Başakşehir'in başarısının sırrı

Başakşehir şampiyon olursa ofisinde kaç kişi sevinir” diye sormuştum geçen hafta.

Haberin Devamı

Kulübün Beşiktaş kadar şampiyonluğu hak ettiğini de belirtip, buna mukabil Başakşehir’in İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un (İBB) yarışma haklarını devralırken bir bedel ödeyip ödemediğinin bilinmemesinin olumsuz bir algı yarattığını dile getirmiştim.

Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ, arayıp davet ederek, “Gelin asbaşkanımız Mesut Altan hem kulübü gezdirsin hem de sorularınızı yanıtlasın” dedi.

Çarşamba günü gittim ve Mesut Bey, iki saat boyunca futbolcuların kaldığı odalar dahil, tüm birimlerinin bulunduğu Fatih Terim Stadı’nda bir tur attırdı.

Her şey dört dörtlük bu da Başakşehir’in başarısını anlatan en önemli tablo “Konseptimiz aile ortamı. Maç günü oyuncumuz odasından çıkıp asansörler sahaya iniyor. Maça otobüsle gitmiyor yani” diyerek, anlatmaya başladı Mesut Bey.

Maç toplantı odasında simultane çeviri kabinleri kurulmuş. Abdullah Avcı konuşurken, yabancı oyuncu kulaklığını takıyor ve üç ayrı dil seçeneğinden birini kullanıp dinlemeye başlıyor.


HEDEF 80 BİN GENÇ
Halen 2 olan nizami idman sahası 18’e çıkacak. Bir akademi kurulacak. Ek tesisilerin mimarisi de en altyapıdan A takıma yükselişi temsil edecek.

Halka açık halı sahalar da yapılıp ilişki kurulacak.

Bu arada Başakşehir’in sıradışı sosyal paylaşım hesapları, yabancı bir şirketin danışmanlığıyla yönetiliyor.

Altan, taraftar kazanma yolunda uzun vadeli planlar yaptıklarını belirterek, “Başakşehir’de 80 bin genç var. 13-15 aralığına yatırım yapıyoruz. Son yaptığımız araştırmaya göre tesisimizi çevreleyen 4 kilometrelik alanda ‘Ben Başakşehirliyim’ diyenlerin oranı son 1 yılda yüzde 80 arttı” diyor.

Bu artış başarıyla da doğru orantılı.


15.4 MİLYON LİRAYA ALDIK
En önemli soru...

“İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un haklarını bedava mı aldınız?” “Hayır” diyerek söze giriyor Altan ve satış anlaşmasını gösteriyor:

“Langa’daki tesisler, futbolcular ve Süper Lig yarışma hakkına toplam 15 milyon 485 bin 748 TL ödedik. Fiyatı bağımsız bir denetim firması belirledi. TFF talimatları esas alındı. Kulübün FIFA’daki ihtilaflı dosyaları, bazı borçları da dahil edilince maliyeti 20 milyonu aştı. Kulübü alırken UEFA da bizi denetledi.”

Evet, kamuoyu böylece Başakşehir’in, İBB için ne ödendiğini ilk defa öğrenmiş oluyor.

Başakşehir, kurulduğu 2014’ten beri kâr ediyor. Bu yılsa en az 20-25 milyon rekor kâr bekleniyor. Şampiyonlar Ligi gruplarına kalınırsa da bu rakam katlanacak. Kulübün bütçesi ise 90 milyon lira.


ÇİNLİLERLE GÖRÜŞÜLÜYOR
Altan, ortakların öncelikli hedefinin kâr paylaşımı olmadığını söylüyor: “Bu işe beklentisiz girdik. Önce Türkiye’de batak olmayan bir futbol kulübü modeli olabileceğini ispatlamak. Gelirler önce kulübe yatırım olarak kullanılacak.”

Geçmişte Gümüşdağ ve Avcı gidince kulüp küme düşmüştü. Bu ikili yine ayrılırsa ne olacak?

Altan, kişilere değil, organizasyona dayalı olacaklarını söylüyor. Altan, Çinlilerin satın alacağı iddiasını da yalanlamadı: “Önce teklifi yapanlarla oturup konuşmak; neden ilgi gösterdiklerini öğrenmek istiyoruz. Uyarsa neden olmasın? Bu anlamda da örnek olmak istiyoruz.”

Ama bir satış olsa da bu ancak yüzde 25 ile sınırlı kalacak. Altan, tüm dünyada futbola giren yabancı sermayeden dört büyüklerin de kaçamayacağı görüşünde.

Başakşehir yönetimi, desteklendikleri iddiasını da, “Büyüklerin hepsine devlet yardım yaptı. Stat yaptı ve vergi borçlarını sürekli sildi” diyerek yanıt veriyor.

Haberin Devamı

Başakşehirin başarısının sırrı

Haberin Devamı

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Yazarın Tüm Yazıları