Bu özel günde desteğe davet

Haberin Devamı

BUGÜN Kadınlar Günü. Ülkemiz kadınlarının durumu, pek kutlamaya uygun olmasa da ‘Kadın Eli’ değmiş bir kuruluşun başarılarından bahsedelim. Tüm hizmetini ve çalışmalarını öncelikli kanser hastası çocuklar, erişkinler ve diğer hasta grubu ve yakınlarına yönlendiren Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Hastanesi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİTVAK), onbinlerce kişiye şifa oluyor. Yönetiminde kadınların çoğunlukta olduğu KİTVAK şimdi de Dokuz Eylül Hastanesi’nde hasta yakınları için konukevi inşa ediyor. Haydi, siz de Kadınlar Günü’nü, toplum için çabalayan bu kadınlara küçük de olsa bir destek vererek kutlayın ve hemen 3502’ye UMUT yazarak 5 TL bağışlayın...

Bu özel günde desteğe davet

5 TL DE OLSA YARDIMINIZ ÖNEMLİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastenesi’ne konukevi yapma projesi nasıl oluştu?
Mayıs 2004’te açtığımız, yılda yaklaşık 40 bin kişinin ayakta ve yatarak tedavi gördüğü, ilik nakillerinin yapıldığı Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi ve Ekim 2011’de açılan 102 yatak kapasiteli EÜ Kitvak Konukevi’nden sonra bir bilgi birikimi oluştu. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden konuk evi yapmamız için müracaat edenler oldu. Çünkü birçok hasta yakınının barınma ihtiyacı var. Vakıf olarak, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne de konukevi yapma kararı aldık. Temelini attık.
-İnşaat ne durumda şu an?
Kaba inşaatını bitirdik. 18 Mart’ta ihaleye çıkıyoruz. 1 milyonluk kısmı bitti ama inşaat için 2,5 milyon liraya ihtiyacımız var. Ayni yardım da kabul ediyoruz. Hatta kitvak.org adresimizde ihtiyaç listemiz yeralıyor. Biz bu konukevini sadece Dokuz Eylül’e değil bir noktada tüm bölgeye armağan etmiş oluyoruz. Tabii bu ağır bir sorumluluk, yükümlülük. Bize destek olan kuruluşlar var. Hatta Alman Başkonsolosu da bize destek sağlamak istediğini iletti. Bireysel bağışlara da açığız. Dileyen herkes 3502’ye SMS atarak 5 TL bağışlayabilir veya HalkBank Konak Şubesindeki TR860001200973400016000083 hesaptan Askıda Oda projemize destek olabilir.

Haberin Devamı

KIRGIZİSTAN’DAN, AZERBAYCAN’DAN GELEN VAR
-Aslında tüm ülkeye hizmet ediyor yaptıklarınız. Nerelerden gelenler oluyor?
Azerbaycan’dan bile var. Geçenlerde bir çocuk hasta için Kırgızistan’dan başvuruldu. Orada sağlık koşulları farklıymış. Kemoterapiye başladıkları ve kemoterapi sırasında uçağa binemeyeceği için hocalarımız buradan takip ediyor. Kemoterapi bitince Ege Üniversitesi’ne gelecek. Yani birçok yerden başvuru oluyor.
-Kemik iliği transplantasyonu ne durumda?
Doktorlar her gün 10 çocuğa kanser tanısı koyduklarını söylüyor.Sadece Ege Üniversitesi’nde... Düşünün bir de bölge, ülke genelinde durumu... Çocuklara kemik iliği naklediliyor. Sonra çok ciddi süreç var. Bir süre hijyen içinde olmalılar. Bebeklerin yanında anneleri de olmalı. Kendilerine bakamadıkları ve temizlenemedikleri için çocuklarına mikrop geçirebiliyor. Bu çok önemli detay. Amway firması bireysel, hastane hijyeniyle ilgili ürünleri bedelsiz temin ediyor. Bunlar çok önemli.

Haberin Devamı

Bu özel günde desteğe davet

KADINLAR SİVİL TOPLUMA KATILMALI
-Bu kadar çok kadının olduğu bir toplum kuruluşunda aksi düşünülürken siz büyük işler başarıyorsunuz?
Burası sadece vermeye gelen, hiçbir etiket, unvan, sıfatımızı kullanmadan bir araya geldiğimiz nefis bir genç ekiple güçleniyor. Ben onların büyükleri, sözcüleriyim. Arkadaşlarımın her türlü sualine cevap verebilecek bir yönetim kurulu var. İzmir’deki sayılı güzel gecelerden sayılabilecek organizasyonlara imza atıyoruz. Ayşe’ler, Ali’ler, çocuklarımız varolsun, yaşasın istiyoruz. Onların aileleri uygun bir şekilde kalsınlar ki evlatlarına desteklerini verebilsinler diye bu yolda koşturmaya devam edeceğiz büyük bir gururla.
-Bizim ülkemizde iyi eğitimli bir sürü kadın, çok iyi okullardan mezun ama bir iş yapmıyor. Bu bir olumsuzluk mu toplum için?
Yüzde yüz katılıyorum. En azından sivil topluma katılmalı. Ben disiplini, terbiyeyi ve nasıl davranılması gerektiğini sivil toplum örgütlerinde öğrendim. Her kadının bu eğitimi alıp sivil toplum örgütünden geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Onlardan aldığım eğitim ile iş hayatına geldim ve başarılı oldum. Her kadının ufacık da olsa bir yerde kendini hissettirmesi veya o grubu hissetmesi gerekli.

Haberin Devamı

KADINLAR GÜNÜ KUTLAMA OLMAMALI
-Bizim ülkemizde kadına şiddet aslında hep vardı ama bu ara çok gündemde. Kadınlar Günü’nün anlamı nasıl olmalı?
Bu bir kutlama olmamalı. Bizim derneklerimiz de bu bilinçte şu an. Eskiden şölenler, törenler, eğlenceler yapılırdı. Şimdi böyle bir şey söz konusu değil. Ben her şeyin başında eğitimin şart olduğunu, bu eğitimin sadece okullarda değil, kişisel eğitim olarak da toplumun kültürel bazdaki eğitiminin çok eksik olduğuna inanıyorum. Ve kadınımızı yetiştirerek evladı kazanacağımıza inanıyorum. İyi bir anne, iyi bir evlat yetiştirecek ki o iyi evlat da topluma faydalı birey olarak çıkacak ortaya. Çok işimiz var. Her birimiz bir başka yolda ama aynı hedefe yönelen dernekler vakıflar olduk. Eğer tek bir ses olursak bu sesi daha çabuk iletebileceğimizi daha geniş çapta duyurabileceğimiz inancındayım.

Haberin Devamı

KİTVAK'TA HER KADINA İHTİYACIMIZ VAR
-Bu kadar çok kadının olduğu bir toplum kuruluşunda aksi düşünülürken siz büyük işler başarıyorsunuz?
Burası sadece vermeye gelen, hiçbir etiket, unvan, sıfatımızı kullanmadan bir araya geldiğimiz nefis bir genç ekiple güçleniyor. Ben onların büyükleri, sözcüleriyim. Arkadaşlarımın her türlü sualine cevap verebilecek bir yönetim kurulu var. İzmir’deki sayılı güzel gecelerden sayılabilecek organizasyonlara imza atıyoruz. Ayşe’ler, Ali’ler, çocuklarımız varolsun, yaşasın istiyoruz. Onların aileleri uygun bir şekilde kalsınlar ki evlatlarına desteklerini verebilsinler diye bu yolda koşturmaya devam edeceğiz büyük bir gururla. -

Yazarın Tüm Yazıları