Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeden çıkarıldı: Canlı yayında ilk değerlendime - Ekonomi Haberleri
EKONOMİ

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeden çıkarıldı: Canlı yayında ilk değerlendime

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeden çıkarıldı. Uzmanlar ekonomiye olan güvenin daha da artacağını, fon girişlerinin olacağını, yabancı yatırımcının kalıcı yatırım yapacağını belirtti. Kısa vadede sonuçlarının net olarak görülmese de orta ve uzun vadede ülke ekonomisi için algısal anlamda gri listeden çıkmanın başarı olduğunu uzmanlar açıkladı.

Ekonomist Muhammet Bayram, Türkiye^nin gri listeden çıkmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasını değerlendiren ekonomist Muhammet Bayram Türkiye'nin 2021 yılında gri listeye siyasi bir yaklaşımla alındığını ifade ediyor. Bayram sözlerini şöyle sürdürüyor:

Listeden çıkmak için gerekli olan 10 maddeden 9'unu uygulamıştık. Eksik olan Kripto Varlıkları Yasası idi. Geçtiğimiz günlerde o da Meclis'te yasalaştı. Böylece 10'da on yaptık. Singapur Mali Eylem Görev Gücü'nün dönem başkanı. Bugün Singapur'da bu kurumun toplantısı vardı. Sayın Mehmet Şimşek orada bir sunum yapacaktı. Şu anda gri listeden çıkmış olduk.

2021 yılı itibarıyla fon çıkışlarını görebiliriz. Gri listede olduğumuz için bir fon akışı yoktu. Bizden de borsada olan paralar yurt dışına çıkmaya başlamıştı. Türkiye borsasına ya da tahvil piyasasına girmek isteyen bir yabancı yatırımcı, Türkiye'nin gri listede olduğunu görünce güvenilir olarak görmüyordu. CDS puanlarımız 700'lere tırmanmıştı. Şu an 200'lere geri geldi. O yüzden gri listeden çıkmamız Türkiye'ye fon akışını hızlandıracaktır.

Dolar zaten stabil halini koruyor. Euroda bir miktar gerileme var ama asıl etkisini gösterecek yer borsa. Gri listeden çıkar çıkmaz yabancı yatırımcının ilgisi birden olmaz. Ama olumlu etkisi var. Borsa 10 binin altına düşmüştü, bayramdan sonra 10 bin 500 seviyesinde açıldı. Gelecek hafta 11 bin seviyelerini görmesini bekliyoruz.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler