Paylaş
“Engelsiz Hareket”; Fiat’ın hareket kabiliyeti kısıtlı sürücülerin ve yolcuların kimseye bağımlı kalmadan seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla başlatmış olduğu bir çalışmanın adı.
Fiat, “herkesin güvenli ve özgürce seyahat etme özgürlüğü olmalı” fikrinden yola çıkarak oluşturduğu bu programla engelli bireylerin ve ailelerinin hareket özgürlüğüne destek olmayı hedefliyor. Şirket bu hedef kapsamında; engelli bireylerin araç satın alma konusunda bilinçlendirilmesinden, araçların sürücü veya yolcuya uygun hale getirilmesine kadar pek çok konuda çözüm üretmeye çalışıyor.
Söz konusu çözümler, Engelli Sürücüler ve Engelli Yolcular için geliştirilenler olarak iki ana başlık altında toplanıyor. Engelli Sürücüler için, engel durumuna göre, dört farklı seçenek sunuluyor.
- Sağ bacağında fonksiyon kaybı yaşayanlara çözüm olarak “Sol Gaz Pedal Kiti” sunuluyor. Sağ ayağında veya bacağında sakatlığı bulunan sürücüler için geliştirilen bu seçenekte, gaz pedalı fren pedalının sol tarafına konumlandırılıyor ve bu pedal sayesinde aracın hızlanması sağlanıyor. Bu pedal, otomatik vitesli araçlara uygulanabiliyor. Zemine montajı hızlı olduğundan, kullanılmadığı durumlarda kolayca çıkartılabiliyor. Bu şekilde araç engelli olmayan sürücülerle ortak olarak da kullanılabiliyor.
- Sol alt ayak veya bacağında sakatlığı olanlar için otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilât olmaksızın, uygun çözüm olarak tek başına sunuluyor. Sağlık raporuna göre sadece sol bacağında sakatlığı bulunan kişilerin, engelli araç kullanım belgesi sahibi olmaları durumunda, satın alacakları otomatik vitesli araçlar Özel Tüketim Vergisinden muaf tutuluyor.
- Her iki bacağında kısmi veya tam işlevsizlik bulunan sürücüler için “Elden Kontrollü Gaz ve Fren Kiti” ideal bir çözüm olarak sunuluyor. Elle kontrol, sürücünün ihtiyaçlarına bağlı olarak sağda veya solda olacak şekilde direksiyon kolonuna paralel yerleştiriliyor. Tüm direksiyon yönetmeliklerine uygun olan Kit, hava yastığı açılımını hiçbir şekilde engellemiyor. Elle kontrolün çift işlevi bulunuyor: Sürücü tutma kolunu kendisine doğru çektiğinde araç hızlanıyor, kontrol paneline doğru ittiğinde ise fren yapıyor.
El parmaklarında kısmi hareketsizlik olan sürücüler için direksiyonu rahat çevirmeye yardımcı olan, “Direksiyon Üst Tutma Kolu” adı verilen çatal şeklinde bir aparat sunuluyor. Sürücünün direksiyon hâkimiyetini kolaylaştıran bu aparat, tek başına takıldığında ÖTV muafiyeti sağlamıyor.
“Engelsiz Hareket” programı içinde Engelli Yolcular için de farklı seçenekler sunuluyor. Şirketin “van” tipi araçlarına yerleştirilebilen liftler sayesinde engelli bireyler tekerlekli sandalyeleriyle araca arkadan inip binebiliyorlar. Bu çözümde hem tek kollu, hem de çift kollu otomatik araç liftleri kullanılabiliyor.
“Van” tipi araçlarda, lift sistemlerine alternatif, daha ekonomik bir çözüm olan “Yarı Otomatik Rampa” seçeneği de sunuluyor. Rampaların taşıma kapasitesi 250 kg. olarak tasarlanmış durumda; ancak, isteğe bağlı olarak arttırılabiliyor. Hızlı ve kolay bir şekilde monte edilebilen “Yarı Otomatik Rampa”, istenildiğinde kolaylıkla demonte edilebiliyor.
Engelli yolcular için sunulan bir diğer seçenek ise “Hareketli Yolcu Koltuğu Sistemi”. Üretim serisi içindeki bazı modellerde aracın ön yolcu koltuğu engelli bireylerin rahatça inip binmesini kolaylaştıracak şekilde değiştirilebiliyor. Bu sayede koltuk dönerek araç dışına çıkabiliyor ve yere doğru alçalabiliyor. Böylece hem araca inip binmek, hem de araç koltuğundan tekerlekli sandalyeye geçiş yapmak oldukça kolaylaşıyor. İşlemler el kumandası ile kontrol ediliyor.
“Hareketli Yolcu Koltuğu Sistemi”nin “Tekerlekli Sandalye Sistemi” ile birlikte sunulduğu bir seçenek de mevcut. Bu seçenekte, araç koltuğu tekerlekli sandalye olarak da kullanılabiliyor. Engelli yolcunun refakatçisine, sadece, Hareketli Araç Koltuğu’nu araç dışında uygun pozisyona getirdikten sonra tekerlekli sandalye sistemini yaklaştırmak ve koltuğu kaydırarak tekerlekli ünitenin üstüne yerleştirmek düşüyor. Araca biniş sırasında da aynı işlem ters sırada yapılıyor ve böylece refakatçinin kullanıcıyı kucaklayarak taşımasına gerek kalmıyor.
“Engelsiz Hareket” programını bir çeşit sosyal sorumluluk projesi olarak gören Fiat, geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye’de ilk kez engellilerin kullanımı için hazırlanmış teçhizatlı araçlarla deneme sürüşleri gerçekleştirdi. Hayatın içinde engelli bireylerin yanlarında olabilen, eşit yaşam hakkını destekleyen ve tüm farklılıklara saygılı ve anlayışlı bir tutum içinde duyarlı olarak yaklaşabilen bir otomotiv şirketi, eminim ki, Türkiye için çok olumlu bir rol model olacak…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş