Varisi ciddiye alın

Genellikle bacaklarda görülen varis sorunu, yaz sezonunu kadınlar için bir kabusa çevirebiliyor.

Haberin Devamı

Ama merak etmeyin! Bu kabustan muzdaripseniz size iyi bir haberimiz var: Artık varis tedavisi eskiye oranla çok daha kolay.

Estetik sıkıntılar yarattığı gibi önemli sağlık sorunlarına da yol açabilen varisin tedavisinde son yıllarda büyük mesafe katedildi. ı.Ü ıstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu, bu konudaki sorularımızı yanıtladı.
? Varis tanısı nasıl konuyor?
- Varis tanısı ‘doppler’ dediğimiz, damar incelemesi yapan utrasonografi benzeri cihazla konuyor. Daha önce bir varis teşhisi konmuş bile olsa, teşhisi kesinleştirmek, şiddetini ve hangi bölgelerde oluştuğunu anlamak, bu belirtiler ışığında tedavisini planlamak için doppler taraması şart.
? Kimlerde daha sık görülüyor?
- Kadınların bacaklarında daha sık görülmesi ve daha çok kadınların doktora başvurması nedeniyle istatistiki verilerde kadınlar ön plana çıkıyor. Fakat erkeklerde de eşit sayıda tarama yapıldığında, kadınlara yaklaşan bir oran ortaya çıkıyor. Genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam, uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturmak ve şişmanlık varisi kolaylaştıran etkenler arasında...
? Varis tedavisindeki son gelişmeler neler?
- Varis tedavisinde 10 yıl öncesine dek cerrahi yöntemler ön plandaydı. Ameliyatla varisli damarı çekip çıkarıyorduk. şimdi bu işlem yerine, lazerle işlem yaparak damarı yerinde yakıyoruz veya iğne ile içini kimyasal şekilde yakacak köpüklü bir ilaç veriyoruz. Çok kısa sürede, ağrısız olarak uygulanan ve herhangi bir komplikasyona yol açmayan bu yöntemler, özellikle hastalığın başlangıç aşamasında son derece etkili. Hasta, işlemden kısa bir süre sonra ayağa kalkıp gündelik yaşamına devam edebiliyor. Halk arasında varisin tedavisi olmadığına ya da tekrarlayacağına dair yanlış bir inanış var. Oysa bunlar, varisin tedavisin iyi planlanmamasından meydana geliyor.

ALTIN ÖğÜTLER

Haberin Devamı

? Varisi tetikleyen en önemli unsur, sıcak uygulamalar... Bu nedenle hastalara kaplıcalar gitmek ve sıcak su dolu küvet içinde oturmak önerilmiyor. Yazın bacakları kumun içine gömmek zararlı. Banyo yaparken de çok sıcak sudan kaçınmak gerekiyor.
? Duşu soğuk suyla bacaklara masaj yaparak bitirmek faydalı.
? Varisli kişilerin özellikle uzun uçak yolculuklarında varis çorabı giymesi gerek...
? Hareketsiz yaşam tarzından kaçınmak, en azından haftada 3 gün, 40 dakika yürüyüş yapmak, tüm vücut sağlığının yanı sıra damar sağlığı açısından da çok faydalı.

‘Vilma’ nostaljisi

Haberin Devamı

Zeynep Mansur’un topuz modelini görünce geçmişe gittim. Çocukluğumun kült çizgi dizisi “Taş Devri” geldi gözümün önüne ve tabii evin sevimli annesi Vilma Çakmaktaş... Onun da topuz stili aşağı yukarı böyleydi. Ama Mansur’un giydiği ‘rock’ temalı kıyafetiyle saç modeli gece gündüz gibi farklı.

Sadece meyve ile zayıflamak mümkün mü

Özellikle yaz mevsiminde yapılan en büyük hatalardan biri, düzenli aralıklarla yemek yemek yerine sadece meyve tüketerek daha az kalori almaya çalışmak... Oysa gün boyunca tüketilen meyve, günlük enerji ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalabilir.

ıyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynağı olan meyveler; hem büyüme-gelişmeyi destekliyor hem de hücre yenilenmesine katkıda bulunuyor. Ancak yeterli miktarda tüketildiklerinde...
Meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat etmek şart... Günde en az 3 porsiyona ihtiyaç var. Ama tabii bu porsiyonlar kişinin yaşı, cinsiyeti ve ihtiyacı olan kalori miktarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Ayrıca elma, armut ve şeftali gibi glisemik indeksi düşük meyveler, kilo vermede daha etkin rol oynuyor.
Sağlıklı beslenme programını sadece meyvelerle değil gıda takviyeleriyle desteklemek de vücudunuzu forma sokmanıza yardımcı oluyor.
Özellikle hücrelerinin azalmasına yardımcı CLA maddesi ve yağ asitlerini hücre enerji üretim merkezine taşıyan L-Carnitine’in bir arada bulunduğu formüllerin tercih edilmesinde fayda var.

YEşıLÇAY
YAğ YAKIYOR

Haberin Devamı

Diüretik bir bitki olan yeşil çay, ödem problemini gidermeye yardımcı oluyor. Yeşil çay aynı zamanda, termojenik (yağ yakıcı) özelliği ile yağ yakımını artırıyor.

Yeterince ateşli misiniz

Davidoff’un ‘Hot Water’ parfümünün reklam kampanyasında rol alan Saranda Alexis Papas, başarılı bir model... Akdeniz adalarında doğan ve aslında mühendislik eğitimi almış olan yakışıklı model, “Davidoff bende iniş çıkışlarla dolu bir erkek dünyasını çağrıştırıyor” diyor.

? Ne zamandır modellik yapıyorsunuz?
- Neredeyse üç yıldır. Bir senesi başlangıçtı, iki senedir de profesyonel olarak çalışıyorum.
? Bu işten zevk alıyor musunuz?
- Kesinlikle, hem de fazlasıyla zevk alıyorum.
? Reklam filmi mi yoksa fotoğraf çekimi yapmayı mı tercih edersiniz?
- Ben fotoğraf çekimini tercih ediyorum, çünkü orada daha çok kendim olabilme şansım var.
? Davidoff’u ilk duyduğunuzda ne düşündünüz?
- Bu markanın bana çağrıştırdığı, iniş çıkışlarla dolu bir dünya... Tam olarak bilmiyorum ama kesinlikle erkek dünyası.
? Markanın yeni yüzü oldunuz. Çekimler nasıl geçti?
- Eğlenceli ve seksiydi. Kesinlikle bugüne kadarki tecrübelerimin en mükemmeliydi diyebilirim. Tüm ekip ve tabii ki Alyssa bana çok yardımcı oldu. Alyssa son derece seksi ve güzel bir kız ve kendimi rahat hissetmemi sağladı. Benim için son derece doğal ve rahat bir çalışma oldu.

Saçlarınız mis gibi koksun

Haberin Devamı

ıngiltere’de “ünlülerin kuaförü” olarak tanınan Lee Stafford, şimdi saç tasarımları kadar kendi yarattığı saç bakım serisiyle de adından söz ettiriyor. Her biri Lee tarafından özel olarak geliştirilen ve 2,5 yıl teste tabi tutulduktan sonra satışa sunulan ürünler, fantastik bir görüntü yaratmanın yanı sıra muhteşem kokuyor.

Babam için

Dünyanın en yakışıklı babası için en özel hediyeyi almak istiyorsanız, tavsiyemiz bakım ürünleri... En güzel Babalar Günü hediyeniz Tekin Acar Cosmetics mağazalarında sizleri bekliyor. 20 Haziran’a kadar sürecek kampanyada, Tekin Acar Kart’la yapacağınız alışverişlerde yüzde 20 indirim şansına sahipsiniz...

KATILIN, KAZANIN

Haberin Devamı

“Davidoff’un en seksi babası hangisidir?” sorusunun cevabıyla birlikte www.tekinacar.comtr adresine ad, soyad, adres vs. bırakan her 50. kişi Davidoff Hot Water kazanacak. Bu uygulama web sitesinde 18-20 Haziran tarihleri arasında aktif olacak. Hediyeler 10 adet ile sınırlı.

Geçen haftanın kazananları

İşte Clinique talihlileri

? Aslı Sonbahar ? Cansu Donduran ? Elveda Doğan ? Emine Kılıç ? Emre Tiritoğlu ? Hande Değirmenci ? ısmail Gökçetin ? Nevin Cibiceli
? Senem Gençer ? şenay Ürün

İşte Estee Lauder talihlileri

? Arzu Çiçek ? Aynur Dişyapar ? Fatma Sülüş
? Hacer Gültekin ? ıpek Erili ? Mehmet şen
? Pınar Gümüşoğlu ? Suzan Doğan ? şükran Çetin ? şükran Karadiz

Yazarın Tüm Yazıları