Üniversitelerimiz dökülüyor

İNGİLTERE ve Çin’de eğitim ve kariyer konularında uzman araştırma kuruluşlarından The Times Higher Education Supplement’in yaptığı araştırmaya göre ’Dünyanın en iyi 500 üniversitesi’ sıralamasında Türkiye’den hiç bir üniversite yer almadı.

Dünyadaki 3 bin 700 akademik aktivite, dünya çapında ünlü 30 üniversitenin en iyi araştırma laboratuarlarında çalışan tecrübeli elemanlarla görüşme, 736 iş kurumu ile yapılan görüşme, uluslararası çalışmalar, uluslararası öğrenci oranının toplam öğrenciye göre durumu gibi kriterlerin değerlendirildiği Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasında bir tek üniversitemiz yok.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Şili, Güney Afrika, Macaristan gibi ülkelerin ön sıralarda yer aldığı dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına bir tek üniversitesini dahi sokamayan Türkiye’nin bilimsel ve akademik başarısızlığını ortaya koyan söz konusu araştırma ile ilgili olarak; YÖK MEB ve Üniversitelerimiz yapılan bu araştırma verilerini önlerine koyup düşünmelidirler. Sonuçlar gerçekten üzücü hatta utanç vericidir. Bilim yerine siyasetle ve birilerine laf yetiştirmekle daha çok ilgilenen Üniversitelerimiz dünya çapında yapılan 2 ayrı araştırmada da, bilimsel başarı açısından uluslararası alanda varlık gösteremediğini ortaya koymuştur ki bu durum Türkiye açısından onur kırıcıdır" diyor.

Minarefobia

SÖĞÜTÖZÜ Köprüsü altından başlayarak Konya Yolu’na kadar uzanan, Çukurambar 48. Cadde ile 465. Sokak’ın kesiştiği köşede (27522 ada, 1 parsel) yer alan ve Samed İnşaat tarafından yapılan Samed Apartmanı önündeki yaya kaldırımı üzerinde, çok uzun zamandır eski gecekondu camisinden kalan minare, inşaat bittikten sonra yıkılacağı düşünülmesine rağmen, bina bitip insanlar içinde oturmaya başladıktan sonra da durmaya devam etmesi çevre sakinleri tarafından anlaşılamıyor.

Trafiğin bu kadar yoğun olduğu bir caddenin yaya kaldırımı üzerinde 2 yıldan fazla bir zamandır dikilen böylesi bir garabet örneğinin nasıl olup da yetkililerin dikkatini çekmediği de bir başka anlaşılamayan nokta.

Çevre sakinlerinin Çankaya Belediyesi’ne yaptığı başvurulara, Belediyeden "Samed İnşaat’a ait binanın Çevre Tanzim Vizesi’nin ve Yapı Kullanma İzin Belgesi’nin (İskan) verilmediği tespit edilmiş olup, Yapı Kullanma İzin talebi sırasında müdürlüğümüzce bahse konu şikayet dikkate alınacaktır." şeklinde yanıt verildi.

Buna rağmen, bina bir yıldan fazla bir zamandır fiili olarak kullanılmakta ve binada oturanlar ancak ’iskan izni’ verilen binalarda alınabilen elek elektrik, su ve doğal gaz hizmetlerinin tümünden yararlanmaktalar.

Yasaların belediyelere bu tip bir durumlarda herhangi bir başvuruya ihtiyaç olmadan, gerekli tedbirleri alma yetkisi verdikleri göz önüne alındığında Çankaya Belediyesi’nin bu ’minarefobia’sına bir anlam veremiyoruz.

M.S. GÜRSAN

İftar saati asfaltlama yapılır mı

16 EKİM pazartesi günü, okuldan çıkışta akşam 18.00 civarında Büyükşehir Belediyesi’nin, Eskişehir Yolu, Beytepe Köprüsü’nün altında yapılan asfalt çalışması nedeniyle Bilkent’ten Ümitköy’e ancak 1,5 saatte gelebildim. Merak ediyorum nasıl bir zihniyet... Tam iş çıkışı, okul dağılışı, iftar vaktinde asfalt çalışması yapılır mı. Bu çalışmanın gece yapılması daha doğru değil mi? Büyükşehir neden insanlara eziyet ediyor.

Ayrıca, Bilkent Köprüsü yenilenirken Çayyolu’ndan Bilkent’e giriş çok daha düzensiz bir hale geldi. Kafalarına göre iş yapıyorlar, belediyede mühendis yoksa projelendirmek için üniversitelerden de mi destek alamadılar. Önceki düzeni arar olduk.

Melis ŞAHİN

İndirim mi bindirim mi

BEN bir üniversite öğrencisiyim. Metro, Ankaray ve belediye otobüslerinde kullandığımız transferli bilet fiyatlarında bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Daha önce 1.2 YTL olan tam bilet fiyatı 1 YTL’ye düşerken öğrenci bilet fiyatı 80 Ykr’dan 90 Ykr’ye çıkmış. Belediye önüne gelene serbest kart vermiş onların acısını biz öğrencilerden çıkarmaya çalışıyor herhalde. Bu indirim hakkında hiç bir haber okumadık, sessiz sedasız bir indirim yapılmış sanki. Zaten 45 dakika sınırı yüzünden Ankaray hattından Batıkent’e otobüslere gelene kadar koşa koşa ancak yetişiyoruz. Çok zaman bir seferde 2.kez bilet basıyoruz. İndirimli bilet kullanmamızın ne anlamı kaldı. Nazlı HAYIRLI

KISA...KISA...KISA...

GÖLBAŞI sakini olarak 16 Ekim’de ilaç yazdırmak için iki polikliniğe ve yeni açılan hastaneye gittim. Fakat uzman olmadığı için ilaç yazdıramadım. Sonra Bahçelievler’deki Atatürk Hastanesi Polikliniği’ne gittim ve ilacımı yazdırdım. Sağolsunlar... Gölbaşı sakini olarak ilçemizde hastane, poliklinik var fakat ben faydalanamadıktan sonra ne işe yarar? Mustafa YÜCEL

GÜNÜN SÖZÜ

"Susayınca kuyuya inmesine inmeli, ama nasıl çıkılacağını da düşünmeli"

(La Fontaine)
Yazarın Tüm Yazıları