Yasemince

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Misterlerin gizemli sırrı (2)

Misterler insanların yaşamından el etek çekince, insanlar ile saklı bilgi arasındaki bağlantı da kopmuştur. Bu bilgiye ilişkin düşünceler giderek daha bir allanıp pullanmış ve genelde kabul edilen gerçekçi yaşam görüşüne ters düşmeye başlamıştır. Nitekim, günümüzde ezoterizm düşüncesi tüm olağan yaşam görüşlerine zıt bir konumda yer alır.

Misterlerde ‘‘tahıl tanesi’’ son derece önemli bir rol oynardı. Tanenin toprağa ‘‘gömülmesi’’ yani ‘‘ölümü’’ ve yeşil bir filiz halinde ‘‘kıyamı’’ ana fikri simgeler. Günümüzde çarpık bir bilimsellikle, misterleri ‘‘ziraatle ilgili mitler’’, yani ziraatle uğraşan ilkel bir halkın yaptığı ayinlerin kalıntısı olarak açıklamaya çalışanlar vardır. Oysa bu düşüncenin altında çok derin bir anlam yatıyor.

Tane ‘‘insanı’’ simgelerdi. Eleusis misterlerinde her inisiyasyon adayı, belirli bir geçit töreni sırasında, küçük bir toprak kase içerisinde bir buğday tanesi taşır. İnisiyasyon sırasında ortaya çıkan giz ise, insanın da aynen bir tahıl tanesi gibi ya harcanıp gidebileceği, ya da başka bir yaşama doğabileceği düşüncesini işliyor. Birçok farklı sembol ile ifade edilmiş olan, misterlerin ana fikri de işte bu. Hz. İsa da oldukça güçlü olan bu düşünceyi birkaç kez kullanmıştır. Bu düşüncede yaşama ilişkin bütün bir karmaşık sorunlar dizisinin biyolojik nitelikteki bir açılımı yatmaktadır. Doğa, uyguladığı yöntemlerde oldukça cömert , hatta biraz da savurgandır. Sadece birkaç tanesi filizlenebilip türünün yaşamını sürdürebilsin diye inanılmaz miktarda tohum üretir. Aynı şekilde insana da bir tohum gözüyle bakacak olursak, İncil'de sürekli olarak vurgulanan o‘‘zalim’’ yasa da açıklığa kavuşur: İnsanlığın büyük bir kısmı ‘‘samandan’’ ibaret olup ‘‘yakılacaktır.’

(Sürecek)



Yazarın Tüm Yazıları