Yanıkla başa çıkma rehberi

Öncelikli önerim, güneş yanığına fırsat tanımamanız. Saat 11.00-16.00 arasında güneşten sakınmanız, uygun koruyucular kullanmanız.

Şu veya bu nedenle ihmal ettiyseniz, vücudunuzda güneş yanıkları meydana gelmişse soğuk suyla duş alın. Soğuk suyla ıslatılmış çarşaf ve bezleri yanıkların üzerine koymak da iyi gelecektir.

Aile Hekimi Dr. Ulvi Can Kayabal’ın verdiği bilgiye göre, güneş yanığının ilk belirtileri, ışığa maruz kalmanın üzerinden birkaç saat geçtikten sonra gözlenir. Güneş yanığının bütün etkileriyse ancak 24 saat veya daha uzun süre sonra ortaya çıkar.
Kızarmış, hassaslaşmış deri, saatler, hatta günler sonra, sıvı dolu kabarcıklar oluşması, ateş, titreme, bulantı, döküntü gibi şiddetli reaksiyonlar ve yanık bölgelerde derinin günler sonra soyulup dökülmesi güneş yanığının belirtileri arasında yer alıyor.
Yanığa müdahalede eğer su keseleri patlamışsa enfeksiyon riskini önlemek için kuru bandajla kapamak gerekiyor. Su toplanmamışsa, ciltteki rahatsızlığı azaltmak için nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Dr. Kayabal, “Eğer yanık mağduru çocuksa ve ateşi varsa kesinlikle aspirin vermeyin” diyor.

BU BELİRTİLER VARSA DURUM CİDDİ

Güneş yanığıyla birlikte yüksek ateş, şok, baygınlık, aşırı bitkinlik, ağız kuruluğu, susuzluk belirtileri, aşırı susama, idrar çıkışının durması, gözlerin yuvalarına çökmesi, deride solukluk, soğukluk, bulantı, ateş, titreme, döküntü, gözlerde kızarıklık, yanma, ışığa duyarlılık ve şiddetli ağrılı su toplama belirtileri görüldüğünde doktora başvurulmalı.

GÜNEŞ YAŞLANDIRIR KANSERİ KIŞKIRTIR

Güneşlenmeyle oluşan bronzlaşmayı hemen herkes seviyor. Ancak uzun zamandır bronz deriyi sağlıklı bulan yok. Dr. Kayabal, “Sağlıklı bronzlaşma diye bir kavram yok. Korumasız olarak güneş ışınlarına maruz kalmak, cildin erken yaşlanmasına neden olur. Güneşte kalmak birinci veya ikinci derecede yanıklara yol açabilir. Deri kanserleri genellikle erişkin yaşlarda ortaya çıkar. Yani deri kanserlerinden korunmanın yolu, kendinizin ve çocuğunuzun zararlı güneş ışınlarından sakınmasıdır” diyor.

KORUYUCU EN AZ 30 FAKTÖR OLMALI

Her yıl milyonlarca kişide, güneş yanığına bağlı geçici iş göremezlik oluşabiliyor. Açık tenli, sarışınlarda cilt güneşe daha duyarlı. Güneş yanığı oluşması için öğle sıcağında 15 dakikadan az bir süre kalınması bile yeterli olabilir. Esmer, koyu tenli kişilerde ise aynı etki için saatler geçmesi gerekir. Malum, bebek ve çocukların cildi daha hassas. Doktorlar 30 SPF (güneşten koruyucu faktör) ve üzeri kuvvetteki kremlerin bolca sürülmesini öneriyor.
Yazarın Tüm Yazıları