Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Yasemince kokuların etkisi

‘İnsanoğlunda koku alma mekanizması görme, dokunma ve tatma gibi duyulara oranla daha az anlaşılmıştır. Bu duyunun diğer duyularda olmayan en önemli özelliği olfactory (koku ile ilgili) sinirler direkt olarak beyine bağlanmıştır,’ diyor Aynur Gedik.

Aromatik kokuların vücuda etkisini tespit eden en bilimsel araştırmalarda, kokunun beyinde hipotalamusta kaldığı gözlemlenmiş.

Bilindiği gibi hipotalamus vücudun önemli aktivitelerini regule eden merkezdir. Endokrin sistemi de bu merkez tarafından kontrol edilir. Endokrin ise, hormonları ve istem dışı aktiviteleri kontrol altında tutar (kalp, vücut ısısı, açlık hissi vs. gibi).

Zihinsel - Fiziksel Olarak

Kokunun Kullanım Alanları :

Aroma yağlarının yapıları itibarı ile vücutta yarattıkları iyileştirici etkileri (antiseptik antispazmotik ağrı giderici vs.) ile birlikte zihinsel olarak yarattığı etkileri koku alma mekanizması sayesinde ön plana çıkabilir.

Bundan yararlanmak için çeşitli yöntemlerden faydalanılabilir, örneğin visualizasyon (hayalinde yaratma - gözde canlandırma) ile arzu edilen ruh haline ulaşılabilir, ve buradan vücut üzerinde bu etkiyi taşıyarak belirli zihinsel ve ruhsal deneyimler elde edinilebilir, veya özellikle ruhsal olarak belirli rahatsızlıklar yenilebilir (korku, endişe, depresyon, üzüntü, stres).

Bu özelliği sayesinde kokular, gün içinde elinizin altında kullanılabilecek bir araç olarak bileceğiniz bir imkan sağlar.



Yazarın Tüm Yazıları