Türklük ‘Erime Potası'na düÅŸecek mi?

Amerika’daki Türkler, özellikle doğu yakasındakiler, yeni yılın ilk haftalarında hareketli günler geçirecek. Nedeni ise Yeni Dünya’daki Türk cemiyetlerinin şemsiye kuruluşu ‘’Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’ (TADF)nun başkan ve yöneticilerinin seçimi. Şimdiden biri açıklanmış, diğerinin eli kulağında iki başkan adayının adları etrafta dolaşıyor.

Haberin Devamı

Toplumda tanınan saygın, güvenilir kişiler TADF başkanlığına aday çıkanlar. Konu  önemli.
New York merkezli TADF, Washington’da yerleşik ‘’Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi’’(ATAA) ile birlikte Amerika’da lobi faaliyetlerini yürütüyorlar. Amaç Türkiye’ye hasım lobilerin (Kıbrıs ve Yunanistan Rumları, Ermeni gibi) Amerika kongresinde yürüttüğü karalama kampanyalarına karşı çıkmak. Son iki yıldır Türkiye’ye düşman olmayı beceri sanan bazı Yahudi grupları da Rum ve Ermenilere iltihak ettiler.

Hasım lobilerin milyonları aşan bütçelerini ‘TADF’ ve ‘ATAA’nın gelirleriyle kıyaslayınca yoksul bir görüntü çıkıyor karşımıza. Maddi olanakların zayıflığı ulusal yarar-çıkarların amatör, gönüllü yöneticilere teslim edilmesi de ayrıca ciddi bir sorun. Lobicilik maddi ve manevi destek, toplumsal dayanışma ile beslenen uğraşı sisteminin gereğidir. İşi, aşı, gıdası da ‘para’dır.
 
Güzellik sanayiinde kozmetik kralı diye tanınan Ronald S. Lauder 25 yıl önce Avusturya’da bir yahudi çocuk yuvası ziyaretinin hayatını değiştirdiğini söylüyor. Dönüşünde 92 ülkede yaşayan yahudilerin yakınlaşıp kaynaşmalarını sağladı. Holokost katliamının harabeye çevirdiği yahudi mahallelerinin yeniden yapılanması için Yahudi gruplarına para yağdırdı. Nüfuzlu ‘’Dünya Yahudi Kongresi’(WJC) başkanlığına seçilen Lauder tek başına lobi. Sanat eserlerine yatırım yapan Ronald 2006’da yahudi kökenli ressam Gustav Klimt’in nazar boncuklu, altın tozla işlenmiş ‘’Adele Bloch-Bauer 1’’ tablosunu rekor fiyatla 135 milyon dolara satın aldı. ‘’Bu kadar para niye?’’ diyen yakın dostuna ‘’Yardıma ihtiyacı olan daha çok yahudi var. Sanatçılarımızın  eserleri değer kazanacak, zamanı gelince satarak projelerimize destek vereceğiz.’’ yanıtını verdi. Lauder’in varlıklı dostları da kozmetik kralının projelerine sırtlamaktan geri kalmadılar.

Haberin Devamı

Amerika’da çok Lauder’lar var. Yahudi kurumlarına ve İsrail’e her yıl milyonlarca dolar bağışlıyorlar. İletişim, yazılı-görüntülü basın, bankacılık, finansman, hukuk, tıp, politika alanlarında gizli liderlik kesiminde çoğunluk Amerikan musevilerinde. Üstelik toplam nüfusta sayıları yüzde 2 olduğu halde.

Haberin Devamı

Amerika’lı Türkler arasında akademisyenler dışında şöhret  sahibi fazla insanımız yok. Servet sahibi yoksunluğu da öyle. Türk derneklerine hatrı sayılır bağış yapanı da hatırlıyor değilim. Kıta ülkede sayımız artmasına rağmen derneklere üye yazılan, etkinliklere katılanların sayısının da arttığını söylemek zor. ‘Erime Potası’ unvanlı bu yerde Türklüğü nasıl yaşatacağız? Bize sataşan hasım güçlere kim karşı çıkacak? Federasyon başkanı seçilecek soydaşımız faaliyet programını yürütmek için gerekli maddi desteği nereden bulacak? Söyleyen çıksa da öğrensek.
 Â
  Şimdi yeni bir başkonsolosumuz var. Sayın Levent  Bilmen’e hoş geldiniz diyorum. Ocak ortasında yeni federasyon başkanımıza da ‘’Göreviniz hayırlı olsun.’’ diyeceğiz. Sonra bekleyişe geçeceğiz. T.A.D. Federasyonu’nun yılda bir kez Türk Günü Yürüyüşü’ne ilaveten başkaca etkinliklere ev sahipliği yapacak mı, göreceğiz.

 

Yazarın Tüm Yazıları