Paylaş
Bu yazımda, 40 yıl önce bihakkın yapmış olduğum basketbol koçluğunun kimi püf noktalarından söz edeceğim... Tıpkı her enstrümanı kullanmasını bilmesi gereken orkestra şefi gibi basketbol koçu da her oyuncunun ayakkabısının içine girmelidir. Bir zamanların meşhur televizyon dizisi Beyaz Gölge’deki koç Ken Reeves gibi her oyuncunun atletik becerilerinin yanı sıra ruh halini de, davranışlarını da bilmek zorundadır koç. İstediğiniz kadar allame-i cihan olun, oyunu ileri seviyede oynamadıysanız ‘kitabi koç’ olmaktan ileri gidemezsiniz.
KOL SAATİ ÇIKTI MI FİLM BAŞA SARAR
Yegâne ziynet eşyam her daim kol saatim olmuştur. Yıllarca ona gözümün içi gibi bakardım. Şimdi nostaljik oldu, masamda biblo duruşu sergileyip bana o zevkli, heyecanlı parke günlerini anımsatıyor. Bu önemli avadanlığımı kolumdan çıkarıp cebime koyduğum andan itibaren kenardaki yardımcılarımdan mesela şimdinin TÜBAD (Türkiye Basketbol Adamları Derneği) Başkanı olan, o zamanki scout görevlimiz Çetin Yılmaz belime sarılmaya davranırdı.
Takıma adrenalin yüklemek, hepimizin ve özellikle hakemlerin asabını bozarak oyunun gidişat ritmini değiştirmek için, ortada fol veya yumurta olsun olmasın yapardım bilinçli müdahalemi. Beyaz yalan gibi spekülatif sinirlenme.
Ergin Ataman da sık başvuruyor bu yönteme... Oyuncunun yetiştirilmesi, temel beceri hareketlerinin öğretilmesi, top teknik ve fiziksel becerilerin kullanılması vb. saha içi bilgilerinin dışında basketbolun genel sevk ve idaresi ile ilgili yönetsel konularda da hem fikri hem de yaptırımı olması lazımdır basketbol koçunun.
Paylaş