Altın kalpleri topluma armağan

Gelişmiş ve medeni toplumların vazgeçilmezi olan sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar genellikle pek bilinmez.

Haberin Devamı

Dernek gönüllüleri, başkalarının iyiliği, sağlığı ve geleceği için çalışırken onları düşünen olmaz. İzmir İl Dernekler Müdürlüğü, bu anlayışı yıktı ve bir ilki gerçekleştirdi. Yaptıklarına karşılık beklemeyen dernek üyelerinden üç değerli hanımefendiye, ilk kez ‘Ömür Boyu Gönüllülük Ödülleri’
verildi. 50 yıldan fazla; neredeyse tüm yaÅŸamlarını sivil toplum kuruluÅŸlarında gönüllü çalışarak geçiren üç Ä°zmirli, Vecahat Aslan, AyÅŸe Mayda ve Neriman Kültür ödüllerini Ä°l Dernekler Müdürü Bülent Korkmaz’dan aldı. Â
Yaşamlarının anlamını, toplumun iyiliği için çalışmakta bulan ve bunu gerçekleştirmenin gururunu yaşayan üç gönüllüyle Dernekler Müdürlüğü’nde sohbet ettik.

Bülent KORKMAZ

İzmir İl Dernekler Müdürü

İzmir’de 5000’e yakın dernek var ama kesinlikle yetmez

Haberin Devamı

- Dernekler Masası neden böyle bir ödül vermeye karar verdi?
- Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği’nin her yıl yaptığı yarışma sonrasında biz de İzmir İl Dernekler Müdürlüğü olarak hizmet ödülleri vermek istedik. Değerlendirmesi için başta Şenel Anadol olmak üzere Güçbirliği’ndeki kişilerden yardım istedik. Onlara teşekkür borçluyuz.
- Kişileri hangi kriterlere göre seçtiniz?
- Amacımız, sivil topluma karşılıksız hizmet etmiş büyüklerimize değer verdiğimizi hissettirmek. Bu plaket onların yaptıkları karşısında önemsiz kalıyor, çünkü onlar bizim yaşımızdan daha uzun yıllar topluma hizmet etmiş.
- Kimlere ödül verdiniz?
- Dernek çalışmalarında her biri 50 yıldan fazla hizmet vermiş üç değerli hanımefendiye verdik. Neriman Kültür, Vecahat Hayrünnisa Aslan ve Ayşe Mayda.
- İzmir’de kaç dernek var?
- İzmir’de 4 bin 899 derneğimiz var. Kötü değil, ama ‘İzmir hak ettiği yerde’ de diyemeyiz. Gelişmiş Batı toplumlarıyla kıyaslayınca 4 milyon nüfuslu İzmir’de bu sayı çok az. En az 8 bin olmalı. 18 yaşın üzerinde 2,5 milyon insanın sadece 470 bini dernekte üye olarak kayıtlı. Bu oran Türkiye’de de az.

Neriman KÃœLTÃœR

Küçücük bebeğime rağmen İzmir’de Cüzzamla Savaş Derneği’ni kurdum

- MesleÄŸiniz nedir?
- Dikiş öğretmeniydim. Afyon’da çalışırken cumhurbaşkanımız öğrencimiz, babası da okul müdürümüzdü. Kendisi ile okul koruma derneğini kurarak sivil toplum alanında ilk çalışmamı yapmış oldum.
- Kaç yıldır sivil toplum çalışmalarında bulunuyorsunuz?
- 52 yılı buldu. Anneler, Yardımsevenler gibi birçok dernekte çalıştım. Ayrıca Ä°zmir’de Cüzzamla SavaÅŸ DerneÄŸi’ni kurmuÅŸtum.Â
- Sizi en çok etkileyen ne oldu?
- Öğrencilere her zaman çok önem veriyordum. Türkan Saylan bana esin kaynağı oldu ve İzmir’de Cüzzamla Savaş Derneği kurmak istedim. O zaman küçük çocuğum olduğundan eşim ilk anda şaşırdı ama sonra ikna oldu ve kurduk.
- Hala dernek çalışmalarına katılıyor musunuz?
- Tabii, hatta şimdi yeni bir dernek kuruyoruz. Kız öğrencilere destek olacağız.
- Ömür Boyu Gönüllük Ödülü’nün sizin için anlamı nedir?
- Çok mutluyum. İnsana daha fazla şeyler yapma isteği veriyor. Müdürümüzün desteği ile yeni çalışmalara girmeyi düşünüyorum.

Haberin Devamı

Vecahat Hayrünisa ASLAN

‘Zamanım varsa derneğe gideyim’ demem. Önce derneğe sonra işime giderim

- MesleÄŸiniz nedir?
- Ben de öğretmenim. Ama mesleğim hep ikinci planda kaldı çünkü dernek çalışmalarına çok önem verdim.
- İlk dernek çalışmanıza nerede başladınız?
- Türkiye Yardımsevenler Derneği ile başladım. 45 yıldan fazladır sivil toplum kuruluşlarında çalışıyorum. Güçbirliği’nin kurulmasıyla da diğer tüm derneklerle iletişime geçme şansımız oldu.
- Yaşamınızda gönüllülük çalışmalarınızın yeri nerede?
- Ben işlerimi derneğime göre ayarlarım. ‘Zamanım varsa derneğe gideyim’ demem, dernek işlerime öncelik veririm. Biz dernek olarak da birçok ilki gerçekleştirdik. Çünkü özveriyle çalıştık. Mesela, İzmir’de ilk huzurevini, ilk kız öğrenci yurdunu açtık. Dernek olarak hep kalıcı eserler vermeyi amaçladık.
- Ömür Boyu Gönüllük Ödülü’nün sizin için anlamı nedir?
- Evde çok ödülüm var ama bu çok anlamlı. İlk olmanın şevki ve şerefi var. Düşünülmüş olmamız çok önemli, darısı tüm gönüllü arkadaşlarımın başına diyorum.

AyÅŸe MAYDA

Haberin Devamı

Yolda boynuma sarılanlar ‘Burslarınızla mühendis olduk’ diyor, birlikte ağlıyoruz

- MesleÄŸiniz nedir?
- DiÅŸ doktoruyum. Ortodontist oldum.
- Türkiye’de ilksiniz değil mi?
- Türkiye’nin ilk kadın ortodontistiyim.
- Dernek çalışmalarınıza nasıl başladınız?
- Ben aileden dernekçiyim. Yakamdaki altın madalyayı Türkiye Tayyare Cemiyeti açılışına katkılarından dolayı babama vermişlerdi. Ben de Dişhekimleri Cemiyeti ile başladım. Halk sağlığı için diplomasız dişçilerle savaştık.
- Dernek çalışmaları hayatınızın neresindeydi?
- Mesleğim sorulduğu zaman hep iki mesleğim var; Biri dernekçilik, diğer dişhekimliği diye yanıt veriyordum. Soroptimistler başta olmak üzere irili ufaklı birçok derneğe üyeyim.
- Tüm bu çalışmalarınızda sizi en çok etkileyen ne oldu?
- Geçenlerde orta yaşlı bir hanım yanıma yaklaştı ve boynuma sarılıp ağlamaya başladı. ‘Ne oluyor’ deyince, ‘Beni siz okuttunuz, her yıl muayenehanenize gelip aldığım bursla şimdi mühendis oldum’ dedi. Meğer Soroptimistler olarak okutmuşuz ben aracıydım. Tabii ben de ağladım.
- Ömür Boyu Gönüllük Ödülü’nün sizin için anlamı nedir?
- Çok memnun oldum. Çok güzel ödüllerim var hatta Rotaryen eşleri vasıtasıyla uluslararası bir ödül bile aldım. Ama Dernekler Müdürlüğü’nden böyle bir ödül almak ve ilk olmak çok anlamlı.

Yazarın Tüm Yazıları