Ateş Yalazan - Arşiv Balıkçısı
Ateş Yalazan - Arşiv Balıkçısı
Ateş Yalazan - Arşiv BalıkçısıYazarın Tüm Yazıları

Gelen gideni aratmasa bari

 Biten yıldan hep şikayet edilir. “Oh nihayet gitti” sesleri yükselir. Umutlar hep yeni yıldadır.

Haberin Devamı

Fakat gelen her yeni yılın beklentileri karşıladığı da söylenemez.

İşte 1979’un son günü de böyleydi.

Hürriyet’te “Allah 70’leri aratmasın. Çok şükür geride bırakıyoruz” deniliyordu.

Gelen gideni aratmasa bari
31 ARALIK 1979

“Umudumuz sende 80” başlığının altında şunlar yazıyordu:

“Yıllar akıp gitti, fakat geçen şu 10 yıla, 70’lere ‘O güzelim yıllar’ diyemiyoruz. 1970’lerin nihayet çekip gidişinden de şikayetçi değiliz.”

Hürriyet’in güzel dileklerine rağmen bildiğiniz gibi 1980 Türkiye’ye çok iyi gelmedi. 12 Eylül’deki askeri darbe, Türkiye’yi uzunca bir süre demokrasi girdabına soktu.

Hatırlarsınız 2020’den de beklentiler çok büyüktü. Ama dünyanın pandemiyle yüz yüze geldiği, hepimizi evlere tıktığı bu yılı da pek sevemedik.

Haberin Devamı

Şimdi 2022’nin kapısını çalıyoruz. Yeni yıllardan umudu kesmemekte fayda var.

Yılın son gününde, Hürriyet arşivindeki keyifli yılbaşı sayfalarını derledim. Bu sayfalar, eski zaman çizimleri, karikatürler ve yeni yıl dilekleriyle dolu.

Herkese iyi yıllar.

Gelen gideni aratmasa bari

HÜRRİYET TAKVİMLERİ

50’li yıllarda Hürriyet, okurları için takvim hazırlıyordu. Yılın son günü arka sayfadan yayınlanan takvimlerdeki özgün çizimler Faruk Geç’e aitti. Faruk Geç, 26 yıl aralıksız çalıştığı Hürriyet’te, birçok çizgi roman ve haber çizimlerine imza atmıştı. İşte o takvimlerdeki çizimlerden bazıları.

Gelen gideni aratmasa bari
31 ARALIK 1982

TELEVİZYON YILLARI

1980’lere gelindiğinde TRT’nin yılbaşı gecesi yayınları sayfaları kaplıyordu. 1982’yi Emel Sayın’ın “Şarkımı Senin İçin Yazdığımı Bilseydin” yorumuyla uğurlayan TRT, yeni yılı Türkan Şoray’ın mesajıyla karşılıyordu. Hemen ardından da yıl boyu beklenen Nesrin Topkapı’nın oryantal gösterisi yayınlanıyordu.

Gelen gideni aratmasa bari
1 OCAK 1953

NAİF MESAJ

Haberin Devamı

1953’ün ilk günü, Hürriyet’in okurlarına mesajı: “Hürriyet yeni yılın Türk milleti için hayırlı olmasını candan diler ve aziz okuyucularına bu vesile ile en samimi saadet dileklerini sunar.” 

Gelen gideni aratmasa bari

Kelebek, 1973 yılı için özel bir sayı hazırlamıştı. Yılbaşı özel sayısının kapağında Bülent Düzgit’in bu rengarenk çizimi, iç sayfalarda da yemek tarifleri, ünlülerin yeni yıl mesajları ve astroloji haritası vardı.

Gelen gideni aratmasa bari
1 OCAK 1979

DEMİREL İLE ECEVİT BARIŞIYOR

Siyasi gerginliklerin damga vurduğu 70’li yıllardan bir yılbaşı sayfası. Dönemin siyasi liderleri Bülent Ecevit ile Süleyman Demirel’in barışması, sağ-sol çatışmalarının sona ermesi dilekleri karikatürlere yansıyordu.

Haberin Devamı

Gelen gideni aratmasa bari
31 ARALIK 1977

HÜDAVERDİ, PIRTIK, BASRİ VE FATOŞ

Hürriyet 1977’yi Sezgin Burak’ın çizimiyle karşıladı. Gazetenin günlük karikatürlerindeki kahramanları bir masa etrafında buluşturan Burak’ın çiziminin altında şunlar yazıyordu:
“Gazetemizin sevimli kahramanları Hüdaverdi, Pırtık, Ali Bey eşi Gönül Hanım, Zurna, Yakup, Basri ve eşi Fatoş, Şaban Bey ve eşi Tonton, Dedektif Nik ve yardımcısı Desmond, gerçek hayat hikayelerinin son kahramanı Çiçek, Çoban Çantası, babası Mazlum Bey ve Katır Tırnağı yılbaşı kutlamak için bir araya geldi.”

 

Yazarın Tüm Yazıları