Tembel göz 7 yaşından önce yakalanmalı

İnsan yaşamının uzaması, teknolojinin küçük yaşlardan itibaren kullanımının artması, göz ve göz sağlığının önemini arttırıyor. Bu nedenle göz muayenelerine çok erken dönemde başlanmalı. Okul öncesi ve öğrencilik boyunca da düzenli olarak izlenmeli.

- Yeni doğan ne zaman göz muayenesi olmalı?

Yeni doğanda muayene ilk 18 ay içerisinde göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Erken teşhis, göz tembelliğinin önlenmesinde önemlidir. Ayrıca gözyaşının dışa akması, aşırı çapaklanma, gözde kızarıklık, göz enfeksiyonları ve gözyaşı kanal tıkanıklıkları, erken müdahaleyle kalıcı bir hasar bırakmadan tedavi edilebilir. İkinci ve üçüncü muayeneler ise okul öncesi dönemde, 3-6 yaş arasında yapılmalıdır.

- Bebek doğar doğmaz görür mü?

Yeni doğan bebek önceleri çok yakını sisli bir biçimde görmeye başlar. Haftalar içinde görmesi artarak yakın objelere, renkli cisimlere tepki vermeye başlar.

- Çocuklarda göz tembelliği önemli bir sorun mudur? Başka hangi sorunlar, nasıl belirti verir?

Görme merkezinin gelişmemesine, tek gözdeyse göz tembelliğine, iki gözdeyse körlüğe yol açabilir. Beyin gözden gelen görüntüleri karşılaştırırken bir gözde sislenme varsa, seçici davranarak net görüntüyü tercih eder. Diğer görüntüyü yok olarak algılar. Bu da göz tembelliğinin oluşmasına yol açar. Örneğin bebeğin gözlerinde sürekli sulanma varsa kanal tıkanıklığı, eğer beyazlık varsa doğuştan bir katarakt problemi veya gözbebeği büyükse göz tansiyonu belirtisi olabilir. Tüm bu belirtilerin yeterince erken dikkate alınmaması ileriki yıllarda tedavisi güç birçok hastalığın oluşmasına neden olabilir.

- Televizyon seyretme mesafesi ve süresi önemli midir?

Ekranın çok dibine gitmek, yan bakmak, göz hastalıklarının erken belirtilerinden olabilir ve muayeneyi gerektirir. Bu yaşlarda göz kaymalarına çok dikkat etmek gerekir. Göz tembelliğinin en önemli belirtilerinden biri göz kaymasıdır. 7 yaşından sonra tedavisi oldukça zordur. Gözün gelişmekte olduğu bu yaşlarda 40-45 dakikalık sürelerle ve en az 1 metre mesafeden televizyon seyretme veya bilgisayar kullanma, göz ve yapısal gelişimi açısından çok önemlidir.

- Başka hangi göz rahatsızlıkları sık görülür?

Okul dönemi özellikle miyopinin başlaması, gizli hipermetropinin göz yorgunluğu yapması, okullarda görülen bulaşıcı konjonktivitler ve göz alerjileri sıkça görülür. Çocukların göz yorgunluklarından kaynaklanan baş ağrısı, kaşıntı, kızarıklık gibi rahatsızlıkları, ileriki yaşlardaki görme konforunun en önemli düşmanıdır.
Yazarın Tüm Yazıları