Teşekkür ilanı deyip geçmeyin

DÜN gazetelerde bir teşekkür ilanı daha yayımlandı. Bu ilanlara bayılıyorum. Hem gazeteci olarak ilan geliri yaratıyorlar diye memnunum, hem de memleketin iş âlemine hâkim olan ruh durumunun güzel bir fotoğrafını sunuyorlar.

Haberin Devamı

Teşekkür ilanını Bandırma’da faaliyet gösteren bir şirket vermiş. Yönetim kurulu adına başkanının imzası ile yayımlanıyor.
Şirket kendi sektöründe çok önemli bir yatırıma girişmiş. Bu amaçla gübre alanında ülkenin ilk fabrikasının inşasına başlamış, inşaatın temelini de Başkan gelip bizzat atmış.
Hayırlı, uğurlu olsun dileklerimi de iletmiş olayım bu vesileyle. İlan şöyle başlıyor: “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’ye sonsuz şükranlarımızı sunarız”.
Başbakan’ın ardından isimler sıralanmış, iki bakan, bir müsteşar, beş milletvekili, bir eski milletvekili, bir vali, bazı bürokratlara teşekkür ediliyor.
İsimlerinin sonunda da “bey” unvanı kullanılmış: “Binali Yıldırım Bey”, “Taner Yıldız Bey” gibi.
Oysa Başbakan’dan “beyefendi” diye söz ediliyor.
Neden acaba?
Bakanlar, milletvekilleri filan neden “beyefendi” olamıyorlar da bir kuru “bey” ile geçiştiriliyorlar?
Ya da Başbakan’a “bey” demek yetersiz kaldığı için mi böyle yapılıyor?
Oysa biliyoruz ki Başbakan bu ülkenin zencisi, “bey” tanımlamasına da sinirlenmezdi. Hatta tam tersine “beyefendi” tanımına sinirlenebilir, çünkü onu zencilikten çıkartıp, beyazlığa doğru ittiriyor.
Bir de şu var: Başbakan’a “şükranlarını sunuyorlar”, diğer zevata “teşekkür” ediyorlar.
Neden acaba? Başbakan’a da teşekkür etseler, bunun yetersiz kalacağını mı düşünüyorlar? Ya da Başbakan’a da diğerleri gibi hitap etseler, Başbakan’ın sinirlenip, üzerlerine öfke şimşekleri yağdırmasından mı çekiniyorlar?
Kuşkusuz ki Başbakan, bunları takacak bir insan değildi.
Ama iktidar öyle bir yer ki, çevreyi kuşatanlar insanı öyle bir pohpohluyorlar ki bir süre sonra iktidarın sahibinin de ayakları yerden kesiliyor.
Bakanlardan “benim bakanım” diye söz etmeye başlayınca da vatandaşlar mecburen ikisi arasına bir fark koymak zorunda kalıyorlar.

Haberin Devamı

BDP ‘başkanlığa sıcak’ imiş!

ANAYASA Uzlaşma Komisyonu’nda CHP’lilerin “İmralı’da Anayasa konuşuluyor” tepkileri üzerine tartışma çıkmış, tartışma nedeniyle de komisyonun önceki günkü toplantısı sürdürülememiş.
Tipik bir komisyon toplantısı yani! Gazetedeki bu haberin dikkatimi çekmesinin nedeni ise haberin en altında kalmış şu cümle:
“BDP’liler ise başkanlık sisteminin tartışılmasına sıcak baktıklarını ifade ettiler”.
Bundan barış süreci bir zarar görür mü bilmiyorum ama “İmralı görüşmesinin TBMM’deki ilk meyvesi alınıyor” diye düşündüm. Hatırlarsınız Apo bunun işaretini İmralı’daki görüşmede vermiş, “Tayyip Bey’in başkanlığını destekleriz” demişti.
Demek ki mesaj alınmış, BDP bu konuda yumuşuyor.
Böylece Başbakan’ın “Türk usulü başkanlık sistemi getirecek yeni anayasayı” referanduma götürme olanağı da eline geçmiş olacak.
BDP bunun karşılığında ne alacak, onu görmek için sanırım daha çok erken.

Yazarın Tüm Yazıları