Türkiye kımıldıyor yürekler kıpırdıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun her mitingi bir öncesine göre daha görkemli oluyor. Önceki gün izleyenler “Çorlu muhteşemdi” dedi, ardından Saray, sonra Tekirdağ için...

Haberin Devamı

İlk günde 255 km’lik turda, 7 yerleşim yerinde konuştu. Dün ise daha heyecanlıydı konvoy ve mitingler... Silivri’deki yoğun araç konvoyunu, Malkara-Şarköy’deki konvoy bastırdı; Keşan’daki coşku Uzunköprü’de daha da arttı.
Türkiye’de bir şeyler kımıldamaya başlamış; halkın heyecanı ve coşkusu artmış.
‘Nokta’ mitinglerin yapıldığı yere köylü ve işçi koşuyor; ardından esnaf sonra da emekliler... Kılıçdaroğlu traktöre bindiriliyor, kendisine ‘Ecevit’ kasketi hediye ediliyor.
İki günde yaklaşık 600-700 km’yi bulan güzergâhta, 15 konuşma yapmak Kılıçdaroğlu’nun performansını daha da arttıracağını gösteriyor.
* Kılıçdaroğlu’nun gezisini Genel Sekreter Önder Sav ile MYK üyesi Hakkı Süha Okay izliyor. Sav sakin şekilde gözlüyor; Okay’ın heyecanı ise yüzünden okunuyor.
* Gezilerde önceden Genel Merkez’in bir hazırlığı ve yerelde de olsa bir ‘taşıma’ olayı yok. Her bölgenin insanı Kılıçdaroğlu’nu dikkatle izliyor. ‘Recep Bey’ sözcüğünü çok aşındırmadan kullanıyor; bunun ardından da mutlaka bir yolsuzluk olayına bağlıyor.
* Gezilen yerler CHP’nin ‘kaleleri’; bu nedenle mutlaka belediye binasına gidilip, belediye başkanından ‘brifing’ alınıyor.
* Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarında Ecevit’ten 1970’lerin mitinglerinde kullandığı sözcüklerinin en akılda kalanı; “Bu düzeni değiştireceğiz, halkın düzenini kuracağız...” “Toprak işleyenin, su kullananın.”
* “Bunlar talan ve sadaka düzeni kurdular... Bir tarafta rantın ve bir tarafta da halkın iktidarı var” gibi sözleri yoğun alkış alıyor Kılıçdaroğlu’nun...
AİLESİ DERSİM SÜRGÜNÜ AMA AYDINLANMA DEVRİMİNİN ÜRÜNÜ
* Miyase İlknur, dün Cumhuriyet’te yazdı; hemşerisi Kemal Kılıçdaroğlu’nun dedesinin 1938’de Tekirdağ’ın Saray İlçesi’ne ‘sürgün’ edildiğini... Saray, Çorlu ve Çerkezköy’de çok ‘Kürt’ dostlarımız vardır; onlarla hiç ayrılığımız gayrılığımız olmamıştır. İçlerinden çoğunun torunu bugün parlamentodadır, belediye başkanlığı yapmaktadır; doktordur, mühendistir, esnaftır.
* Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, eski öğretmendir. Bu konuyu kendisiyle görüşürken “Aydınlanma devriminden nasibini almış bir bölgenin insanlarıyız. Gerçi bu süreç 12 Mart ve 12 Eylül’de kesintiye uğramıştır... Trakyalı ekmeği, aşı kadar Cumhuriyet değerlerine bağlıdır” dedi. Daha doğrusu ekmeğinden önce rejimini düşünür. Başkalarının anlamadığı bu... AKP iktidarının sosyal yaşamına bir tehdit olduğunu düşünüyor, onun için Kılıçdaroğlu’na sarılıyor. Onun Kürt ve Alevi olması hiç önemli değil. Bazı ‘yandaşlar’ bunu çok iyi değerlendirmelidir.
GEZİNİN YILDIZI SÜHEYL BATUM
CHP MYK üyesi Prof. Süheyl Batum, geziye Çerkezköy’ün Kapaklı Köyü’nden katılmış; kendisini tanıyan köylüler çay ısmarlamışlar, etrafını sarmışlar... Hocayı gören gelmiş... Belki de lider kademesinin dışında en çok sevilen kişi Batum. Kılıçdaroğlu konuşurken halkın arasına karışıyor. Kadın ve gençlerin gözdesi.
“Benim sınıflarımdan belki 30 bin kişi geçti” diyor. TV’lerde konuşmaya devam etmesini istiyorlar. “Ama çağırırlarsa...” diye ekliyor. DP’lilerin, Batum’a özel bir ilgisinin olduğunu da unutmamak gerekiyor.
* ESKİ SHP milletvekili Güneş Gürseler de Ankara’dan Kılıçdaroğlu için Tekirdağ’a gelmişti. Önümüzdeki hafta sonu yapılacak Barolar Birliği Genel Kurulu’nda başkanlığa adaylığını koyan Gürseler, 40 ilin barolarını gezmiş; destek aldığını söylüyor. Barolar Birliği’nin daha önce genel sekreterliğini yapan Gürseler, Ankara ve İstanbul baro başkanları ile yarışacak.

Haberin Devamı

SBS’de skandal

Haberin Devamı

SEVİYE Belirleme Sınavı’nda (SBS) daha önce bildirilmeden yabancı dil cevap anahtarının dillere göre değiştirilmiş olması, birden fazla yabancı dil bilerek çeşitli dillerden soruları yanıtlayan tüm çocuklar eşitsizlikle karşı karşı karşıya kaldı. Karmaşanın giderilmesi için sınav değerlendirilmesinde yabancı dil sorularının değerlendirmeye alınmaması gerekir. (İnci SEZGİNER) Bu durum bir skandaldır. Üç yıldır lisede istedikleri okula girebilmek için insan üstü gayret gösteren çocuklarımızın emeği MEB tarafından çalınmıştır. Sınavın iptali gerekmektedir.
(Prof. Dr. Tufan BEŞE)

Biliyor musunuz

DOĞUMUNUN 84. yılında Erdal İnönü’nün karikatür sergisinin bugün 18.30’da ‘Bir Nokta’da (GS Lisesi’nin yanındaki Beyoğlu Galatasaray Apt.’da) açılacağını... 11. Arnavutköy Şenliği’nin 15.00’de çeşitli etkinliklerle başlayıp Vedat Sakman konseriyle biteceğini...

Haberin Devamı

Gemi-külli yutturmacası

BİR sağdaki, bir soldaki camlara bakılarak edilen güzel lafla peynir gemisinin yürüdüğü nerede görülmüş? Dün GATA külli deyip müstehzi manşet atanların, bugün milletin gözünün içine baka, baka Gemi-külli’yi millete yutturmaya çalışmaları abesle iştigal değil de nedir?
Kazım Çiloğlu

‘Arap’ın yalellisi’

IRAK savaşında Erdoğan sürekli kırmızı hatlar çizmişti ama bu hatları kendisinden başka ne gören oldu, ne de sallayan... Elin İsraillisi de bir kırmızı hat çizdi “Gelirsen vururum” dedi ve dediğini de yaptı.
“Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” demiş atalarımız.
11 Eylül’de ikiz kuleler saldırıya uğrayınca Başkan Bush ‘haçlı seferi’ hatırlatması yapmıştı. Erdoğan da Gazze’ye ‘insani yardım’ adı altında bir ‘cihat’ denemesi yapmak istedi ama sonuç ‘Arap’ın yalellisi.’        Yalçın DURAK

Haberin Devamı

“Kaybolan doğa, yok olan çevre için El Fatiha!”
(Mustafa GÖKTAŞ)

3. köprünün faydası yok

‘3. Köprü: Aşağısı sakal, yukarısı bıyık’tır. Transit geçişlere bir faydası olacak mı? Evet, ancak Boğaz üzerinden transit geçiş oranı %3. Özetle, İstanbul ulaşımına bir faydası yok. Aşağı tükürsen sakal, yukarı kütürsen bıyık! Daha açık söyleyeyim; “Bindik bir alamete, gidiyoruz felakete!..”
(Yüzer viyadük ve yüzer tüp projelerime bir bakar mısınız?)
Prof. Ahmet Vefik ALP

Yazarın Tüm Yazıları