Tatil kilolarından kurtulma yolları

Tatil, ramazan, bayram derken farkında olmadan aldığınız kiloları kışa taşımamanın sırrı uzakta değil, tabağınızda gizli.

Haberin Devamı

Diyetisyenler Banu Kazanç, Dilara Koçak, Elvan Odabaşı Kanar, Selahattin Dönmez ve Taylan Kümeli ile bütünsel beslenme uzmanı Karen Hill üç gün boyunca kolayca uygulayabileceğiniz zayıflatan diyetlerini sizlerle paylaşıyor

Diyetisyen Selahattin Dönmez’den acı biber diyeti

Acı biberde bulunan kapsaisinin metabolizmayı yüzde 23 hızlandırdığını söyleyen Dönmez, her öğünde bolca taze veya közlenmiş acı taze biber veya acı pulbiber yenmesini öneriyor.

KADINLAR İÇİN:
Kahvaltı: Bir adet haşlanmış pulbiberle lezzetlendirilmiş yumurta, bir su bardağı az yağlı süt, bir dilim az yağlı peynir, bir dilim ekmek,
bol taze sebze ve bir adet taze acı
biber, iki su bardağı su veya
doğal madensuyu
Öğle: Bir yemek kaşığı keten tohumu eklenmiş, bir kâse sebze veya kurubaklagil çorbası, 100 gram yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk eti, haftada iki kere 200 gram ızgara veya fırınlanmış balık, üç-dört yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, az yağlı salata, üç-dört adet taze acı biber, iki su bardağı su veya doğal madensuyu
İkindi: Altı tam ceviz ve iki
orta boy ya da iki kâse C vitamininden zengin taze meyve ve bir
su bardağı az yağlı süt
Akşam: Dört yemek kaşığı tercih edilen zeytinyağlı sebze veya kurubaklagil yemeği, bir su bardağı yoğurt veya cacık, bir ince dilim tercih edilen ekmek, az yağlı salata, üç-dört adet taze acı biber, iki su bardağı su veya doğal madensuyu
Not: Acıktıkça aralarda üç-dört fincanı geçmeyecek şekilde limonlu ve bol buzlu yeşil çay için.

Haberin Devamı

ERKEKLER İÇİN
Kahvaltı: Bir adet haşlanmış pulbiberle lezzetlendirilmiş yumurta, bir su bardağı az yağlı süt, iki dilim az yağlı peynir, iki dilim ekmek, bol taze sebze ve iki-üç adet taze acı biber, üç su bardağı su
veya doğal madensuyu
Öğle: Bir yemek kaşığı keten tohumu eklenmiş bir kâse sebze veya kurubaklagil çorbası, 100 gram yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk eti, haftada iki kere 200 gram tercihe göre ızgara veya fırınlanmış balık, üç-dört yemek kaşığı zeytinyağlı tercih edilen sebze yemeği, az yağlı salata, üç-dört adet taze acı biber, iki su bardağı su veya doğal madensuyu
İkindi: Altı tam ceviz ve iki orta boy ya da iki kâse C vitamininden zengin taze meyve ve bir
su bardağı az yağlı süt
Akşam: 100 gram yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk eti, haftada iki kere 200 gram ızgara veya fırınlanmış balık, dört yemek kaşığı zeytinyağlı sebze veya kurubaklagil yemeği, bir su bardağı yoğurt veya cacık, iki ince dilim tercih edilen ekmek, az yağlı salata, üç-dört adet taze acı biber, iki su bardağı su
veya doğal madensuyu
Not: Acıktıkça aralarda üç-dört fincanı geçmeyecek şekilde limonlu ve bol buzlu yeşil çay için.

Haberin Devamı

Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar’dan sıkılaştıran tarifler

KAHVALTI İÇİN:
3 biberli menemen (311 kal.): İki adet yumurta, 200 gram sarı, kırmızı, yeşil dolmalık biber. Menemeninizi 200 gram domates, bir tatlı kaşığı zeytinyağı, bir-iki dilim tam buğday/çavdar ekmeği eşliğinde tüketin. Bu kahvaltı ortalama dört saat tok kalmanızı sağlar.
Fitpizza (347 kal.): İki dilim tam buğday ekmeği, 50 gram lor peyniri, bir tatlı kaşığı keten tohumu, bir tatlı kaşığı zeytinyağı, bir adet yumurta, maydanoz, yarım kırmızı biber, Yumurta, lor peyniri ve diğer malzemelerin tamamamını karıştırıp ekmeğin üzerine bölüştürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
Fitost (255 kal.): İki dilim tam buğday ekmeği, 30 gram avakado, iki-üç yaprak ıspanak, 30 gram light kaşarpeynir. Bu tostun sihirli besini yağ yaktıran avokado. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı yerine 30 gram avokado kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

ÖĞLE YEMEĞİ İÇİN:
Tavuklu wrap (423 kal.): Bir adet kepekli lavaş, 100 gram tavuk göğüs fileto, üç-dört adet mantar, bir-iki adet çarliston biber, 30 gram light kaşar peynir. Tavuk göğsünü ve sebzeleri ızgarada pişirin. Kepekli lavaşın içine uzun dilimleyerek koyun. Üzerine sebzeleri yerleştin ve kaşarpeyniri rendeleyip rulo yapın. Dürümü tost makinesinde ısıtın.
Hindiform (423 kal.): 150 gram hindi kalça eti, kırmızı toz biber, dört-beş adet arpacık soğan, dört-beş adet sarmısak, bir tatlı kaşığı zeytinyağı. Tüm malzemeyi tavada soteleyin ve bir adet kepekli lavaş eşliğinde tüketin.
Körili tavuk jülyen (395 kal.): 150 gram tavuk göğüs eti, 180 gram patates, köri, bir çorba kaşığı zeytinyağı. Tavukları ince uzun uzun doğrayın. Az su ve zeytinyağıyla soteleyin. Küp doğranmış haşlanmış patatesleri ekleyin. Köri baharatını ekleyerek beş dakika soteleyin.

Haberin Devamı

AKŞAM YEMEĞİ İÇİN:
Detoks çorbası (58 kal.): 300 gram ıspanak, iki orta boy kabak, bir çay bardağı yeşil mercimek, bir orta boy soğan, iki-üç diş sarmısak, bir buçuk litre su. Yeşil mercimek, soğan ve sarmısağı 20 dakika pişirin ve içine kabakla ıspanağı sırasıyla ekleyin. 10 dakika daha kaynatıp blender’dan geçirin.
Kırmızı mucize (28 kal.): İki orta boy domates, bir kırmızı biber, bir orta boy kırmızı soğan, bir adet salatalık, maydanoz, nar ekşisi, limon. Hepsini blender’dan geçirin.
Levrek salata (311 kal.): 140 gram levrek fileto, 90 gram haşlanmış patates, 200 gram közlenmiş patlıcan, yarım kırmızı soğan, maydanoz, közlenmiş yarım kırmızı biber, Akdeniz yeşillikleri, bir tatlı kaşığı zeytin yağı-sirke-limon sosu. Közlenmiş patlıcan, biber, ince kıyılmış soğan ve maydanozu karıştırın. Akdeniz yeşilliklerinin üzerine bu karışımı yerleştirin. Izgara levrek filetosunu servis edin.

Haberin Devamı

Diyetisyen Taylan Kümeli’den porsiyon kardeşliği

Seyahatler, geç yenen ve saatler süren iş yemekleri, oturgan hayat... Sosyal hayat bazen tek başına kilo alımına yol açabiliyor. Kümeli, sosyal hayatın değiştirilmesini değil, porsiyon kontrolünü öneriyor:
İlk kural: Mekâna çok aç gitmeyin.
Siparişinizi vermeden ekmek sepetindekileri bitirmeyin.Ekmeğinizin üzerine yağ sürmeyin.
Ne yiyeceğinize hemen karar vermeyin, mönüye göz atmak için iki dakikadan daha uzun süre harcayın.
Yarım porsiyonlar sipariş edin ya da porsiyonunuzu arkadaşınızla paylaşın.
Yemek sonrası yarım saatlik bir yürüyüşün zevkini çıkarın.

Bunları yedikçe zayıflarsınız

Yoğurt: İçindeki protein midede uzun süre kalıp uzun süre tok tutar. Bonus olarak, proteini sindirirken karbonhidratlardan daha fazla kalori yakarsınız.
Tarçın: Tarçının kan şeker seviyelerini düşürmede etkili olduğunu araştırmalar ortaya koydu. Tip 2 diyabeti olanlar için büyük bir kurtarıcı. Kahve, çay ya da yoğurdun içine karıştırabilirsiniz.
Yeşil çay: Metabolizmayı doğrudan etkileyen bir fitokimyasal olan kateşin içeriyor.
Greyfurt: Yemeklerden önce bir yarım greyfurt yemek ya da bir bardak greyfurt suyu içmek, tok hissetmenize yardımcı oluyor. Yemek
esnasında daha az kalori almanızı sağlıyor.
Karpuz: Sudan zengin bu tür yiyecekler bağırsakta daha fazla yer kaplıyor.
Elma ve armut: Kabuklarıyla yemeniz halinde hem lifleri hem de su içeriği nedeniyle uzun süre tok tutar.
Yumurta: Sabahları açma, poğaça gibi karbonhidratlar yemek yerine protein tüketildiğinde daha uzun süre tok kalınıyor. Bir yumurta sadece 75 kalori.
Sirke: Bazı araştırmalar sirkenin vücuttaki yağları kırmaya yardımcı olduğunu gösterdi. Üstelik kalorisiz.
Kuruyemişler: İki yemek arasındaki açlığı frenlemenin en iyi yolu. Protein, lif ve kalp dostu yağlardan zengin. Yeterli miktarda alındıklarında kilo vermede yardımcı olduğu ve kolesterol seviyelerini düzelttiği görüldü.

YARIN HÜRRİYETTE: Dilara Koçak’tan haftalık diyet ve Banu Kazanç’tan yağ düşmanı gıdalar
SALI: Karen Hill’den dümdüz bir karın için öneriler

Yazarın Tüm Yazıları