‘Yaşamkent’ artık ‘Yaşanmazkent’dir

ANKARA Büyükşehir Belediyesinin çok önemli katkılarıyla bugün mahrumiyet bölgesi haline gelen Yaşamkent’in sorunlarını anlatmak istiyorum.

Yaşamkent’in en önemli sorunu şehir merkezine uzaklığı nedeniyle ulaşımdır. Her 30 dakikada bir olan 123 Kızılay-Yaşamkent hattındaki otobüs sayısının yeterli olmadığı ve birçok otobüsünde zamanında gelmemesi nedeniyle aşırı yoğunluk olduğunu ve insanların o kadar yolu günün her saatinde tıklım tıklım otobüslerde gitmek zorunda kaldıklarını, bunun çözümü için de her 10-15 dakika da bir otobüs verilmesi gerektiğini defalarca şikayet etmemize rağmen bugüne kadar hiçbir sonuç alınamamıştır.
Bir yerleşim yeri düşünün ki; Ankara’nın en ücra yerlerinde bile üstü kapalı duraklar varken Yaşamkent’te insanların otobüs bekleyebileceği bir tane dahi üstü kapalı durağı olmayan...
Doğru düzgün yolları olmayan, ana bulvarı, cadde ve sokakları çukur dolu, yamalıklı, Yenimahalle Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla yaptığı çalışmalar haricinde hiçbir asfaltlama çalışmasının yapılmadığı... Cadde ve sokaklarında yayaların yürüyebileceği kaldırımı dahi olmayan... Cadde ve sokakları sadece sitelerin kendi aydınlatması ile aydınlatılan bunun dışında sokak aydınlatması dahi olmayan... Ankara’ya 25 km uzakta özellikle mahrumiyet bölgesi haline getirilen Yaşamkent.
Tamer TURAN

Bizi kurtaracak babayiğit yok mu


ANKARA’nın göz bebeği Çankaya’da 40 yıldır oturmaktayım. Ömrümü geçirdiğimiz yer Çankaya’daki Sedat Simavi Sokak. Büyük gazeteci Sedat Simavi’nin adını taşıyan bu sokak, tam manası ile, yol geçen hanına dönmüş durumda.
Kaldırımlar Allah’a emanet... Hele hele yağmurlu gönlerde yürürken cambazlık yapmak zorunda kalırsınız. Bozuk olan yaya kaldırımlarında birçok kişi bacağını kırdı. Zira, kaldırım taşları yerlerinde oynarken, bunun sonucunda da dikkat etmediğinizde de, zarar bacaklarınıza veya vücudunuza mal oluyor. 3. Basın Sitesi önündeki kaldırımın hali buna bir örnek olsa gerek.
Bunun nedeni sorduğumuzda da Çankaya Belediyesi yetkililerinden “buraya Büyükşehir karışıyor. Biz yapmaya kalktığımızda da Büyükşehir Belediyesi bizi mahkemeye veriyor” deniliyor ve sorun Büyükşehir’in üzerinde kalıyor.
Bu kez sorunu Büyükşehir Belediyesi’ne aktardığımızda “Buranın kaldırımları ve asfalt yolunun tamir ve bakım işi onlara aittir” cevabını alıyoruz.
Sorun sadece bununla kalsa iyi.
Sokağımız bir ay önce elektrik kabloluları nedeniyle kazıldı. Etraf yine toz toprağa boğuldu. Elektrik hatları yenilendiği için, bu durumu da sineye çektik.
Ancak... Elektrik hattı toprağın altına çekildikten sonra, üzeri sadece, ana yola kadar, 50 metrelik kazılan yolun bir kısmı asfaltla kaplandı. Geri kalan bölüm ise, asfaltlama yapılmadı ve iş sadece bu kadarla bitmiş göründü.
Bitmedi... Sokakta gece aydınlatması için direkler var. İki yıl evveline kadar bu direklerdeki teller yer altına alınıp, yanlarına yeniden direkler dikildi. Anlayacağınız yan yana aydınlatma direkleri bulunuyor. Eski direklerle yan yana bulunan aydınlatmanın bu halini izah edecek bir yetkiliyi bu güne kadar bulamadık. Madem teller yer altına indirildi ve yeni direkler dikildi, o zaman eski direkler neden yerinden sökülmedi, bırakıldı?
Evet, Ankara’nın göz bebeği Çankaya, üstelik Atakule’ye 20 metre mesafedeki bir sokağın hali bu.
Sedat Simavi Sokağı sakinleri

KISA... KISA...


- SAİT Günel’in suluboya eserlerinin yer aldığı sergi bugün Türk Amerikan Derneği Emin Hekimgil Sanat Galerisi’nde açılıyor. Sergi 16 Ekim tarihine kadar izlenebilir. (Cinnah Cad. No: 20)
Yazarın Tüm Yazıları