Türk tasarımı "insansız araca" ABD'den ödül 

Geçen hafta Kayseri'nin Tomarza ilçesindeki sanayisitesinde tarladan kabak toplayıp çekirdeklerini ayıran patoz yapıldığını yazmış, sonunda "Bakın ihtiyaç olunca Türk insanı neler yapıyor" demiştim.

Haberin Devamı

Türk insanı tarım makinesi konusunda daha neler yapmış.... AA muhabiri Selma Kasap’ın haberinden öğrendim yapılanlardan birini.

ODTÜ’den bir ekibin tasarladığı “Eco Barrow” isimli insansız tarım aracı ABD’deki uluslararası tasarım yarışmasında ödül almış.

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu ve ekibinin tasarladığı araç, tarım arazilerinde mahsul toplama, yük taşıma, sulama, ilaçlama gibi işlerin hepsini yapıyormuş.

Haberin Devamı

Tasarımın "alternatif enerjili ulaşım araçları" kategorisinde gümüş ödüle layık görüldüğünü belirten Gürsu şu bilgileri vermiş:

"Elektrik enerjisiyle çalışan tasarım, tarım, yapı ve savunma gibi çeşitli sektörler için özelleşebilecek bir araç çözümü öneriyor.

Tarım arazilerinde kullanılmak üzere geliştirilen insansız araç, yük taşıma, sulama, ilaçlama, kazı ve vinç gibi çeşitli görevler için modüler yapıda bir platform sunuyormuş.

Elektrik motoruyla çalışan paletli sistem, önceden tanımlanmış bir patikada yol alabiliyor veya kumanda ile yönetilebiliyor.

Çok işlevli platform sayesinde büyük araçların giremediği bölgelerde mahsul toplama ve tarım faaliyetlerinde otomatizasyon sağlanabilecek."

BAŞKALARI DA VAR

Ekibin temiz su kaynaklarına erişim imkânı olmayan kırsal bölgeler için hazırladığı "Parabosol" isimli tasarım da "sürdürülebilir tasarım" kategorisinde bronz ödül almış.

Haberin Devamı

Bu tasarım daha önce de merkezi Avusturya'da bulunan Energy Globe Vakfı tarafından "Türkiye Ulusal Ödülü"ne layık görülmüş.

Afet sonrası alanlarda ve mülteci kamplarında kullanılmak üzere tasarlanan "Tentative Acil Durum Çadırı" ise "sosyal sorumluluk" kategorisinde altın, "kırsal sürdürülebilir yaşam" kategorisinde de gümüş ödüle layık görülmüş.

Gürsu, görüntülü konuşma ve telekonferans özellikleri sağlayan "Leapvox Videotelefon" adını verdikleri tasarımın ise "elektronik ürünler" kategorisinde gümüş ödüle layık görüldüğünü bildirmiş.

* * *

Bir yarışmadan bu kadar ödülle dönmek büyük başarı.

Gençleri ve hocalarını kutluyorum.

Safranbolu'ya "Avrupa

Haberin Devamı

Şeref Plaketi" verilecek

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde ve "en iyi korunan 20 kent" arasında yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesine "Avrupa Şeref Plaketi"de verilecekmiş.

AA muhabiri Ersin Turan’ın haberine göre Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Avrupa Konseyi tarafından 2012'de "Avrupa Şeref Bayrağı", 2013'te "Avrupa Şeref Diploması" verildiğini hatırlatmış ve eklemiş:

"Avrupa ödülleri 4 ana kategoride veriliyor. Bunlar Avrupa Şeref Diploması, Avrupa Şeref Bayrağı, Avrupa Şeref Plaketi ve Avrupa Ödülü.

Amacımız Avrupa Ödülü'nü almak. Bu uğurda da şu ana kadar 3 kademeyi atlattık. Avrupa Ödülü'ne şu ana kadar Türkiye'den sadece 3 şehir layık görüldü.

Haberin Devamı

Ödülü 20 Temmuz'da törenle teslim alacağız. Bu nedenle 19 ve 20 Temmuz'da ilçemizde çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz.

Başka şehirler bu ödülleri alınca ‘büyük olay’ diye karşılanıyor.

Biz çok büyük işleri sessiz sedasız başarıyoruz.

Halkımızı bu noktada yanımızda görmek istiyoruz.

İnşallah bu sayede Safranbolu, dünya ve Avrupa literatüründe ismi sürekli tekrarlanan, reklamı yapılan bir merkez haline geliyor."

* * *

Haydi Safranbolulular, bu mutlu gününde başkanı yalnız bırakmayın.

Bu ödül, size de verilmiş sayılır.

Herkese hayırlı olsun.

Kahramanmaraş Cezaevi’nin

"firari çörekleri" yok satıyor

Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda mahkûmlarca üretilip açık cezaevi ve adliye kantinlerinde satılan çöreklerin paketlerinin üzerine "Firardayız" diye yazmışlar.

Haberin Devamı

Hem lezzet hem de küçücük bir isim ayrıntısı ile çörekler fark yaratmış.

Projeyi cezaevi müdürü Metin Akkaya 10 ay önce başlatmış.

Ekipman alınmış mahkûmlar unlu mamul üretimine başlamış.

"Önce temizlik ve sağlık" ilkesiyle çıktıkları yolda ekmekten tatlıya, kuru pastadan çöreğe kadar birçok lezzeti üreten mahkûmlar, meslek sahibi de oluyormuş.

Yöresel Maraş çöreğine benzetilerek yapılan "firari çörekler", birer kilogramlık paketlerde kilosu 7 liradan satılıyormuş.

Müdür Akkaya, AA muhabiri İsmail Hakkı Demir’e başta çörek olmak üzere pasta, tatlı ve börek türü ürünler yaptıklarını anlatmış.

10 hükümlü ve 4 tutuklunun çalıştığı atölyede çalışlar az da olsa para da kazanıyormuş.

Üretenlere teşekkür, tüketenlere afiyet olsun.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları