Türkiye keyvenilerini buldu

Hatırlarsanız, bir süre önce bu köşeden "Türkiye Keyvenisini Arıyor" isimli yarışma için davet yapmıştık. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce başvuru ve tarif büyük bir titizlikle değerlendirildi ve yarışma sonuçlandı.

Nihayet büyük gün geldi ve finale kalan on yarışmacıyı Mutfak Sanatları Akademisi’nde değerlendirmeye aldık. Saatler süren hazırlıklar sırasında heyecan doruktaydı. Bir kısmı kullanacağı sebze ve otları bahçesinden, bir kısmı memleketinden ya da semt pazarından tedarik etmişti.

Yarışmacıların hepsiyle tek tek konuşup pişirecekleri yemekler hakkında bilgiler aldık, pişirme teknikleri konusunda fikir alışverişinde bulunduk ve yapacakları yemeklerin keyifli hikayelerini dinledik. Anadolu yemek kültürünün bir parçası olan bu hikayelerin bazıları acıklı, bazıları da komik tarafıyla öne çıkıyor ama eminim sizler hepsinde ayrı bir keyif bulacaksınız. Her zaman vurguladığımız gibi, yemek yemek sadece bir karın doyurma eylemi değildir. Ülkelerin kültürünün de bir parçasıdır. Tıpkı folklorumuz, türkülerimiz ve atasözlerimiz gibi onlar da bizi anlatır. Şimdi dilerseniz sizinle bu muhteşem yemekler ve hikayelerle dolu bir yolculuğa çıkalım, ne dersiniz?

Kaymak beğendili tarhanalı nuar

Malzemeler

1 kg dana nuar

3 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz, karabiber

Defne yaprağı

1 adet orta boy kuru soğan

Beğendi için;

1 kg patlıcan

6 diş sarmısak

1 adet limonun suyu

1 su bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı un

4 su bardağı süt

Sos için;

1 demet semizotu

1 demet roka

250 gr kurutulmuş domates

2 su bardağı tarhana

200 ml hazır süt kreması

200 gr kaymak

2 adet yumurta

Tuz, karabiber, muskat

(Yarışma birincisi Ayten Soner): Ayten Hanım bu tarifi aşçı olmak ve gasronomi okumak isteyen oğlunu heveslendirmek için yapmış.

Yorumum: Sunum çok başarılıydı. Eti tarhanaya bulayıp pane etmek çok doğru bir düşünce. Eti çıtır çıtır yapmış ve mayhoş bir tat vermiş. Ancak et olarak bonfileyi tercih ederdim.

Yapılışı: Dana nuarı büyük bir tencereye koyup sıvıyağda 8-10 dakika kadar kızartın. Üzerine su, bütün haldeki soğan, tuz, karabiber, defne yaprağı ekleyip pişirin. Soğumasını bekleyip incecik dilimleyin. Nuar dilimlerini önce çırpılmış yumurtaya sonra tarhanaya batırıp yağda kızartın. Diğer taraftan, patlıcanların içlerine sarımsak batırarak közleyin.

Kabuklarını soyup limon ve zeytinyağı karışımında bekletin. Orta boy bir tencereye tereyağı ve unu koyup kavurun. Üzerine robotta çekilmiş patlıcanı ekleyip bir taraftan karıştırırken sütü ilave edin. Son olarak kaymak ve yumurtaları da katıp ocaktan alın. Tereyağı, semizotu ve rokayı bir tavaya koyup soteleyin. Kremayı da ilave edip ocaktan alın. Rokalı karışımı servis tabağına yayın. Üzerine eti ve en üste de patlıcan beğendiyi koyun. Kuru domatesleri de haşlayıp tereyağında soteledikten sonra tabağın etrafına dizin. Yemeği servise sunun.

Kozapha

Malzemeler

1 kg taze peynir

1 adet yumurta

1 su bardağı kaymak

1 yemek kaşığı un

Tuz

(Yarışma ikincisi Beyza Uğural): Beyza Hanım’ın Çerkez olan anneannesi tarafından Beyza Hanım’a aktarılmış. Beyza Hanım dışarıdan aldığı hiçbir peynirle başarılı sonuca ulaşamadığı için yarışma finalinde kullandığı peyniri de kendisi üretmişti.

Yorumum: Çok başarılı, gurmelerin deyimiyle son derece minimalist bir sunumdu. Rahmetli Şöhret Teyzemin yaptığı ağuza benzeyen mükemmel bir tat.

Yapılışı: Taze peyniri ufalayın. Üzerine yumurtayı kırıp kaymağı ekledikten sonra karıştırarak pişirin. Peynir eriyince ocaktan alın. Unu ekleyip ocağın üzerine alın ve sürekli karıştırarak hafifçe sararmaya başlayınca ocaktan alın. Yoğurt, ayran ya da turşuyla servise sunun.

Yari yardan ayırmayan

Malzemeler

500 gr taze kişniş

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı pilavlık bulgur

1 yemek kaşığı pirinç

2 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1/2 su bardağı koruk ekşisi ya da limon suyu

1 tatlı kaşığı acı pul biber

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz

(Yarışma üçüncüsü İnci Kızılkaya): İnci Hanım yemeği babaannesinden öğrenmiş. Vakti zamanında adamın biri ağzı kokuyor diye karısından boşanmak ister. Boşanma isteğini bildirmek için karısını da yanına alarak kadıya gider. Karısı yolda aç kalmasınlar diye yaptığı yemeğe topladığı kişnişi ekler ve hem kendi yer hem de kocasına yedirir.

Kadıya gidip boşanma nedenini söylediğinde kadı kadının ağzını koklar ve kocaya karısının ağzının mis gibi koktuğunu bildirir. Kadı çifti boşamaz. Bunun üzerine kadın yemeğine "Yari yardan ayırmayan" der.

Yorumum: Yemek tıpkı ıspanak yemeği gibi. Ama kişnişin o eşsiz aromasıyla tadına tat katılmış bir tencere yemeği. Üstelik çok da sağlıklı.

Yapılışı: İncecik kıydığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ilave edip bir-iki kere daha karıştırın. Yıkayıp incecik kıydığınız kişnişi ekleyip karıştırın. Biber, pirinç ve bulguru ilave edip 1 su bardağı su katın. Kısık ateşte pişirin. Ocaktan almaya yakın tuz, dövülmüş sarmısak ve koruk ekşisini ekleyip 5-10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları