Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Öğrendiklerinizi reddetmeyin -2-

Bir defa, gerçek, değişken değildir. Tek ve esas olandır. Değiştiğini gördüğümüz gerçekler aslında bizim algılamayla ilgili yanılgımızdan başka bir şey değil.

Söze başlarken gerçeğin pek çok yüzü olduğunu belirtmiştim. Zaten işin püf noktası da burada gizli. Gerçeğin farklı yüzleri ile değişik zamanlarda karşılaştığımız zaman önceki bilgileri yanlış kabul etmemizden kaynaklanıyor. Ve gerçeğin farklı bir yüzünü öğrendiğimiz zaman, öncekileri yanlış kabul ediyoruz. Halbuki, hepsi doğru. Fakat bu durum bizim algılama sınırlarımızı zorladığı için sadece bir tekini kabul gösteriyoruz. En son öğrendiğimiz yüzün de gerçek olduğunu iddia ediyoruz. (Tıpkı filin bacağını ya da burnunu tutup fili tarif eden körler gibi.)

Elbette zaman içinde öğrendiklerimiz çoğalıyor. Bilgimiz artıyor ve buna bağlı olarak gerçeğin farklı cephelerini keşfediyoruz. Bu keşfi yaparken de düşünce boyutlarımız açılıyor, çok daha geniş açıdan görebiliyoruz.

Ancak daha önce öğrendiklerimizin tümünü birden reddediyoruz. Tabii ki, çok büyük bir hata ediyoruz. Öğrendikleriyle düşünen ve düşündükleriyle algılayan insan, öğrendiklerini reddetmeyip tamamını bir potada birleştirmeyi başardığı zaman gerçeği yakalayabilecek, diye düşünüyorum. Ama bir de ‘‘değişim’’ diye bir şey var.

Şu anda içinde bulunduğumuz süreç, işte tam da bunu anlatıyor. Ancak bunu bizim anlayabilmemiz için, öncelikle öğrendiklerimizi reddetmemeyi öğrenmemiz gerekiyor diyorum, Yasemin'ce...



Yazarın Tüm Yazıları