Paylaş
Adalet Bakanlığı geçtiğimiz dört yıl içinde adliyelerde engellilerin hayatını kolaylaştıracak pek çok değişiklik yaptı.
Söz konusu değişiklikler kapsamında engellilerin kolay bilgi almalarını ve işlemlerini rahatça gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla adliyelerde “Engelli Bankoları” oluşturuldu ve bedensel, görme ve işitme engellilerin ihtiyaç duyduğu düzenlemeler hayata geçirildi. Engelli rampalarının kullanıma sunulmasının yanı sıra, görme engelliler için de hissedilebilir yürüme yüzeylerinin yapımı sağlandı, Braille alfabesi ile kabartmalı olarak yazabilen yazıcı hizmete sunuldu. Bakanlık çalışmaları doğrultusunda çok sayıda adliyede engelli asansörleri hizmet vermeye başladı.
Ayrıca, görme engelliler için kabartmalı yönlendirme levhaları ile donatılan adliyelerde sesli yönlendirme sistemleri de hayata geçirilen uygulamalar arasında yer aldı. Öte yandan görme engelli avukatlar ve vatandaşların Braille alfabesi ile yazdıkları dilekçelerin kabul edilmesi sağlandı.
“Engelli Dostu” adliyeler arasında yer alan Ankara Batı Adliyesi’nde de çok sayıda düzenleme uygulamaya konuldu. Engellilerin yargıya rahat ulaşmalarını sağlamak amacıyla uluslararası standartlara uygun düzenlemeler hayata geçirildi. Örneğin;
- Engelli vatandaşlara adliyeye girişten işlemlerin sona erme aşamasına kadar bir personel eşlik ediyor.
- Yürüme engelliler için tekerlekli sandalye tahsis ediliyor ve kurulan engelli bankolarında gerekli bilgilendirme yapılıyor.
- Sesli yönlendirme sistemleri ile engellilerin istedikleri birimlere kolayca ulaşmaları sağlanıyor.
- Görme engelliler için de hissedilebilir yürüme yüzeyleri oluşturulmuş durumda.
- Ayrıca, Ankara Batı Adliyesi’nde 30 engelli memur hizmet veriyor.
Engellilerin adalete erişimini kolaylaştırmak için Ankara Barosu ve Atılım Üniversitesi ortak bir çalışma yürütüyor. “Engelsiz Adalet” adı verilen proje kapsamında engellilerin adalete erişimde yaşadığı sorunlar giderilecek. Bu kapsamda avukata erişim, adli yardım sisteminin engellilere uygun hale getirilmesi, işaret dili çevirmeni bulmanın zorlukları, erişilebilirlik gibi sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştiriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Ankara Barosu ve Atılım Üniversitesi tarafından hazırlanan “Engelsiz Adalet” Projesine yönelik bir Ön Çalıştay düzenlendi. Konuyla ilgili Bakanlık ve belediyeler ile engelli hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin katıldığı Çalıştay’ da, dezavantajlı grupların adalete erişimlerinin kolaylaştırılması gereği dile getirildi.
Çalıştay’ ın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Ankara Engelli Hakları Merkezi’nin dezavantajlı grupların adalete erişimlerinin kolaylaştırılması amacıyla kurulduğunu söyledi.
Klinik çalışma şeklinde gerçekleştirilen Çalıştay, Atılım Üniversitesi Dekan Yardımcısı Dr. D. Çiğdem Sever’ in sunumu ve yönetimi ile Arş. Gör. Sevil Yıldız’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
STK’lar ve yerel yönetimlerin uzman kadroları ile tüm Ankara’da uygulanması hedeflenen Ankara Barosu Projesi ile bugüne kadar sosyal haklarına ulaşamayan ve ayrımcılığa uğrayan engelli bireylerin temel haklarına kavuşmalarının sağlanması amaçlanıyor.
Engelsiz Adalet Projesinin en kısa süre içinde tamamlanarak yürürlüğe girmesini diliyorum ve şimdiden adalete erişemeyen tek bir kişi bile kalmadığını göreceğim günleri hayal ediyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş