THY fırsatı kaçırmadı

Okumuşsunuzdur; THY, halen sinemalarda gösterilen, Will Smith’in oynadığı "I’m Legend" (Ben Efsaneyim) filmine dava açıyor.

Davanın nedeni, filmde bir televizyon spikerinin New York JFK Havaalanı’nda THY uçağının pistten çıktığını söylemiş olması.

THY yetkilileri vakit kaybetmeden bu detayı bir imaj zedeleme olarak gördüklerini ve inceleme başlatacaklarını tüm basına duyurdular.

Filmi izleyen kaç kişi o sahnede THY adının geçtiğini fark etmişti merak ediyorum doğrusu. Şimdi ise herkes duydu.

THY, "Ben Efsaneyim"deki incir çekirdeğini doldurmayan bu detayı çok güzel kullanarak günlerdir medyada yer almayı başardı.

Hatta belki Amerika’ya kafa tutan şirket olarak imaj bile tazeledi.

"Ben Efsaneyim"in Oscar’lı senaryo yazarı Akiva Goldsman’a ne kadar teşekkür etseler azdır herhalde.

SİYAD kimi seçecek

Türk sinemasının Oscar’ları olarak bilinen SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) ödülleri için geri sayım başladı. 40. yıl adayları, 2007’de gösterime giren 40 filmden 12’sinden gelen isimlerden oluşuyor.

3 Mart’ta TİM Maslak Show Center’da yapılacak ödül töreni öncesinde kazananların belirleneceği son toplantımız 28 Şubat’ta gerçekleşecek. Her yıl olduğu gibi sinema yazarlarını zor bir seçim bekliyor. Benim en çok merak ettiğim şey En İyi Film Ödülü’nün belli bir izleyici kesimine hitap eden ve sanat filmi olarak görülen "Yumurta", "Sis ve Gece" ya da "Adem’in Trenleri" gibi az izleyici toplayan sanat ağırlıklı filmlere mi yoksa daha geniş kitlelere hitap eden "Kabadayı" ya da "Mutluluk"a mı gideceği... Ben oyumu kimden yana kullanacağıma şimdiden karar verdim. 3 Mart’tan sonra yazmaktan da çekinmeyeceğim. Şimdi ise en çok diğer arkadaşlarımın seçimlerini merak ediyorum. Çoğu zaman izlenmeyen filmleri beğeniyor ve ödüllendiriyorlar damgası yiyen sinema yazarlarının genel tercihi bakalım bu yıl nasıl olacak?

Mısır Cenneti’ne gitmek için

Jack Nicholson ve Morgan Freeman’ın başrolleri paylaştığı "The Bucket List" (Şimdi ya da Asla) adlı filmin bir sahnesinde iki yaşlı adam piramitlerin önünde sohbet ediyorlar.

Freeman, Nicholson’a Mısır Cenneti’nin kapılarını açan iki soruyu sıralıyor.

Bunlardan ilki "Hayattan keyif aldınız mı?"

Buna "evet" derseniz cennete bir adım yaklaşmış oluyorsunuz.

Asıl düşünmeniz ve evet demek için bundan sonra çaba harcamanız gereken soru ise ikincisi sanırım: "Sizin hayatınız başkalarına keyif verdi mi?"

Asker tabutunda eroin

Halen sinemalarda gösterilen Ridley Scott filmi "Amerikan Gangsteri" emekli narkotik şube polislerinin hışmına uğradı. Senaryonun yalan dolan üzerine kurulu olduğunu ve kendilerini ahlaksızlıkla suçladığını söyleyen narkotikçiler filme 50 milyon dolarlık dava açtılar. Gerçek olaylara dayandığı söylenen filmde Denzel Washington uyuşturucu ticareti yapan bir mafya patronunu canlandırıyor. Russell Crowe ise bu yer altı örgütünü ortaya çıkartmak isteyen narkotik polisi rolünde.

1970’lerde geçen film New York Narkotik Şubesi çalışanlarının dörtte üçünün uyuşturucu ticaretinde parmağı olduğunu söylüyor.

Aslında film bir başka ağır suçlamayı da orduya karşı yapıyor. Uyuşturucu işinde ordunun da rolü olduğunun açıkça vurgulanması karşısında ise hükümetten henüz ses seda çıkmadı.

Film o yıllarda saf eroinin Amerika’ya Vietnam’dan gelen asker tabutlarının içinde sokulduğunu iddia ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları