Türkiye & Almanya arasında güzel şeyler de oluyor…

 “Yaşam kalitesi nedir?” sorusuna nasıl cevap verirsiniz bilmiyorum. Benim için geçmişte farklı anlam ifade eden bu tanımı bugün tek kelime ile cevaplıyorum; “Erişilebilirlik”

Haberin Devamı

Bir insan, günlük yaşantısında bağımsız olarak ihtiyacı olan her şeye erişebiliyorsa yaşam kalitesi tamdır.

Düşünün ki; tekerlekli sandalyedesiniz ve odanızın ışığını açamıyorsunuz çünkü elektrik düğmesi ulaşamayacağınız yükseklikte, Yaşlısınız ve biraz dolaşmak, hava almak istiyorsunuz ama düşmekten korkuyorsunuz çünkü evinizin önündeki kaldırım yüksek, İşitme engellisiniz ve hayranı olduğunuz sanatçı yakınınıza konuşmacı olarak geliyor ama gitmek istemiyorsunuz çünkü salonda sizin için hazırlanmış bir sistem yok,

Gıda hassasiyetiniz var ve tatile gitmek istiyorsunuz ama endişelisiniz, çünkü size özel menü yok… Bu ve bunlar gibi örnekleri çoğaltabilirsiniz.

Bugün, istediğiniz her şeye erişebiliyor olabilirsiniz ama hayatınızın geriye kalan bölümünde de bu gibi sorunlarla karşılaşmayacağınız anlamına gelmiyor.

Haberin Devamı

Buraya kadar size sorunlardan bahsettim. Şimdi ise bu sorunu ortadan kaldıracak bir projeden bahsetmek istiyorum.

Bundan 2 yıl önce sessiz sedasız bir şekilde bir projenin temelleri atıldı. Türkiye Beyazay Derneği, Bağcılar Belediyesi ve EUCOBA ortaklığında Avrupa standartlarında olan EURECERT (kalite belgesi)  çalışmaları başladı. Projenin sahibi ise Almanya. 

Türkiye projeye dâhil olan 6. ülke. Türkiye’nin katılmasıyla “ibadet yerleri kriterleri” çalışması yapıldı. Bu çalışmayı da bizzat projenin kurucusu olan Sayın Patrick Dohmen yaptı. Dohmen, ülkemize geldiğinde, belge verilecek mekânları gezerken abdesthaneleri gördü. “Burada ne yapıyorsunuz?” diye sordu ve oturdu abdest aldı, üstüne çalışmalar yaptı. Sonrasında ise ülkemizde dahi olmayan “engelliler için abdesthane” kriterini çıkardı. İşin enteresan kısmı çıkardığı kriterlerin mükemmel olması. 

EURECERT’in ülkemize çok şey kazandıracağına eminim. Proje ortağı Bağcılar Belediyesi, ilk sertifikayı Engelliler Sarayı’na vermek istedi. Ve tüm eksiklerini tamamlayarak binasını Avrupa Standartları’nda bir yapı hâline getirdi.

Türkiye & Almanya arasında güzel şeyler de oluyor…

Haberin Devamı

Projenin ilk sertifika töreni, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Sayın Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleşti. 

Yalnız, Numan Bey, engelleri iki gruba ayırdı: EURECERT’in kaldıracağı engeller, vatandaşın referandumda kaldıracağı engeller.

Bir parçası olmaktan onur duyduğum EURECERT çalışmasının mimarı Hanife Baykal’a, manevi desteğini esirgemeyen Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva’ya ve projeyi kurum olarak destekleyen ve ilçesinde yaşayan engelli vatandaşlara sınırsız hizmeti şiar edinmiş Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya teşekkür ediyorum.

Türkiye & Almanya arasında güzel şeyler de oluyor…

Ve projeye yakın ilgi gösteren Numan Bey’e teşekkür ediyorum. “Hükümet olarak, bugüne kadar engellileri evlerinden çıkardık.” söylemini bir tık üste taşıma zamanı geldi. Hedef; “Herkes için erişilebilir bir Dünya”…

Haberin Devamı

Ülkemizde yaşanan  terör eyleminin ertesi günü kendisine yapılan tüm uyarıları kulak ardı ederek ülkemize gelmesi ve hükümetler arasında yaşanan her kriz sonrası “Biz dostuz” diyerek verdiği mesajdan dolayı  Patrick Dohmen’e ayrıca  teşekkür etmek istiyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları