Paylaş
Bayramdan hemen önce içimi ısıtan bir davet aldım. “Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi”nin lansman toplantısına çağırılıyordum.
Toplantı gününü sabırsızlıkla bekledim. Gün gelip de etkinlik mekânına ulaştığımda, bir kez daha ısındı içim. Down sendromlu gençler neşe içinde konukları karşılıyorlardı. İçinde bulundukları toplulukla bütünleşmişlerdi ve harika bir görüntü sergiliyorlardı.
O gün, orada, Down Sendromu Derneği ve Bimeks’in 2012 yılından beri yaptıkları İş koçluğu projesi ile onlarca Down sendromlu genci iş sahibi yapmış olduklarını öğrendim. Ve bu özel gençleri gördüm, hatta bazıları ile tanıştım. Kendilerine olan güvenleri duruşlarına yansımıştı.
Down Sendromu Derneği ve Bimeks bu birlikteliklerini, şimdi de, açacakları “Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi” ile daha üst seviyeye taşımak istiyorlar. Down sendromlu gençleri sosyal yaşama ve iş yaşamına hazırlamak üzere eğitim vermeyi hedefleyen akademi, daha önce Türkiye'de olmayan bir sistem ile Down sendromlu gençlerimizin gelişimine katkıda bulunmayı ve onların bağımsız olarak günlük yaşamlarına devam edebilmelerini, iş yaşamına hazırlanmalarını hedefliyor. Akademi’nin programında; tek başına alışveriş yapmak, seyahat etmek, evden işe gitmek, toplu taşımayı kullanabilmek, kamu dairelerindeki işlemleri gerçekleştirebilmek, ATM'den veya bankadan para çekmek, para yatırmak, fatura ödemek, etkinlik organizasyonları yapmak, yemek yapmak, office programlarını kullanmak, toplum önünde kendini doğru şekilde ifade edebilmek, iş görüşmelerine gidebilmek, CV hazırlamak, iş yerine uygun davranışları öğrenmek, yardıma ihtiyaç duyduğunda bu yardımı isteyebilmek gibi eğitimler yer alıyor.
“Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi”nde verilecek eğitimlerle, her bir gencin kendi kapasitesinde gelişip olabildiğince bağımsız bir hayat sürmesi ve eğitim sonunda kalıcı işlerde istihdam edilmesi hedefleniyor. Akademinin programı için yurt dışından AIPD (İtalyan Down Sendromu Derneği'nden), yurtiçinde ise Psikolog Sezgin Kartal'dan danışmanlık alınıyor. Down Sendromu Derneği ve Bimeks'in yönetim kurulu üyeleri ve üst yönetimi iki proje için de uzun süredir birlikte çalışıyor.
Bu önemli projenin paydaşlarından Down Sendromu Derneği faaliyetlerine 2009 yılında Down Türkiye adı ile bir platform olarak başlamış, 2011 yılında da dernekleşmiş. 20 yıldır Down Sendromlular’a gönüllü olarak çeşitli alanlarda destek vermiş kişiler tarafından kurulan dernek, bu tecrübe ile beş yıl gibi kısa bir sürede Down Sendromlular için her alanda algıları değiştiren projelere imza atmış. Down Sendromu Derneği, tüm etkinlikleri ile Down Sendromlu bireylerin ve ailelerinin hayatlarına bir değer katmayı ve toplumun engellilere bakış açısını değiştirerek toplumsal yapının olumlu gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Bimeks, bu proje ile, hizmet vermekte olduğu teknoloji perakendeciliği sektöründe, sosyal sorumluluk ve iş yaşamı anlayışına yeni bir bakış açısı kazandırmış bulunuyor. Bu bakış açısı ile de Down Sendromlu gençlerin istihdam alanını perakendeciliğe taşımış oluyor. Projenin diğer kurum ve kuruluşları da özendirmesini ve örnek teşkil etmesini umuyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş