Paylaş
Atilla Karaoğlan ve Erkan Özdamar, FIFA kokartlarıyla ilk maçlarında direksiyonu göz göre göre şarampole kırdı. Karaoğlan, kokartı hak edenlerden ancak Gaziantep-Beşiktaş maçında VAR’ın uzattığı hayat eline rağmen N’Koudou’yu atmadı. Özdamar, SivassporGalatasaray karşılaşmasında skandal VAR müdahalesine “Dur” diyemedi, golü iptal etti.
FIFA kokartı bu işin nirvanası. Her yönüyle olgunlaşmadan, kalite ve tecrübeden geçer not almadan ulaşılamamalı. Her sene MHK değiştirmenin, TFF’lerin günü kurtarma politikalarının sonucudur temelin sağlam olmaması.
‘BiZiM ÇOCUK’ ÖZGÜÇ TÜRKALP
Son yıllarda VAR skandallarında zirvede iki isim var: Özgüç Türkalp ve Erkan Engin. Spor yazarı olan rahmetli babasına duyulan saygıyla ‘futbol dünyasının bizim çocuğu’ kontenjanındaki Türkalp’e artık teşekkür zamanı.
Erkan Engin mi? Yeni FIFA VAR kadrosunda ismini görünce “Nasıl olabilir!” şokuna “İngilizcesi iyi” yanıtını aldım. Mütercim ve tercümanlık bölümlerine ‘VAR hakemliği’ yan dalı ekleyelim öyleyse!
SiSTEME TEKNOLOJiYLE ÇOMAK SOKMAK
Halil Umut Meler, son derece önemli Trabzonspor-Fenerbahçe maçını yönetti. Halihazırda ülkenin 1 numarası, 2024 Avrupa Şampiyonası ve 2026 Dünya Kupası için nadide adayımız. Yapay zeka sistemini yapılandıran hakemlikle yoğrulmuş(!) danışmanlar, kritik müsabakalarda ekibiyle birlikte görev alan Meler’in yardımcılarını Trabzon-Fenerbahçe maçında düdük çalarken Hanya’dan ve Konya’dan seçtirmeyi başardılar.
Avrupa’da işin temelinden ‘ekip oluşturma’ vizyonundan ve prensiplerinden de bahsetmiştik bu sütunlarda. İlla sisteme ‘teknolojik çomak’ sokma sevdalısıyız.
BU NASIL ATAMA!
Hayatlarında bir kez olsun birlikte görev yapmayan Halil Umut Meler-Serkan Çimen ikilisini ligin kader maçlarından birine atamayı TFF başardı. FIFA kokartlı olmayan ve hatalarıyla gündemde bir yardımcı hakemi görevlendirmek, hakemi de böylesi bir 90 dakikaya huzursuz çıkarmak...
Ekipte bir sağlık sorunu veya cezalı olmasında dahi hakeme sorulur: Kimle çıkmak istersin?
Trabzon’da büyük bir hata olmadı gibi gözükse de, kulüp başkanlarının katılımıyla atama şovuna dönüştürülen yapay zeka sistemi, 24 saat geçmeden Fenerbahçe’nin “Endişe duyuyoruz” açıklamasıyla ne yazık ki golü yedi. İnsana güvenilmeyen ortamda, teknolojiyle kulüpleri avutmaya çalışıyoruz söylemimi hatırlatayım.
NEDiR BU MELER’iN ÇEKTiĞi
Bir TFF gelir, vize özensizliği nedeniyle Bulgar yardımcı hakemle Arsenal-Molde maçına gönderir. Bir TFF gelir, son derece kritik maçta “Yapay zeka” diyerek ekibinden ayırır... Bakalım daha neler göreceksin kardeş?
HER DAiM AZARLANABiLiR MESLEK: HAKEMLiK
Türk hakemliği ile dünyanın en önemli farklarından biri de ‘azar’ sistemi. Yönetici, teknik kadro, oyuncular basit bir taç hatasından faul kararlarına kadar hakemi/4. hakemi azarlanabilir, fırça atılabilir görüyor.
Hele büyük bir hata varsa Allah muhafaza! Depar atarak etrafını kuşatıp itiraz yağdıranlar, “Çabuk VAR’ı dinle” diye emir verenler, teknik kadrodan 4. hakemin yanında soluğu alanlar! Yüzlerce örnekten sonuncusuna İstanbulspor-Kasımpaşa maçında statta tanıklık ettim.
Zamanında futbol analizlerini beğendiğim Kasımpaşa yöneticisi Serkan Reçber ile 4.hakem Neslihan Muratdağı, ‘talk show’da gibilerdi. “Lütfen sakin” diyen bir kadın hakem ve kâh burnunun dibinden kâh kulübeden bağıran bir kulüp yöneticisi...
TÜRFAD TÖRENi, TFF’NiN VE ÇAKIR’IN AYIBINI HAFiFLETTi
TÜRK hakemlik tarihinin hiç şüphesiz en başarılı ismi Cüneyt Çakır. 19 Kasım’daki jübilesinde büyük başarılara imza attığı ekibi ne sahada ne törende yanındaydı.
Çünkü ne TFF davet etmişti, ne de Çakır çözüm üretmişti veya tepki göstermişti. Bahattin Duran ve Tarık Ongun’u onurlandırma görevi ise Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) İzmir Şubesi’nin 2022 Ödül Töreni’ne nasip oldu. Hem de anlamlı mesajıyla: “İnsanlar Yaşarken de Anılmalıdır.”
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Cüneyt Çakır’ın da katıldığı davette Bahattin Duran konuşma yaptı ve unutulmalarına dem vurup kırgınlıklarını dile getirerek TÜRFAD’a teşekkürlerini iletti.
HERKES GiDER MERSiN’E BiZ GiDERiZ TERSiNE
Yeni uygulama, Süper Lig kulüplerinin hakem hakkında rapor doldurması... Maç kontrolü, disiplin uygulamaları, sağduyu, oyuncu/ teknik heyet yönetimi ve iletişimi, avantaj uygulamaları, kondisyon, vücut dili, kritik kararlar, kartlar, yardımcıların ofsayt tespitleri gibi konularda kulüp yetkilisi rapor yazacak.
Avrupa’da bu sistem, önemli mantalite farkıyla mevcut. Kabaca 3. Lig seviyesine kadar olan alt liglerde uygulanıyor. Hakem keşfi ve geleceği planlama adına çok değerli. Biz mi? 50 milyonun gözü önünde oynanan, iki gözlemci, 4 temsilciyle takip edilen, TV kanallarında üst düzey hakemlik tecrübesine sahip pek çok ismin yorumladığı kararlarla ilgili bir de kulüplerin görüşlerini istiyoruz. Popülizmi bırakıp, çekirdekten yetiştirmeye, Akademi faaliyetlerine odaklansak mı sevgili TFF?
Ayrıca, kulüplerde bu kriterlere göre rapor yazabilecek, oyun kurallarıyla donatılmış bir yetkili mevcut mu? Futbol iklimimiz gereği objektif olacağına nasıl inanılabiliyor?
TFF 1. Lig günlerinden bu yana İstanbulspor’da danışman olan eski hakemlerden Serkan Çınar, gayet objektif şekilde fahri olarak bu raporları TFF ile paylaşıyordu. İnceleyen oldu mu hiç TFF’den?
Paylaş