Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Doğadan örnek almalıyız

Bu başlık altında öyle çok konu var ki, mesela geçen gün TV’de bir belgesel izliyorduk. Zaten ne zaman bir belgeselle karşılaşsak hep birlikte elimizdeki işi bırakıp izlemeye başlıyoruz.

Bu kez de devekuşlarının hayatını işleyen bir belgesel vardı. İnsanlardan önce de yaşadıklarını öğrendiğimizde çok şaşırdık. Aslında bunun şaşılacak bir tarafı yoktu. Çünkü, yeryüzünde insanlardan önce hayvanların olduğunu zaten biliyoruz. Fakat, işin ilginç tarafı, bugüne kadar varlıklarını korumayı başarmalarıydı.

O sırada öğrendik ki, diğer pek çok yaratık gibi onlar da grup halinde yaşıyorlar. Ve özellikle yavrularına karşı büyük bir duyarlılık gösteriyorlar.

Anne devekuşu öldüğü zaman yavrulara hemen bir başka anne sahip çıkıyor. Üstelik sadece öldüğü zaman değil. Bir anne devekuşu uzaklara yiyecek aramaya gittiği zaman ortadan kalan yavruları hemen yakındaki bir başka deve kuşu bakımı altına alıyor.

Bu sırada oğlum Alican dönüp dedi ki; 'aaa bak işte bizim de şimdi böyle yapmamız gerek.'

Ne demek istediğini anlamadım ve sordum; 'Nasıl yapmamız, gerek?' TV’yi gösterip 'İşte, böyle. Şimdi deprem bölgesinde bir sürü çocuk annesiz kaldı. Demek ki, başka annelerin bu çocuklara sahip çıkması gerekiyor.'

Birden çocukların ne kadar duyarlı olduklarını düşündüm. Evet, Alican’ın fikri çok doğruydu. Üstelik devekuşlarının tarih öncesinden günümüze kadar varlıklarını sürdürebilmelerinin nedenini de açıklıyordu.

Bakıma muhtaç, yardıma ihtiyacı olan çocukları yetişkinlerin sahiplenmesi, kendi çocukları gibi bakması gerekiyordu. Şimdi ihtiyacı olanlara sahip çıkma zamanı.

Derhal kolları sıvayalım, doğadan örnek alalım, diyorum, Yasemin’ce...



Yazarın Tüm Yazıları