Yaşasın sebze

Hani biz kadınların hiç bitmeyen bir endişesi vardır. O gün ne pişireceğimizi düşünürüz hep.

Çoğu kez dolma, börek, çorba, köfte, makarna, pilav gibi yemekleri haftanın günlerine böler, çevirir dururuz. Bazen de bugün ne pişirsem diye saatlerce düşünür, sinirlenir, sıkılırız.

İşte böyle sıkıntılı bir günde bol kıymalı pazı yemeği pişirelim dedim. Bu basit yemeğin lezzeti o kadar muhteşemdi ki, yemeğin hepsini iki gün boyunca ısıtıp ısıtıp yedim. Çocuklarımdan biri sebzeyi hiç sevmiyor ve o bu yemeğe de bütün sebzelere yaptığı gibi burun kıvırdı. Diğerleri ise biraz yoğurt katarak afiyetle yediler.

Ben sebzenin nesi olursa olsun yediğim için; babamın usulüyle yaptığım yumurtalı-kıymalı pazıyı da ıspanağı da yerim. Az yağlı ve az pirinçli pırasaya, yapraklarıyla birlikte pişen zeytinyağlı kerevize, bol kıymalı ve soğanlı karnıbahara, zeytinyağlı yerelmasına da itirazım olmaz hani. Diyeceğim o ki, bir yemekçi olarak gönlümde tencere yemeklerinin yeri başkadır.

Ispanaklı dövme çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

70 dakika


Malzeme listesi

1 su bardağı aşurelik buğday (dövme)

8 su bardağı su

2 yemek kaşığı un

1 su bardağı yoğurt

1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

Yarım demet ıspanak

2 adet orta boy kuru soğan

50 gr. tereyağı

4 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Aşurelik buğdayı derin bir kaba aktarıp üzerini örtecek kadar suda bir gece kadar bekletin. Ertesi gün süzüp akan suyun altında yıkadıktan sonra derin bir tencereye koyun. Üzerine 8 su bardağı su ilave edip kısık ateşte buğday taneleri açılana kadar, 40 dakika kaynatın. Unu ayrı bir kaptaki 1 su bardağı suda ezin. Üzerine yoğurdu ekleyip pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Kaynamakta olan çorbanın suyundan 1 kepçe kadar alıp yoğurtlu sosa ekleyin ve tekrar çırpın. Sosu çorbaya yavaş yavaş aktararak (yoğurdun kesilmemesi için çorbayı hızlı hızlı karıştırmanız gerekir) çırpma teli yardımıyla karıştırın. Tuzu da serpip kısık ateşte 15 dakika daha kaynatın. Üzeri için; ıspanakları, kök kısımlarını ayıkladıktan sonra bol suyla yıkayın. Yapraklarını ince ince doğrayın. Soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Tereyağını orta boy bir tavada eritip soğanı kızgın yağda, sararıncaya kadar kavurun. Kuru nane ve toz biberi ilave edip tekrar karıştırın. Biberli sosu bekletmeden çorbanın üzerine gezdirin. Doğradığınız ıspanak yapraklarını çorbanın üzerine serpiştirip 10 dakika daha kaynatın ve kaselere paylaştırıp servise sunun.

Cevizli çigan tatlısı

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

250 gr. margarin

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı ılık su

1 paket kabartma tozu

Alabildiği kadar un

2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Şurubu için;

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

Yarım adet limonun suyu

Şurubu hazırlamak için; 3 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı suyu orta boy tencerede kaynayıncaya kadar pişirin. Şurup kaynamaya başlayınca limon suyunu katıp 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Margarini eritip derin bir kaba koyun. Üzerine sıvıyağ, ılık su ve kabartma tozunu ekleyin. Unu da yavaş yavaş eklemeye başlayın. Kulak memesinden daha sert bir hamur elde edinceye kadar da un eklemeye devam edin. Hamuru oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur parçalarını oklava yardımıyla açıp inceltin. İnce yufkaları bıçakla keserek oval hale getirin. Hamurların yan tarafını bıçak yardımıyla şeritler halinde kesin. Orta kısımlarına cevizi uzunlamasına koyup kestiğiniz parçaları cevizlerin üzerine saç örgüsü şeklinde yerleştirin. Tatlıları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, en az 30 dakika pişirin. Soğumuş olan şurubu fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları