Terörle mücadelede sınıfta kalmak

ESKİDEN güvenlik güçleri olayları meydana gelmeden önlemek için çaba gösterirdi, şimdi olayların faillerini bulma süresi başarı ölçütü sayılıyor anlaşılan.

Sinagog baskınlarında kullanılan patlayıcı yüklü iki kamyonetin İstanbul'un en kalabalık semtlerinde rahatça nasıl dolaşabildiği, o kadar büyük miktarda patlayıcının nasıl ve nereden temin edilebildiği ve bütün bunlardan emniyet güçlerinin neden hiçbir haberi olmadığı hakkında bir inceleme, değerlendirme ve açıklama yapmaya gerek duyulmamıştır. Sadece Başbakan dahil bütün yetkililer olayları gerçekleştirenlerin kimliklerini süratle bulmayı marifet saymış ve bu olayları önleyemeyenleri, 'faillerini kısa zamanda buldular' diye övmekle yarış etmişlerdir.

Yeni mücadele yönteminde başarının ölçüsü bu olsa gerek!

Ama birkaç gün sonra yine İstanbul'un göbeğinde iki bomba yüklü kamyonet daha patlayınca takke düştü ve kel görüntü galiba... Yetkililer bilmiyorsa bile vatandaşlar şunu çok iyi bilmelidir; güvenlik güçlerinin asli görevi halkın can ve mal güvenliğini sağlamak ve olay çıkarılmasını, eylem yapılmasını önlemektir.

ESAS BİLGİ ALMAKTIR

Olayların çıkaranların yakalanması ikincil bir görevdir ve bu ikincil görevdeki sürat ve başarı asli görevin yapılmamış olduğu gerçeğini ve başarısızlığını asla değiştirmez.

Temel amaç önceden bilgi almaktır. Bunu başaramıyorsanız istihbarat birimleriniz iyi çalışmıyor demektir. İstanbul'daki son olaylara bakıldığında ise durum tek kelimeyle istihbarat birimlerinin iflası şeklinde tanımlanabilir.

Günümüz teknolojisinde bir olayın failini hele ölmüş failini bulmak çok kolay... Artık her yerde kameralar var ve olayları görüntülüyorlar. Olayları gerçekleştiren kişilerin görüntüleri bir film izleme süresi içinde güvenlik güçlerinin eline geçebiliyor. Geriye bu görüntülerin kime ait olduğunu tespit etmek kalıyor. Bu görüntüleri sabıka kayıtları ile karşılaştırma süresi içinde kimliklerin belirlenmesi mümkün. Eğer olay intihar saldırısı ise failler zaten ölmüş oldukları için kimlik belirlenince görev tamamlanmış oluyor. Bir de failin yakınlarından biri ile cesedin DNA karşılaştırması yapıldı mı, daha ne istiyorsunuz? Oh ne álá memleket.

ALARM ZİLİ ÇALDI

İlk patlamalar en azından ikincilerin bir alarm ziliydi ve bu yönde güvenlik güçleri alarm zilleri çalmasına rağmen, olayların gerçekleşmesini önleyememiştir. Bu kesin ve tartışılmaz bir başarısızlıktır.

Güvenlik güçlerinin istihbarat birimlerinin durumu süratle sorgulanmalı ve gerekli düzeltici tedbirler gecikmeksizin alınmalıdır. Yoksa müteakip patlamaların gerçekleşip gerçekleşmemesi sadece teröristlerin insafına kalmış demektir. Onu bunu suçlamak bu gerçekleri asla ortadan kaldırmaz. Hele güvenlik güçlerinden medyaya bilgi sızıyorsa bu bir güvenlik gücü için en büyük zafiyettir. Bu bilgiyi kamuoyu ile paylaşma sorumluluğunda olanları kamuoyuna şikáyet etmek ve zafiyeti örtbas etmeye çalışmak kadar büyük gaflet olamaz.

Uğur KURUCUK

Emekli Kurmay Albay


Şapka ve türban

BİR 'Devrim Yasası' olan 'şapka giyilmesi' ile ilgili yasanın 78. yıldönümü bugün... Günü hatırlatan tek kurum olan Kadın Araştırmaları Derneği yayınladığı bildiride, ‘‘karşı devrimcilerin Cumhuriyetimizin niteliğini belirten Devrim Yasaları'nın soluklarını kesip, laik düzeni ve ülke bütünlüğünü sarstıklarını’’ belirterek ‘‘Örneğin 78 yıl önce kurulan laik düzene karşı koymak için 'şapkayı' yadsıyarak direnenler, günümüzde 'türban' aracılığıyla direnmeyi sürdürüyorlar’’ diyor.

RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Bir Can Yücel şiiri

bir fasulye çimleniyordu

çiseledikçe yağmur.

koştum vardım ki yanına

anlasın ne nimet olduğunu

sen git yerine! dedi ayşa kadın

böyle kibar erkeyin ayağ'na

ben kendi ayağ'mnan gelirim

bu münasebeti görünce uzaktan

kıpkırmızı oldu biberiye

bayram nedir ki dedim kendi kendime

bayram bir ömürdür ben gibi bir deliye

Magazin kültürü

PINAR Altuğ'
un ‘Çocuklar Duymasın’ dizisinden ayrılması ile ilgili olarak Pakize Suda'ya katılıyorum. Kadınların özel hayatlarının roldeki hayatlarıyla karıştırılması tam bir cahillik ve kültürsüzlük örneği... O zaman Tamer Karadağlı da eski sevgisiyle düğünden önce görüştüğü için kara listeye alınmalıydı.

Haluk'un, Duygu'ya uyguladığı erkek-kız farklı yaklaşımı yanlış olarak gösterilmiyor mu? Halkımıza doğru mesajlar verildiği zaman cahillik ortadan yok olacaktır. Zaten artık kabak tadı veren dizinin boykot edilmesini öneriyorum. Zaten Star kanalını Uzanlar'ın reklamını görmemek için hiç seyretmiyorum, daha iyi böylece bu kararımı uygulamak da kolaylaşır.

500 MİLYAR

Dünyanın en çok izlenen bilgi yarışması, artık bizde en az izlenen hale gelecek. Çocukların da severek izlediği yarışmanın saatinin neden 23.00'e alındığını anlayamıyoruz. Tabii Kanal D'ye isteklerimizi belirttik ama pek etkili olmuyor. Zaten 1960 İhtilali'nin Mayıs ayında yapıldığını bilemeyen genç tarih öğretmenlerinin, 'Yeni dünya' olarak adlandırılan kıtanın Amerika olduğunu bilmek için halka soran genç üniversite mezunlarının katıldığı 'Kim 500 Milyar İster' yarışmasının kalitesinin de giderek düştüğünü belirtmek istiyorum. Başta el çabukluğu gerektiren ön elemede hep gençler kazanıyor. Ancak maalesef genel kültürleri, yabancı dil ve Osmanlıca bilgileri de hiç yok. Bu eleme sisteminin değiştirilmesi gerektiği kanısındayım.

Prof. Nuriye AKEV

Biliyor musunuz

BAKIRKÖY Belediye Başkan adaylığı için CHP'de büyük bir çekişme başladığını; 9 yıllık ilçe başkanlığı ile adaylığı hak ettiğini söyleyen Diş Tabibi Akif Mahmut Yazıcıoğlu'nun; CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sevigen'e yakınlığı ile bilinen oto bayii Sefa Birinci'nin; geçen hafta son anda Baykal'ın törenle partiye aldığı Naci Ekşi'nin ve ağırlıklı bir isim olarak eski Kaymakam Kadri Öner'in adlarının konuşulduğunu...

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın, Cidde Belediye Başkanı'nın davetlisi olarak bayramda yapmayı düşündüğü umre gezisini son olaylar nedeniyle ertelemek zorunda kaldığını...

Nasıl kıydınız

YEDİTEPELİ
şehrime nasıl kıydınız? Tırnaklarıyla, alın terleriyle bir yerlere gelmeye çalışan, tüm olumsuzluklara rağmen yaşama sevinci veren bir millete nasıl kıydınız?

Siz kimsiniz? ‘‘Din için dindaş öldüren mi?’’

Bize nasıl kıydınız?

Aslı SENDERİN
Yazarın Tüm Yazıları