İçinde votka olan diyet

Edebiyat kaldıracak kadar yerim yok, meseleye direkt giriyorum: İzzet Çapa'yı gördüm. Yeni başladığı diyetiyle 6 kilo verdiğini ve üstelik her akşam vokta içtiğini söyledi.

Başka şansım kalmamıştı, o beslenme ve diyet uzmanını bulup bu hizmeti bütün okurlarıma ulaştırmalıydım. Yağmur demedim çamur demedim bu röportajı sizin için gerçekleştirdim...

HAMİŞ: Taylan Kümeli, Ankara TED mezunu. Hacettepe Beslenme ve Diyabetik bölümünü birincilikle bitirmiş. Master'ını ODTÜ Gıda Mühendisliği'nde ‘‘Gıda Katkı Maddeleri’’ üzerine yapmış. 86 yılından beri de çeşitli kuruluşlarda beslenme ve diyet uzmanlığı yapıyor. Muayenehanesi Nişantaşı'nda. Kurtulmak için telefon numarasını vermek zorundayım: 0212 291 75 15-16


İnsanların zaafı üzerinden para kazanmak size tuhaf gelmiyor mu?

- Bazen geliyor. Ama ben hastalarıma verdiğim şeyin bir zayıflama değil, eğitim programı olduğunu biliyorum. Yani bu işin kalori listeleriyle, akupunkturla, ayurvedayla ya da Montignac, Atkins gibi birtakım insanların kendi adını verdikleri yöntemlerle alakası yok. Öyle zayıflayamazsınız diyorum.

Nasıl zayıflayacaklar peki?

- Diyelim ki, Ahmet Bey geldi ve dedi ki ‘‘Ben zayıflamak istiyorum’’ ya da ‘‘Karaciğerimde bir yağlanma problemi var.’’ Benim yapmam gereken onun beslenmesini düzeltmek. Ama Ahmet Bey'le Ayşe Hanım'ın hayat tarzı bir değil ki. Dolayısıyla ben herkese aynı rejimi veremem.

Yani sizinki kişiye özel diyet oluyor...

- Aynen. Ve bir tür terapist gibi çalışıyorum. Hastam, bu ofise adım attığı anda önce hayat hikayesini dinliyorum. Sabah ne yiyor, öğlen ne yiyor, akşam ne yiyor. Sonra, klinik bulgularını öğreniyorum. Ve yavaş yavaş hayatına sızıyorum.

O ne demek?

- ‘‘Pazartesi akşamı ne yapıyorsunuz? Hımmm Çin lokantasına mı gideceksiniz? O zaman mönüden şunları şunları seçin. Salı, şehir dışına gidip perşembe mi döneceksiniz? Tamam. O zaman size şunları şunları verelim!’’ Yani karşımdakinin biyolojik yapısıyla sosyal hayatı arasında bir sentez oluşturuyorum.

İki göz yumurta sorusu soracağım...

- Sorun.

O masum iki göz yumurtayı bile, insan diyetteyken ancak ‘‘kaçamak’’ olarak yiyor. Yani bir sonraki öğünden borç alarak! Hep mi ağzımıza kilit vurmak zorundayız?

- Diyelim ki, siz bu pazar sucuklu yumurta yemek istiyorsunuz. Bana da bunu söylediniz. ‘‘Özel olsun şu pazar günleri!’’ dediniz. Olsun. Bu sizin için bir ödül değil. Nasıl olabilir ki? Çünkü o pazarlar sizin hayatınızda hep olacak. Diyet yapsanız da yapmasanız da! O zaman bunu zevkli hale getirmemiz lazım. ‘‘Tamam, sucuklu yumurtanızı yiyin ama mümkünse yanında kepek ekmeği yiyin’’ diyorum. Zaten ben size sucuklu yumurta verince, siz kepek ekmeğine havada razı oluyorsunuz! ‘‘Öğlen ne yemek istersiniz?’’ diyorum. ‘‘Oooo, öyle mükellef bir kahvaltıdan sonra halim olmaz. Zaten bütün gün yayılıp gazete okuyacağım. Hafif bir şeyle geçiştirelim!’’ ‘‘Tamam, öğlen bir meyveli yoğurt. Akşam da Boğaz'a gidin balığınızı ve salatınızı yiyin. Yanında rakınızı da için!’’ Yani aslında ne yumurta, ne şarap ne de rakı yasak. Evet, bazı şeyler kaybettiriyor insana ama ruhsal olarak iyi dönüyor.

Siz içkiye de izin veren beslenme uzmanısınız!

- Çünkü öyle hastalarım var ki, gece kulübü işletiyor. Şimdi ona ‘‘Hayır efendim içmeyeceksiniz!’’ deseniz kaç yazar? Ona göre düzenliyoruz diyetini. ‘‘1 gr alkolde 7 kalori vardır’’ diye anlatmaya başlıyorum, ‘‘Ama ben biliyorum ne söylersem söyleyeyim siz o voktayı içeceksiniz! Bari, bir kadeh için. Ve lütfen meyveyle tüketmeyin. Bir avuç kuruyemiş tercih edin. İçki içtikten sonra da mevye yemeyin.’’ Yani tüyolar veriyorum. Rakı ve vokta yerine de şarabı tercih etmelerini söylüyorum.

Beyaz, kırmızı?

- Beyaz daha masum.

İçine soda ya da buz koyarak mı?

- Yok canım! Şarabı şarap gibi için. İki kadeh içeceksiniz zaten. Alın 35- 40 kalori...

Peki içkinin neden meyveyle birlikte tüketilmemesi gerekiyor?

- Mevye, karbonhidrat. Hem de 2 moleküllü bir karbonhidrat. İçki de zaten direkt yağ olarak depolanıyor. İkisini bir arada aldığınızda, etkisini negatif yönde etkiliyorsunuz. Ve kan şekerinizi yükseltiyorsunuz. İçki sonrası yenilen yemeklerin özünde de bu yatar. Ama leblebi gibi kuruyemişler daha az tehlikeli. Ya da içkinin yanında peynir. Bir yandan peynirle karaciğeri de koruyorsunuz...

Rakı ve beyaz peynir de iyi mi?

- Yanlış değil. Ama işin içine kavun girdiğinde kötü! Tam da bunları anlatıyorum hastalarıma. O akşam 2 kadeh şarap içmişse, bir sonraki öğünde daha az yemeği göze alıyor. İçkinin püf noktaları önemli. Karşımdaki ‘‘Şu akşam yemeğimi n'olur kaldıralım, yerine daha hafif bir şey koyalım. Yeter ki, votkam olsun!’’ diyorsa, ona da tamam, bir çözüm buluyoruz birlikte.

Başka tüyolar?

- Sabah kalkınca mutlaka su içilmesi gerekiyor. Nasıl yüzümüzün yıkanmaya ihtiyacı varsa, vücudumuzun içinin de var. Limon sıkmak, bal katmak gerekmiyor. Bir de zeytinyağını pişirmeyin. Zeytinyağı oleik asittir, pişti mi moleküler yapısı değişir. 1 gr. zeytinyağında da 1 gr. tereyağında da aynı kalori vardır. Farkılılık içindeki yağ asidinin yapısındadır. O yüzden pişirmemek gerekir. Ayçiçeği yağını, soya yağını, mısır özü ve fındık yağını belli oranlarda birleştirin ve yemekleri öyle pişirin. Salatalarda tabii ki zeytinyağı kullanabilirsiniz...

Peki beyaz ekmek?

- Daha çok negatif yanları var. Kepek ekmeğinin vücutta kalma süresi daha fazla...

Her gün 45 dakika yürümek şart mı?

- Bir yardımcı unsur bu. Aynen bol su içmek, öğün atlamadan yemek ve yavaş çiğnemek gibi. Ama hiçbir zaman bir zorunluluk değil. Çünkü biz bir metropolde yaşıyoruz. Ve hepimiz deli gibi çalışıyoruz. Spor yapabiliyorsak ne álá! Ama sürekli yapamayabiliriz. Şöyle bir öneride bulunuyorum: Evinizde mutlaka bir koridor vardır ve hepinizin sinirli olduğu anlar. Açın pencerenizi temiz havada 15 kere gidip gelin o koridorda....

Kaçtan sonra yemek yememek gerekiyor?

- Öyle bir şey yok.

Akşam 7'den sonra yemeyin diyorlar!

- Siz eve hiç 7'de gidebiliyor musunuz? Ya da saat 7'de önünüzde hazır bir sofra buluyor musunuz? E o zaman! Ben bu ofisten akşam 9.30'da çıkabiliyorum. Akşam yemeğini de bazen 11'e çeyrek kala yiyorum. Çünkü böyle bir yaşam tarzım var. Önemli olan, akşam yemeğini yedikten 2 saat sonra uyumaktır. Ne yapsın insanlar? Saat 6'da hálá devam etmekte olan toplantılarına ara verip, ‘‘Kusura bakmayın diyetteyim. Akşam yemeğimi yemem lazım. Sonra devam ederiz’’ mi desin?

Peki zayıflamak şart mıdır?

- Klinik bulgularınız normalse ve bedeninizdeki yağ kütlesi sizi rahatsız etmiyorsa, kime ne? Zayıf olacaksınız diye de bir şey yok! Ama insanlar doğru beslenmeyi öğrenmek için çaba sarfetmeli...


Taylan K. diyetinden geçip de benim adını öğrenebildiklerim...

Özcan Deniz, İpek Tuzcuoğlu, Yıldırım Demirören, Türkan Şoray, Haluk Bilginer, Ayşegül Cinisli, Has Ailesi, Halis Komili, İzzet Çapa, Demir Sabancı, Ayşegül Aldinç, Deniz Türkali, Ebru Gündeş.

ŞOK DİYET (2 günde 1.5 kg.)

SABAH

1 adet orta boy elma 10 adet badem 1 kibrit kutusu light dil peyniri

ARA

Dilediğiniz kadar limonata (5 bardak su içine 3-4 adet limon sıkılacak. 1 adet limon kabuğu rendelenecek. Ve son olarak 1 adet portakal ve yeşil elma sadece dilimlenecek. İsteyenler dişleyebilir ama yapmasanız iyi olur! Tatlandırıcı da ilave edebilirsiniz. Şıklığı tamamlamak için nane koymayı unutmayın!)

ÖĞLEN

1 káse cacık Semizotu yemeği veya salatası (Evet, semizotu yemeği kıymalı da olabilir! Sınırsız yiyebilirsiniz. Ama bir kilo sebzeye bir yemek kaşığı yağ, bu sizin sebze yemeklerindeki ilkeniz olacak.)

İKİNDİ

Dilediğiniz kadar limonata (Hani sabah yapmıştınız ya!) 1 adet diyet grisini

AKŞAM

200 gr. ızgara et ya da tavuk ya da balık ya da hindi Bol yeşil salata (Lütfen zeytinyağını içine boca etmeyin! Limon serbest. Balzamik ve nar ekşisi de.)


HAMİŞ:Şok diyet, istenilen kiloya ulaşılmasını sağlar. Ama kiloların geri alınması da verilmesi kadar kolaydır. Kalp, tansiyon hastalarına ve kolesterolü olanlara önerilmez. Gerçekten evlilik yıldönümünüz, özel bir randevunuz filan varsa yapın, yoksa bu sevdadan vazgeçin!

İÇKİLİ DİYET (7 günde 2 kg.)

SABAH

1 dilim kepek ekmeği (Çavdar, yedi tahıllı, entegral, ya da esmer ekmek. Fırından aldıklarınız içine kepek katılmış beyaz ekmek olabilir. Dikkat!)

1 kibrit kutusu peynir (İstediğiniz cinste. Lütfen çok yağlı olmasın!)

3-5 adet zeytin (Siyah ya da yeşil farketmez.)

Domates, salatalık, sivri biber ve maydanoz (İstediğiniz kadar. Ama özellikle kadınlar maydanuzu istemeseniz de çok yiyin! Cilde iyi, hem de östrojen için önemli)

PAZAR SABAHI

İlaveten 1 yumurta (Nasıl isterseniz öyle yapın! Tereyağlı ve sucuklu değil ama...)

ARA

1 adet orta boy meyva (Elma, armut ya da şeftali.) Ya da 3-5 adet kırmızı erik ya da 1 dilim karpuz

ÖĞLEN

3 seçeneğiniz var.

Malzemeli salata (Yeşilliklerin üzerine tavuk, ton balığı ya da peynir ilave edebilirsiniz. Biraz limon, biraz tuz. Ve bir yemek kaşığı zeytinyağı.) Ya da doyana kadar sebze yemeği (Az yağlı. Tercihe göre etli ya da etsiz. Etli yapacaksanız yağ yok. Yapmayacaksanız 1 kilo sebzeyi 1 yemek kaşığı yağ ile pişirin lütfen!) Ve 100 gr. diyet yoğurt (Bu seçenek dışarıda yeniyorsa, yemek, normal koşullarda pişmiş ve süzülmüş olabilir.) Ya da 1 kase çorba (Mercimek, tarhana, ezogelin dışında her şey olabilir! Mesela kremalı mantar, domates, yayla çorbası ya da minestrone.) Ve karışık salata (Çoban ya da yeşil.)

İKİNDİ

1 adet diyet meyveli yoğurt

AKŞAM

1 hafta 2 + 2 + 2 + 1 gün olarak 7 gün'e ayrılmıştır. Sizin tarafınızdan haftaya dağıtılabilir.

2 gün, ızgara balık ve yanında bol yeşil salata yiyebilirsiniz.

2 gün, 1 tabak (Yani 8 yemek kaşığı) kepekli makarna yiyebilirsiniz (Üzerine domates sosu. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve baharatla pişirilecek.) 100 gr. diyet yoğurt veya 1 kibrit kutusu peynir hakkınız da var!

2 gün, doyana kadar az yağlı türlü yiyebilirsiniz. Ve cacık (200 gr. diyet yoğurt ve 2 salatalıkla yapılacak.)

1 gün, 400 gr. mantar sote (Domates, biber, soya sosu ve soya filizi eklenebilir.) Ve salata. İki saat sonra da 1 adet orta boy elma yiyebilirsiniz. (Üzüm, kavun, muz, incir mi? Yok! Cıss onlar!)


HAMİŞ:Bu diyetle önerilen içki şaraptır. Maksimum her gece 2-4 adet içilebilir. Rakı-viski-votka gibi yüksek kalorili içkiler tüketilmek istenirse, 1 kadeh alınmalı ve akşam yemeği porsiyonu 1/2 olmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları