Vazgeçilmez tatlı

Mutfak kültüründe çok önemli bir yeri olan baldan birkaç kez bahsetmiştim bu köşede.

Haberin Devamı

Ancak hemen her çağda zenginliğin ve bereketin simgesi olan doğal bir mucizeden daha defalarca bahsedeceğim sanırım.

Balın zenginliğin ve bereketin simgesi olduğu, kutsal kitaplarda bile yerini bulmuş. Ve örneğin Tevrat’ta “Vadedilmiş Topraklar”, süt ve bal akan yerler olarak tanımlanmış. Eski Yunan ve Roma sofralarında da bal her zaman vazgeçilmez bir yere sahip olmuş.

Hatta bal sadece tatlıların ve pastaların içine konmamış o zaman. Günümüzde Avrupa ve Amerika’nın sevilen yemekleri arasında yer alan kaburga kızartması ve Çin mutfağının ünlü yemeği ballı tavukta olduğu gibi bal, et yemeklerine de tat vermiş.

‘Karanlık çağ’ olarak bilinen Ortaçağ’da ise sadece yemeklere tat vermek amacıyla kullanılmamış ve bu çağda yapılan bazı ilaçların ana maddesi olarak görev yapmış. Yani, aslında Ortaçağ’da zenginlerin zevk için yedikleri bal, yoksulların ilaçlarına girmiş ve onlara şifa vermeye çalışmış.

Kısacası çalışkan arıların bin bir güçlükle ve müthiş bir işbirliğiyle yaptıkları bal, şekerin keşfedilmesinden önce de sonra da tüm ülkelerin mutfak kültürlerinde vazgeçilmez bir yer tutmuştur ve daha kim bilir kaç bin yıl da tutmaya devam edecektir.

Haberin Devamı

Sebzeli köfte ızgarası

Malzeme listesi;
· 500 gr yağsız dana kıyma
· 2 diş sarmısak
· 2 çorba kaşığı irmik
· 2 çorba kaşığı ince çekilmiş yulaf (Marketlerde hazır olarak satılır.)
· 1 adet ufak boy kuru soğan
· 1 adet orta boy dolmalık kabak
· 1 demet maydanoz
· 1 demet dereotu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar

Yağsız köftelik kıymayı, derin bir yoğurma kabının içine aktarın. Üzerine dövülmüş sarmısakları, irmik ve yulafı aktarın. Eğer yulaf yoksa, iki dilim kepekli veya çavdarlı ekmek içini de kullanabilirsiniz.

Bu arada kabağı soyup yıkayın ve rendenin iri gözüyle rendeleyin. Sonra da iki avucunuzun arasında kabakları sıkarak suyunu çıkarın ve kıymanın üzerine ilave edin.

Öte yandan maydanoz ve dereotunu da ayıklayıp çok ince ince doğrayıp kıymayla karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyip, kimyon ve yenibaharı serpiştirin. En sonunda tüm malzemeleri iyice yoğurun. Yoğurma kabının üzerini alüminyum folyoyla kapatıp buzdolabında 1-2 saat bekleterek dinlendirin.

Bu arada varsa kömür ızgarasını yakın. Ya da fırınınızın ızgarasını 175 dereceye ayarlayın. İsterseniz çok az sıvıyağ kızdırdığınız teflon tavada da kızartabilirsiniz.
Şimdi dolaptan köfte karışımını çıkarın. Kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak önce yuvarlayın. Sonra üzerlerine bastırıp yassıltın. Izgarada çevirerek köfteleri kızartın. Yanında ızgara sebzelerle servise sunun. İsterseniz çöp şişlere patlıcan dilimleriyle beraber takarak ızgarada pişirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları