Yasemince

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Duygular ve tepkiler (2)

‘Serinkanlı bir tutum içinde bulunun, tepkilerinizi kontrol altına alın’’ demek çok kolay. Yani söylerken sanki uygulanması çok basit bir işten bahsediliyormuş gibi gelse de, iş uygulamaya geldiği zaman durum hiç de öyle olmuyor.

Bu durumda önce sizi ürküten, korkutan ve hareketsiz bırakan nedir, bunu anlamalısınız. Karşınızdaki kişinin kendisi mi, yoksa olabileceklerin endişesi mi?

Sonuç her ne olursa, olsun sizi korkutan, ürküten ve hareketsiz bırakan şey aslında sizin düşüncelerinizin yarattığı duygularınız sonucunda açığa çıkıyor. Yani her ne hal içine giriyorsanız, yaratıcısı sizsiniz.

Tabii ki, dışardan aldığınız etkiler yok değil. Düşünce ve duygunun oluşması için zaten insanın dışında bulunan olay ve kişilere ihtiyacı var.

Bunların üzerine ‘‘olmaz olsun’’ diyebilirsiniz. Fakat, bütün bu dış etkiler olmadan da kendinizi tanımanız ve gelişmeniz mümkün değil. Yani duygu ve düşünce oluşamaz.

Burada önemli olan kişinin bu dış etkilere maruz kaldığı anda düşünce ve duygularını yakalayabilmesi, kendini takip edebilmesi. Bunu yapabilmek hiç de kolay değil. Fakat, sanıldığı kadar zor da değil. Sadece sizi ürküttüğünü hissettiğiniz biri ile karşılaştığınız zaman bir an için kendinizi unutmayı başarabilmeniz yeterli.

Kim olduğunuzu, sosyal statünüzü, kendinizle ilgili tüm düşüncelerinizi bir kenara bırakıp karşınızdakinin kimliğini ve etkisinin ne olduğunu anlayın. Düşüncelerinizi bir süre için uzaklaştırmanız bunun için yeterli.

Çok güçlü bir etki yaydığını ve bunun sizi sert biçimde etkilediğinin farkına vardığınız anda hemen oradan uzaklaşın.Yapamıyorsanız, o zaman hayalinizde parmağınızı ileri doğru uzatıp çevrenizde ışıklı bir çember çizin ve onun enerjisinin bu çemberin içine asla giremeyeceğini düşünün. Sonra kendinizi nasıl hissettiğinizi kontrol edin.



Yazarın Tüm Yazıları