Sabaha kadar pas...

Geçtiğimiz hafta Trabzonspor’a karşı tek kale oynanan maçı kaybeden Galatasaray için Adanaspor karşılaşması da oyun açısından benzer görüntüde geçti.

Haberin Devamı

Adanaspor’un hücum kalitesi ve sonuca etkisi alt seviyelerde olunca, Muslera için rahat, defans için sorunsuz, orta saha için keyifli bir maç oldu.

 

Ama maç içerisinde aynı keyfi bir başka şekliyle Adanaspor da yaptı. Çünkü Galatasaray, çabuk oyuncularına rağmen, öne doğru uzamak yerine yana doğru genişlemeyi tercih edince oyun yavaş ve üretkenlikten uzak hale döndü.

 

 

ŞİŞMAN OYUN...

 

Galatasaray orta sahası için konu topa hakimiyet ve yana pas ise eğer, değil 1 maç 3 maç top vermeden oynarlar. Ama bu yana oynayarak şişmanlayan oyun, doğal olarak hantal ve belli alana sıkışmış, rakibe avantaj sağlayan, aynı zamanda hataya açık hale dönüyor.

 

Haberin Devamı

Adanaspor savunması ilk yarıda standart defans kalitesinde oynadı ve çok da sorun yaşamadı. Ya da şuradan bakalım. Eren ve Podolski ilk yarıda ne kadar varlardı ve zorladılar. Peki, daha önce de Galatasaray hücumcularının etkisiz olduğu maçlar varken ve sorun bir şekilde çözülmüşken, asıl farkı oluşturan ya da sorunun sebebi neydi? Bruma ve Yasin.

 

BRUMA TAMAM DA....

 

Bu iki oyuncunun, kalabalık da olsa rakibin üzerine yaptığı driplinglerdi G.Saray’ı farklı kılan. Bruma’nın en iyi yaptığı işi askıya alması, G.Saray’ın elini kolunu bağladı. Daha önce de yazdım. Yakın oynayan stoper Eren’i, adam adama oynayan orta saha Sneijder’i etkisizleştiriyor ama Bruma’ya çare bulamıyorlardı. Bruma yine 1 defa sahneye çıkıp işi bitirdi. 

 

 

EREN’İ KAYBETMEK...

 

 Eren, ligimizdeki fiziksel özellikleri ve golcülük yetenekleri açısından en iyi oyuncu. G.Saray kariyerine başlangıcı o kadar iyi oldu ki, senaryoyu kendi yazsa bu kadar olurdu. Benim için hava toplarındaki etkinliği ve vuruş stili açısından dünyanın en iyileri arasında...

 

Haberin Devamı

Ayrıca, G.Saray sisteminin en kritik oyuncusu. Ne Sneijder, ne Bruma, ne de Podolski, G.Saray’ın oyun sistematiğine ne Eren kadar etki edebilir ne de Eren kadar değiştirebilir.

 

MERKEZ OLMALI

 

Riekerink, ne yapıp edip sistemi Eren üzerinden kurgulamalı ve oyuna Eren’i daha fazla katmalı. Burada kastım, Eren’in çabası kadar Yasin, Sneijder, Podolski ve Bruma’ya birlikte oynamayı ve bu önemli forveti kullanmayı öğretmeli. O da bizim gibi seyretmeye devam ederse Eren’i kaybeder.  

 

DEVREYE GiR ARTIK...

 

 Riekerink’in farklı hücum alternatiflerini devreye sokması lazım.

 

1- Kenar beklerini mutlaka daha fazla hücumu düşünmeli. Riekerink’in öğretmesi gereken, beklerin önünde oynayan kanat oyuncularına nasıl oynayacakları olmalı. Çünkü bekleri daha aktif hale getiren akıllı kenar oyuncularıdır.

 

Haberin Devamı

2- Orta sahadan birini devamlı ya da değişmeli gol bölgesine sokmalı. Riekerink’in karar vermesi gereken, hangi oyuncunun ceza alanına yakın oynayacağı. Çünkü, orta sahadan yapılan koşular her zaman karşılığını bulan rakip için en tehlikeli tercihlerdir.

 

3- Stoperlerin oyuna toplu katılımını sağlamalı. Riekerink, elinde denge değiştirecek stoper var mı bakmalı. Ama Riekerink, zaten her an hata yapmaya açık defansından birini bu önemli tercih için kullanmaz. En iyisi hiç bulaşmasın.

 

ADANASPOR...

 

 Tedbirli ve haddini bilerek oynadı. Bu oyun tercihinin birinci sebebi, G.Saray’ın gücü kadar kendi forvetlerinin takımı öne taşıyamamasıydı. Savunma yapmak ve kendi alanına kapanmak, G.Saray gibi bir takıma karşı belli oranda zaten olacak bir strateji. Ama, rakip alanda topun kalmasını sağlayamazsan yediğin baskının dozu hata yapmana sebep olur.

 

Haberin Devamı

Buna rağmen ilk yarıda savunma performansı iyi seviyedeydi. İkinci yarının başından itibaren düşen fizik güç, golden önce Adanaspor’u teslim almıştı.

Yazarın Tüm Yazıları