Yalıkavak 532 No’lu parsel

Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı şöyle:

Haberin Devamı

Tarih: 25.4.2013
Karar No: 2013/68
Konu: Muğla, Bodrum, Yalıkavak (532 No’lu Parsel, 292 Ada 16 No’lu Parsel) İmar Planı Değişikliği.
Özelleştirme Yüksek Kurulunca;
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 15.03.2013 tarih ve 2262 sayılı yazısına istinaden,
1- Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait Muğla ili, Bodrum ilçesi, Yalıkavak beldesi sınırları içinde yer alan, özelleştirme kapsam ve programında bulunan 532 No’lu parsel ile 292 ada ve 16 No’lu parseli kapsayan 506.522.42 metrekarelik alanın “Turizm Tesis Alanı (Emsal 0.45, 0.25, 0.20; Hmax: 10.50, 7.50)”, “Yat Limanı Alanı (Emsal 0.20; Hmax: 6.50)”, Turizm ve II. Konut Yerleşim Alanı (Emsal 0.30, 0.20; Hmax: 10.50, 7.50, 6.50)”, “Park ve Dinlenme Alanı”, “Dini Tesis Alanı”, “Sağlık Tesis Alanı”, “Teknik Altyapı Alanı” ve “Yol” olarak düzenlenmesine ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planı değişikliğinin onaylanmasına,
2- Onaylanan imar planının Resmi Gazete’de yayınlanmasını müteakip bilgi ve gereği için Yalıkavak Belediye Başkanlığı’na gönderilmesine karar verilmiştir”.

ÖZEL DEĞİŞİKLİK

Karardaki rakamlar imar değişikliğine uğrayan arsada kaç metrekareye, hangi yükseklikte, kaç metrekare inşaat hakkı tanındığını gösteriyor. 532 No’lu parsel, Gökçebel’den Yalıkavak’a doğru, denizin en temiz kaldığı koylardan birini kapsıyor. Bu karara göre;
1- Bir yılı aşkın süredir her türlü imar planlarının durdurulduğu Yalıkavak’a Özelleştirme Yüksek Kurulu doğrudan müdahale ederek, imar planını değiştiriyor. Demek, bu kadar önemli.
2- Belirlenen bölgede yat limanı (marina), otel, cami, yol ve sağlık merkezi ile park ve dinlenme alanı yapılması öngörülüyor. Yüksek Kurul cömert davranıyor.
3- Belirlenen bölge Hazine’ye ait. Hazine burasını birilerine verecek.
Hazine’ye ait olduğuna ve üzerine neler yapılacağına karar verildiğine göre, 532 No’lu bu çok değerli parsel ile ilgili özel bir değişiklik söz konusu.

KİME GİDECEK

Burada iç içe girmiş sorular var:
1- Hazine’ye ait bu arazi neden imara açılıyor?
2- O arazi kime ya da kimlere verilecek?
3- Nasıl verilecek? İhaleye çıkılacak mı?

Bodrum Yarımadası zaten gereğinden çok fazla binalarla dolmuş durumda. Koylar birer birer kirlenirken, hâlâ yeni bina ve marina izni Bodrum’u bir kez daha katletmekten başka bir şey değil. Marinanın yanına cami de eksik değil.
Yoksa bu soruları boşa mı soruyoruz. Parsel 532’nin acaba özel bir müşterisi mi var? O parselin kime verileceği yoksa çoktan belli mi?

Haberin Devamı

Geri adıma iki örnek

Haberin Devamı

SAYIŞTAY denetimini ortadan kaldırmak ve alkol kullanım alanlarını genişletmek.
AKP bu iki yasada değişiklik yapmak istiyor. Biri iktidarın denetimden kaçması, diğeri kendi ideolojik tavrını topluma biraz daha empoze etmek aracı.
Her iki değişiklik adımına da büyük tepki geliyor. Toplumdaki tepki muhalefet partilerinin engellemesi ile birleşince, AKP geri adım atmak zorunda kalıyor.
Demek ki, iyi muhalefet yapılırsa, “Çoğunlu-ğumuz var, istediğimizi yaparız” lafı havada kalıyor. Bu yasalar bu saatten sonra değişse bile, AKP’nin aklındaki gibi olmayacak.

Yazarın Tüm Yazıları