Yasemince

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

MERAK ETTİKLERİNİZ

Nurdan BOYLU

Doğum tarihinizi ve saatini bildirdiğiniz halde doğum yerinizi belirtmemiş olduğunuz için yıldız haritanızı çıkartamıyorum. Tekrar yazmalısınız.

Bülent KURT

Sorduğunuz Ömer Hayyam pek çok kişi tarafından şair olarak biliniyorsa da aslında İslam alimleri arasında önemli yeri olan bir bilim insanıdır. Rubailerinin mana yüklü tercümesini yapan ‘‘Fitzgerald’’ sayesinde Batı'da çok meşhur olmuş bu Doğulu şairin tarihteki önemli matematikçilerden biri olduğu ne yazık ki, bu nedenle gözden kaçmıştır. Halbuki Hayyam cebir denklemlerini titiz ve sistemli bir tarzda üç dereceli denklemlere kadar tasnif edip, geometrik yollarla çözer. Ünlü ‘‘Cebir’’i İslam matematiğinin şaheserlerinden biri olarak sayılır ve öğrencilere cebir öğretmenin metodu olarak hala bir model olabilecek değerde olduğu söylenir. Ayrıca başta Biruni olmak üzere Şirazi, İbn Yunus, Tusi gibi zamanın ünlü matematikçilerinin arasında bulunan Hayyam da astronomi ve astroloji üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmektedir.

LEDA

Burcunuzun Yengeç ve yükselen burcunuzun Oğlak olduğunu yazmış ve bütün özelliklerini bildiğinizi belirtmişsiniz. Burcunuz su grubundan olduğu için hassasiyetiniz yüksek. Ancak, sözünü ettiğiniz korkuların kaynağını tesbit etmek için yıldız haritanızı incelemek gerekiyor. Fakat, doğum zamanınızı yazmamışsınız. Bu durumda sorduğunuz konulara cevap vermem mümkün değil.



Yazarın Tüm Yazıları