Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kutlu olsun

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bu özel gün, 1967'de feminist hareket tarafından benimsenene dek ağırlıklı olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafından kutlandı. 1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı. 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılması, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 16 Aralık 1977 tarihli toplantısında kabul edildi.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlandı; kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” Kongresi yapıldı. Ancak 12 Eylül Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

Haberin Devamı

Hepimizin bildiği gibi, güzel ülkemizde bundan yaklaşık bir ay önce, 6 Şubat 2023’ de, 11 ilimizi etkileyen büyük bir deprem felaketi yaşandı. 7 Mart itibarıyla depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 46 bin 104 olduğu açıklandı.

Afetler ve krizlerden en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Kadınlar depremde yitirdikleri yakınlarının acısıyla, kaybettikleri evleri, işleri ve bunca yıkımın getirdiği belirsizlikle yüzleşmek zorunda kaldılar. Onların hem acil temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek hem de sonrasında yaşamı yeniden inşa edebilmek için, dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaçları var.

İşte bu ihtiyaçlar için, pek çok kadın derneği deprem bölgesinde. Bunlardan biri de Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV). Eşitsizliklerin ve yoksulluğun var olmadığı bir toplum vizyonu ile çalışan KEDV ekibi, bölgelerdeki ihtiyaçları tespit etmek ve arama kurtarmaya destek olmak için sahaya indi. Ekip elemanları; gıda, kıyafet, arama kurtarma ve acil ihtiyaçların giderilmesi için ellerinden geleni yaptılar.

Arama kurtarma ve ilk acil ihtiyaçlar bittikten sonra afetten etkilenen kadınların hayatlarını yeniden kurabilmek için düzenli desteğe ihtiyaçları olacağını bilen KEDV yetkileri, o zaman da depremzede kadınlarımızın yanında olacaklarını söylüyorlar. Öncelikle sağlıklı barınma koşullarının sağlanması; depremzedelerin düzenli olarak temel ihtiyaçlarına ulaşabilmeleri ve sonrasında da ihtiyaç duyacakları gelire erişebilmeleri için çalışmalar yürüteceklerinin altını çiziyorlar.

Haberin Devamı

Eda Çağıl Çağlarırmak, dayanışmanın iyileştiren gücünü çizimiyle anlatmış KEDV için tasarladığı “8 Mart Kadınlar Günü” bağış kartlarında. Depremzedelere yardım amacı taşıyan bağışlar 100 TL’ den başlıyor (https://fonzip.com/kedv/e-kartlar/satin-al?cid=4477). Hayatı

yeniden yeşertecek kadınların mücadelelerini desteklemek için, belki Sizler de sevdiklerinizin “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nü Eda Çağıl Çağlarırmak’ ın çizdiği KEDV Bağış Sertifikası ile kutlamak isteyebilirsiniz.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hayata geçirilen Mor Yerleşke projesi de deprem bölgesindeki kadınlar, çocuklar, yaşı nedeniyle bakıma ihtiyaç duyanlar ve engelli bireylerin koşullarını iyileştirmeyi; onların en temel ihtiyaçlarını sağlayarak psikososyal açıdan güvenli alanlar yaratılmasını hedefliyor. Projenin destekçisi olan Boyner Grup’ un Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner; yaşamı birlikte, umutla yeniden inşa etmek istediklerini söylüyor. Ve “Bu inançla Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Mor Yerleşke projesiyle bölgeye ve bölgedeki kadınlara destek vermek için yola çıktık. Depremden etkilenen kadınlarımızın, çocuklarımızın, yaşı nedeniyle bakıma ihtiyaç duyan büyüklerimizin ve engelli bireylerin koşullarını iyileştirmeye; en temel ihtiyaçlarını sağlayarak psikososyal açıdan güvenli alanlar yaratmamıza imkân verecek Mor Yerleşkeler ile uzun süreli bir desteğin başlangıç adımını atmayı hedefliyoruz.” diyor.

Haberin Devamı

Mor Yerleşke Projesi kapsamında, konteynır kentlerin yakınlarında 14 adet rehabilitasyon ünitesi kurulacak ve bu üniteler en az 18-24 ay bölgede kalacak. Bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı, bir çocuk koruma uzmanının sürekli olarak görev alacağı Mor Yerleşkeler’ de emzirme odaları, çocuklar için aktivite alanları, çocuklar ve yetişkinler için psikolojik danışmanlık, hijyen malzemelerine erişim ve daha birçok destek sunulacak. Farklı alanda doktorlar ve uzmanlar da gönüllülük esasıyla projeye destek verecek. Bu projeye bağış yapmak isteyenler için adres ise, (https://fonzip.com/tkdf/kampanya/mor-yerleske).

İnanıyorum ki, yaralarımızı ancak birbirimize kenetlenerek sarabilir; aydınlık günlere ise ancak kimseyi ardımızda bırakmadan varabiliriz.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları