Testlerden korkmayın

Doktorlar, sağlığınızla ilgili şüpheleriniz olduğunda önce yakınmalarınızı dinler, bazı sorular sorup notlar alır, sonra da fiziki bir muayeneden geçirirler.

Haberin Devamı

Çok değil 40-50 yıl evvel, teknolojinin bugünkü kadar gelişmediği ve ekonomik imkanların şimdiki kadar yeterli olmadığı dönemlerde bu ikisini takiben, teşhisi belirtir ve tedavi için uygulayacakları yöntem hakkında bilgilendirirlerdi.
O devirlerde laboratuvar yöntemleri şimdiki kadar gelişmemişti, teşhis daha çok doktorun bilgisi, tecrübesi ve teşhisteki duyarlılığıyla ilgili bir şeydi. Teşhisi doğru koyan ve tedavi sonuçları genellikle olumlu çıkan doktorlara da “teşhisi kuvvetli doktor” unvanı verilirdi...
Her şey gibi, bu süreç de son yıllarda, özellikle son 20-30 yılda ciddi bir değişim sürecine girdi.
Doktorlar artık sadece şikâyetlerinizi dinleyip, fiziki muayenenizi yapmakla yetinmiyor, bir teşhis koymak amacıyla laboratuvar testlerine de ihtiyaç duyuyorlar.   Bunun bir nedeni de teşhis için geliştirilen testlerin hem sayıca hem de güvenilirlik ve duyarlılık bakımından eskiye oranla ciddi bir değişim içine girmeleridir.  Özetle, günümüzde doktorlar herhangi bir hastalığın teşhisi için veya koydukları tanı hakkında herhangi bir şüpheye meydan bırakmamak ya da tedavi sonrası ortaya çıkan değişimleri ve iyileşmeyi doğru ve eksiksiz izleyebilmek için çoğu zaman laboratuvar testlerine de başvuruyorlar.
Unutmayın: Doğru tanı için test yapmak doğru bir iştir. Çünkü KANINIZ ASLA YALAN SÖYLEMEZ!
Test yaptırmaktan korkmayın...

Haberin Devamı

Şu sorulara yanıt arayın

AKLINIZDA OLSUN

1. Bu testler niçin yapılıyor?
2. Test için nasıl bir hazırlık yapmanız lazım?
3. Test sonuçlarını yorumladıktan sonra sizi ne gibi gelişmeler bekliyor?
4. Kullandığınız ilaçlar ya da vitamin ve benzeri hapları kesmeniz gerekiyor mu?
5. Alkol alımınız veya sigara içmeniz ile testler arasında herhangi bir ilişki olabilir mi?
6. Testlerin aç karna mı tok karna mı yapılması gerekiyor?

Hastanın görevi...

ÖNEMLİ

Laboratuvar testlerinin doğruluğu ve güvenebilirliği teşhisi garantiye aldığı gibi tedavinin daha problemsiz ve doğru bir süreç haline getirilmesini de sağlıyor. Tabii ki bunun için önce güvenilir bir laboratuvara sonra da bu testleri ne zaman isteyeceğini bilen ve nasıl yorumlayacağı hakkında uzmanlaşmış olan bir doktora ihtiyaç var.
Aslında (bana sorarsanız) bu ikili de yeterli olmuyor, sürece hastanın da katılması şart! Çünkü çoğu zaman uygulanacak laboratuvar testi için uyulması gereken bazı kurallar var. Hastanın o direktiflere eksiksiz ve tam olarak uyması da gerekiyor. Ayrıca kullanmakta olduğu ilaçları (vitamin ve takviye edici maddeler buna dahildir) doktora söylemesi, hatta doktor gerek görürse bazılarını test günü kullanmaması gerekebiliyor.

Haberin Devamı

Bunlar çok önemli

HATIRLATMA

Çoğu testler aç karna daha iyi ve güvenli sonuç verdiğinden, testlerin ortalama 8-10 saatlik bir açlıktan sonra yapılması güvenli oluyor. Testten hemen önce aşırı ve ağır egzersiz yapmamış olması, susuz kalmaması da önemli noktalar.
Bu bilgilere testten önceki günlerde veya aynı gün ağır ve aşırı yemek yememek de eklenebilir. Hatta bazı testler için aynı gün içinde cinsel aktivitede bulunmamak bile gerekebiliyor. Eğer idrar ve gaita gibi bir örnekler incelenecek ise bu örneklerin usulüne uygun olarak alınması, biriktirilip toplanması ve laboratuvara en kısa zamanda ulaştırılması da önemli bir noktadır. Herhangi bir laboratuvar testini yaptırmadan önce şu soruları doktorunuza sorun ve aldığınız yanıtlardan emin olun.

Yazarın Tüm Yazıları