Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Şaman nasıl olunur?

İstanbul’dan yazan Okan C. Matrix fimini izledikten sonra ölüm ve dirilme konusunun Şamanizim’de olduğunu hatırlıyor. Konu hakkında fazla bir şey bulamadığını belirtip soruyor; 'Şaman’ın ölüm deneyimi nasıl?' diye.

Özellikle Sibirya bölgesinde bulunan Şaman uygulamaları Yakut, Buryat, Altay, Ostya, Vogul ve Tunguzlar’da çeşitlilik gösteriyor.

Örneğin Tunguzlar’da bir şaman ruhu Şaman adayının ağzından konuşmaya başlıyor. Sonra Şaman ataları da adayı şaman olması için teşvik ediyor. Bu sırada şaman adayı sık sık nöbetler geçiriyor, bayılıyor. Bu sırada şaman atalarının etini kestiklerini, kemiklerini saydıklarını sonra şaman ruhlarının bir ren geyiğinin kanını içtiklerini ve kendisine içirdiklerini görüyor. Şaman adayı bütün bunların bir yıl içinde gerçekleştiğini ve kendisinin bu sırada yemeden içmeden kesildiğini belirtiyor. Bu bir yılın sonunda aday artık şaman oluyor.

Avustralya’daki şaman adayı ise, bir mağaraya gider. İçeri girme cesaretini blamayanlar mağarının girişinde uyur. Gün doğarken bir ruh gelip orada yatmakta olan adamı gördüğünde ona görünmez bir mızrak atar. Mızrak ensesinden girerek, dilinden geçer ve ağzından çıkar. Dil yaşam boyu küçük parmağın sığabileceği biçimde ortası delik kalır. İşlemden sonra gözle görülebilir, dışarıdan anlaşılabilir tek belirti budur. Bundan sonra ruhun attığı ikinci mızrak bir kulaktan girip ötekinden çıkar ve aday düşüp ölür. Onu hemen ruhların sürekli güneş altında şırıldayan ırmakların arasında yaşadığı mağaraya götürülür. Ruhlar orada adayın bütün iç organlarını çıkarıp yenilerini takarlar. Böylece yaşama geri döner fakat çılgın gibidir. Ama bu uzun sürmez. Bir süre daha tuhaf görünmeye ve davranmaya devam eder. Sonra bir sabah burnunun üzerine kalın bir şerit biçiminde boya sürer ve bütün çılgınlık belirtileri kaybolur. Fakat, bir yıl süreyle şamanlık yapamaz. Bu süre boyunca diğer ustalarla görüşür ve işin sırlarını öğrenir. Şayet bu sırada dilindeki delik kapanırsa, hiçbir zaman şamanlık yapamayacak demektir. Çünkü, güç onu terk etmiştir.



Yazarın Tüm Yazıları