Ya iş, ya Hak-İş

İSTANBUL’da Bağcılar Belediyesi. AKP’li Belediye Başkanı görevinden istifa ederek, milletvekili adayı oluyor.

Yerine, yine AKP’den Lokman Çağrıcı geliyor. Gelmesiyle birlikte, Bağcılar Belediyesi’nde işçi olarak çalışanlar garip bir uygulamayla karşılaşıyor.

Oradaki işçiler 1994’ten bu yana DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi. Yaklaşık 350 işçi.

Belediye Başkanı doğrudan kendisi değil, ama birlikte çalıştığı görevliler, DİSK’li işçilere baskı yapmaya başlıyor:

"Ya iş, ya Hak-İş."

Yani, işine devam etmek istiyorsan, DİSK’ten istifa edeceksin ve Hak-İş’e üye olacaksın, baskısı. Malum, DİSK, adı üstünde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu. Malum, Hak-İş de, MSP-RP-FP-AKP çizgisinde.

Bağcılar Belediyesi işçileri, bizden olanlar ve olmayanlar, diye ikiye ayırıyor. İşçi, başka bir sendikaya üye ise, onu işinden atmakla tehdit ediyor.

İSİMLER ŞÖYLE

Anayasa ve çalışma yasalarına aykırı bu durumu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi hem Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı’ya, hem de AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya aktarıyor. Yazıcı, "Böyle şey olmaz" diyor ve bunun önüne geçeceğini söylüyor.

Çelebi, 6 Haziran tarihinde Çağrıcı’ya bir yazı gönderiyor. Yazıda özetle:

"Bizim sendikamıza üye işçiler, zorla ve baskıyla bir başka sendikaya üye olmaya zorlanmaktadır. Sendikamızdan zorla istifa ettirilmekte ve bu baskı sürmektedir."

Bu baskı aynı zamanda, Ceza Yasası’na göre suç.

Çelebi, telefonda durumu aktardığında, Belediye Başkanı Çağrıcı, "Ben buna izin vermem, kim yapıyorsa, isimlerini bana bildirin" diyor.

Çelebi de, yazısının sonuna isimleri ekliyor. Temizlik İşleri Müdürü Hasan Sarı, Temizlik Bölümünde Şef Fethi Albayrak, şef Mehmet Balcı, şef İsmail Saraç, Belediye Başkanı Sekreteri Reşat Kaya, Fen İşleri Şefi Kadir Topçu.

Hepsi de, Belediye Başkanı’na bağlı, onun emrinde çalışan görevliler.

AYNI GÜN YANIT

Belediye Başkanı Çağrıcı, aynı gün Süleyman Çelebi’ye karşı yazı gönderiyor.

"Çalışanlar herhangi bir sendikaya serbestçe üye olma ya da serbestçe o sendika üyeliğinden çekilme hakkına sahiptir. Kimse üye olmaya ya da üyelikten çekilmeye zorlanamaz. Anayasa’nın bu hükmü karşısında, böyle bir baskı olamaz."

Ne kadar demokratik. Hatta, yazısının sonuna, baskı yaptığı iddia edilen Hasan Sarı hakkında gerekli incelemenin yapılacağını ekliyor.

Ne kadar demokratik.

AMA HÁLÁ BASKI

Bu yazı, çiziye, verilen söze rağmen, dün hálá noter getiriliyor. İşçilere, aynı baskıyla, "ya iş, ya Hak-İş" denilerek, noter yoluyla DİSK’ten istifa ettiriliyor, Hak-İş’e kaydı yaptırılıyor.

Ya bizdensin ya değilsin. Siz kimsiniz? AKP’li.

Biz kimiz? AKP dışında herhangi bir siyasal görüş taşıyan milyonlarca insan. Tayyip Erdoğan’ın nutuklarında sık sık dile getirdiği "hangi görüşte olursa olsun, vatandaşlar, ezici çoğunluk".

Çalışma özgürlüğü, sendikal haklar, insan hakları konularında Erdoğan’ın nutuklarında adı geçen vatandaşlar.

Nutuklarda vatandaş, uygulamada, "bizdensin, onlardansın" ayrımı.

Hem Belediye Başkanı’nın kendisi, hem AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, öyle şey olmaz, bunu engelleriz, palavrasını atıyor, ama dün hálá aynı baskı ve zorlama.

Cumhurbaşkanlığından başlayan, herhangi bir yerde çalışan işçiye kadar inen, "bizdensin ya da değilsin" mantığı. AKP bu nedenle güven vermiyor, bu nedenle kaybediyor.
Yazarın Tüm Yazıları