Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Bilgiler değişiyor

Eski bilgilerin gözden düştüğü bir dönemde yaşıyoruz. Mesela geçenlerde katıldığım bir panelde (Abbott Helicobacter pylori medya akademik paneli II) gastrit ve ülser hakkında ayrıntılı bilgiler verdiler.

Aslında benim sağlıkla ilgili bilimsel gelişmeleri teknik olarak takip etmem ve incelemem mümkün değil. Bu panelde gastrit ve ülsere neden olan etkenin hepimizin bildiği gibi gerilim, alkol, sigara, acılar, turşular olmayıp düpedüz bir bakteri yüzünden olduğu iddia ediliyordu. Aslında bu keşif öyle yeni bir şey değil. Yaklaşık bundan on yıl önce bakterinin mide üzerindeki etkisi tespit edilmiş. 4-5 yıldır da tedavisi için bir antibiyotik geliştirilmiş.

Prof. Dr. Ali Özden (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İbn-i Sina Hastanesi Gastroentereloji Kliniği Öğretim Üyesi), bu bakterinin ülser hatta mide kanserine bile yol açabileceğini söylüyor. Daha minnacık bir çocukken bu bakterinin kapılabileceğini ve özellikle çocuklarda görülen mide ağrılarının ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor. Çocuklarda fazla önemsenmeyen karın ağrılarının mutlaka teşhis edilmesi gerektiğini, ‘‘heliobacter pylori’’ adlı bakterinin olup olmadığının test edilmesinin şart olduğu üzerinde önemle duruyor.

Panele katılan herkese bu bakteriyi taşıyıp taşımadığı test edildi. Tabii ben de bunların arasındaydım. Sonuç pozitif çıkınca doktorunla görüş dediler. Ben de Ömer Aksoy'u arayıp sordum. Şimdi bu antibiyotik tedavisini iki hafta uygulayacağım. Bakalım sonra neler olacak?



Yazarın Tüm Yazıları