Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Yoga -2-

Kundalini yoga ve Mantra yoga hepimizin içinde uyur durumda bir enerji olduğunu öğretir. Kuyruk sokumunda çöreklenmiş durumdaki ‘‘kundalini’’ uyandırıldığı zaman bel kemiği boyunca yükselmeye başlar. Ve baş istikametindeki çıkış sırasında psişik merkezlerin yani şakraları uyandırır. Her şakranın merkezi uyarıldıkça kendiliğinden gelişen belli özgün marifetlerle bağlantısı vardır. Bu merkezlerin bedendeki simgesel odak noktaları mı, yoksa gerçek anlamda psişik güç merkezleri mi, oldukları açık değildir.

Bu konuda farklı otoritelerin farklı görüşlere sahip olmalarına karşın çoğunluk bu merkezlerin uyandırılmasının levitasyondan astral projeksiyona, başka kişilerin hareketlerini kontrolden düşünce gücüyle madde oluşturmaya kadar normal üstü kuvvetin ele geçirilmesinde anahtar olduğuna hem fikirdirler.

Patanjali'nin büyük Yoga Sutralar'ı belli psişik yeteneklerin manevi arayış yolculuğuna zarar verebileceği uyarısını yaparlar. Fakat, bu ikazlar devamında öğrenciye göstereceği performansın ödülleri olarak vaadedilen levitasyon, astral projeksiyon ve benzeri fenomenlere dair değildir.

Hatha yoga, pradipika gibi daha geç yogik metinler gayretli bir inceleme ve uygulamanın sonucu olarak açığa çıkacak olan psişik yeteneklerin (Siddhiler) müjdelerler.

Hinduizm kökenli daha eski yıllara ait bazı upanişadlarda öğrencinin dikkatini psişik yetenekler engeline çekerler. Fakat, bunların açıkça sergilenmemesi önerisinin dışında bunların zararlı olduğuna dair söylenen bir şey yoktur.



Yazarın Tüm Yazıları