadet yerleri
•Özel eğitim tesisleri
•Özel sağlık tesisleri
•Sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar
•Gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları
•Otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar
•Spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve umuma ait buna benzer binalar
•Mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile
•Toplu taşıma araçlarında erişilebilirlik tedbirlerinin alınıp alınmadığının takibini sağlayacak.
Takip ve denetlemeler illerde vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlık edeceği “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları” tarafından yürütülecek. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları, hem kamu hem de engellilerle ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşacak. İllerde nerenin ve hangi araçların erişilebilirliğinin denetleneceğine vatandaşlardan gelen şahsi başvurular ve komisyonların kendi illeri için hazırlayacakları izleme ve denetim programı çerçevesinde karar verilecek. Vatandaşlar karşılaştıkları sorunlar nedeniyle izlenmesini ve denetlenmesini istedikleri yerlerle ve araçlarla ilgili olarak komisyon sekretaryasına başvuruda bulunabilecekler. Denetimler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından oluşturulan “Ulusal Erişilebilirlik İzleme Sistemi” ile izlenecek. “Ulusal Erişilebilirlik İzleme Sistemi” için illerde kamu kurum ve kuruluşlarına ait her bir bina, açık alan ve her bir toplu taşıma türü için ayrı ayrı olmak üzere yeterli sayıda erişilebilirlik izleme sorumlusu belirlenerek. Bu kişilerin sorumlu oldukları bina, açık alan veya taşıtlarla ilgili tespitlerini, erişilebilirlik izleme formu düzenleyerek, ulusal erişilebilirlik izleme sistemine kaydetmeleri sağlanacak.
Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları, izleme ve denetleme sonucu erişilebilirlik eksikliği bulunmayan başarılı uygulamalar için ilgili kurum ve kuruluşlara “Erişilebilirlik Belgesi” verebilecek.
Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları’nın önümüzdeki bir ay içinde oluşturulması öngörülüyor. İllerde, ihtiyaç halinde, birden fazla komisyon kurulabilecek. Komisyonun sekretarya hizmetleri ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından yerine getirilecek.
Ulusal erişilebilirlik politikası ve stratejisi çerçevesinde izleme ve denetleme konusundaki öncelikler ile genel amaç ve hedefleri belirlemek üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “Ulusal Düzeyde Yıllık Erişilebilirlik Planı” hazırlanarak duyurulacak. Komisyonlar tarafından da, İzleme ve Denetleme Planı’nda yer alan öncelikler çerçevesinde gerçekleştirilecek faaliyetleri belirlemek üzere, il düzeyinde yıllık izleme ve denetleme programı hazırlanarak yerel programlar oluşturulacak.
Komisyonlar yaptıkları izleme ve denetleme çalışmaları sonucunda hazırlayacakları raporu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne sunacaklar. İl Müdürlüğü tarafından, yönetmelik uyarınca, idari para cezası miktarı belirlenecek. Umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için 1.000 Türk Lirasından 5.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı 50.000 lirayı geçmeyecek.
Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için 5.000 Türk Lirasından 25.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı 500.000 lirayı geçmeyecek. Toplanan idari para cezaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca erişilebilirlik konusundaki projelerde kullanılacak.
Yürürlüğe giren “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği”nin tüm yaşam alanlarının engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasına yönelik çalışmalara hız kazandıracağına inanıyorum. Ancak, tespit edilmiş bulunan idari para cezası miktarlarının caydırıcılığı sağlayabilme açısından yetersiz olduğunu düşünüyorum. Umarım tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini bu küçük cezaya gerek kalmaksızın yerine getirirler.
“Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği”nin tamamına http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130720-9.htm linkinden ulaşabilirsiniz.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş